In de zomer is het belangrijk om zuinig om te gaan met zowel drink- als regenwater. Dat betekent ook water sparen in de tuin. Beter geen gazon besproeien dus. Maar kan je tuin dat wel aan? En wat kun je nog doen om je tuin beter te wapenen tegen de droogte? Wij geven je wat tips.

Gazon: sterker dan je denkt

Bang dat je gazon de droogte niet aankan? Dat is nergens voor nodig. Eens het weer begint te regenen zal het gras zich doorgaans weer herstellen. Je hoeft het ondertussen niet te maaien. Water sparen in de tuin heeft dus ook zo zijn voordelen.

Bloemen en planten

Bloemen en planten kunnen misschien wel wat te drinken gebruiken. Maar geef dan liever een keer om de paar dagen flink wat water dan elke dag een beetje. Zo bereik je de diepe wortels. Doe dat bij voorkeur in de ochtend of ’s avonds. Als de zon al hoog aan de hemel staat, zal er veel meer water meteen verdampen, en daar hebben je planten niks aan.

Om diezelfde reden bewater je ook beter met een gieter dan met een tuinslang. Verstuivend water verdampt immers meer voordat het de bodem kan doordrenken. Bovendien bevochtig je met de tuinslang niet alleen je plantjes, maar ook de plek ertussen. Zo kan daar onkruid ontkiemen, wat dan weer om extra wieden vraagt.

LEES OOK > Water sparen in huis: zo doe je dat

Droogtebestendige tuin

Nog beter is het om je tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Kies op zonnige plekken voor plantensoorten die beter tegen de droogte kunnen. Lavendel bijvoorbeeld, of kruiden zoals tijm en rozemarijn. Die zijn ook nog eens mooi en lekker om mee te koken.

Ook zuiderse boomsoorten zoals de vijg doen het bij ons tegenwoordig goed. Bomen en grote struiken zijn trouwens een waardevolle aanwinst: hun schaduw beschermt de bodem tegen uitdroging, en hun bladerdek biedt altijd verkoeling.

Voor je gazon kun je voor droogtebestendige grassoorten kiezen. Langere grassen beschermen de bodem bovendien tegen uitdroging. Staan er klavertjes of madeliefjes op je gazon? Houden zo! Zo zal je tuin er langer groen uitzien, ook als het gras er al dor en bruin bij ligt.

LEES OOK > Milieuvriendelijk reizen, hoe doe je dat? 9 tips

Auto’s en plonsbadjes

In grote droogte is de auto uitvoerig wassen niet te verantwoorden. Stel dat dus voorlopig uit, of maak alleen de ruiten proper. Als een wasbeurt zich toch opdringt, laat dan de tuinslang links liggen en gebruik een emmer en een spons. En die vieze velgen kunnen wel even wachten.

Stel ook het reinigen van je terras met een hogedrukreiniger uit en vul je regenwaterput niet bij met drinkwater.

En het zwembadje? Misschien is het een goed idee om daar toch maar even mee te wachten. Als het er wel al staat, dek het dan na het plonzen meteen af met een zeil, om verdamping tegen te gaan. Zo moet je het minder snel bijvullen.

Investeren in water sparen in de tuin

Water is een kostbaar goed, en in de toekomst zal het alleen maar schaarser worden. Een grote regenwatertank is dus een interessante investering, zeker als je (ver)bouwt. Als je het terras vernieuwt kun je denken aan een infiltratieput of aan doorlaatbare betegeling. Zo kan het grondwater aangevuld worden.

Met een veel kleiner budget kan je alvast de afvoergoot van je dak aansluiten op een regenton met handig aftapkraantje. Je hebt ze in alle volumes, vormen en kleuren. Informeer je vooraf goed en koop dan pas wat je nodig denkt te hebben.

Wie een kleine serre bezit kan beter een grote tank van 500 liter of meer voorzien. Tweedehands industriële plastic containers van 1000 liter zijn hier een goede oplossing. Al ga je best voor de aankoop eens na wat de inhoud ervan is geweest.

Doe-fiches: samen knutselen met de kinderen

Soms komt water zomaar uit de lucht vallen, op andere momenten snakken we naar een beetje regen. Uit de kraan komt er gelukkig wel altijd water. Toch springen we hier best zuinig mee om. Deze fiches kunnen hierbij helpen, een leuke knutselactiviteit om samen met je kindje te doen:

Fiches zijn gemaakt i.s.m. ngo Join For Water.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.

Gepubliceerd op: 27/05/2020, laatste update op: 21/11/2022