Tijdens de Week van de Opvoeding zetten we enkele van onze webinars opnieuw ter beschikking. Je kan deze herbekijken vanaf 16 mei tot 31 mei. Hier kan je alvast een greep uit ons aanbod vinden, van de webinars die we dan online plaatsen.

Ons aanbod

Typisch tieners van nu

Tieners zijn fantastisch. Ze kijken met een open blik, zijn grappig, hebben zotte plannen en zitten vol goesting om in het leven te bijten. Heerlijk toch? Voor jou als ouder is het soms iets minder heerlijk. Je krijgt ineens wat meer commentaar. Je bent gênant. Cringe. Je moet je niet zo moeien. En oh ja, je snapt er niets van. Oogrol. Intussen komen er massa’s vragen op je af en maak je je zorgen over hun vrienden, school, sociale media, liefjes, uitgaan…
Hoe hou je in die pittige periode het hoofd koel, hoe praat je met je puber en welke afspraken moet je maken?

Sarah Van Gysegem schrijft ruim 20 jaar over tieners en gezinnen voor de Gezinsbond. Haar kennis deelt ze met het grote publiek in het boek ‘Typisch tieners van nu’ dat in november ’23 verscheen bij Borgherhoff & Lamberigts.
Ze wordt geïnterviewd door Hilde Vissers, voormalig redacteur bij Gezinsbond.

 

Praten met tieners over pesten en weerbaarheid

herbekijk webinar pimentoTieners geven elkaar al eens kwetsende opmerkingen, bijvoorbeeld als iemand zich wat anders gedraagt dan wat gezien wordt als ‘de norm’. Erger is het als er sprake is van pesten. Welke vragen hebben jongeren zelf over pesten? Hoe ga je hierover als ouder met hen in gesprek? En wat vinden tieners de beste manier om op pestgedrag te reageren?

Naar aanleiding van de Week tegen Pesten geeft Marieke Desloovere een webinar over ‘pesten en weerbaarheid’ met ook aandacht voor ‘anders zijn’. Dit webinar richt zich in de eerste plaats tot ouders van tieners.

Marieke Desloovere is educatief medewerker én vormingsbegeleider ‘Pesten & Weerbaarheid’ bij Pimento. Ze werkt dagelijks met kinderen, jongeren en hun begeleiders rond het thema pesten.

 

Haal het beste uit je kind

‘Een growth mindset is dé sleutel tot verandering, persoonlijke groei en meer zelfvertrouwen’ stelt Ilse Vande Walle – auteur van ‘Haal het beste uit je kind’ We leren onze kinderen zo vaak dat er maar één oplossing is voor een hindernis. Die oplossing kan voor tien kinderen goed werken, terwijl het elfde kind tegen een muur botst. Heeft dat elfde kind dan een probleem? Wel als je focust op het eindproduct in plaats van op het proces. Wel als je onderweg alleen ziet wat niet werkt. Wel als je alle kinderen op dezelfde manier in de wereld wilt doen passen en niet kijkt naar hoe de wereld beter bij je kind kan passen. Haal het beste uit je kind gaat over veerkracht.

Over vaardigheden aanleren die je helpen om hindernissen te nemen. Over hoe je kijkt naar jezelf, de anderen en de wereld vanuit een growth mindset. Over omgaan met falen en uitdagingen op een manier die werkt, ook voor het elfde kind.’ Ontdek haar tips?

 

Ontdek hier onze Veilig Online webinars

Veilig Online is een initiatief van Gezinsbond en Child Focus. Meer dan tien jaar geven begeleiders van Veilig Online vormingen aan ouders over mediaopvoeding. Deze interactieve vormingen kunnen zowel ter plaatse als online doorgaan en door elke organisatie zoals een school, ouderraad of vereniging aangevraagd worden. Meer info vind je op www.veiligonline.be.

Ben je op zoek naar meer informatie over mediawijs opvoeden? Zonder je te verplaatsen of een boek te lezen?
Dan ben je hier bij de webinars van Veilig Online aan het juiste adres

 

Gepubliceerd op: 01/03/2024, laatste update op: 22/03/2024