Veilig Online is een initiatief van Gezinsbond en Child Focus. Meer dan tien jaar geven begeleiders van Veilig Online vormingen aan ouders over mediaopvoeding. Deze interactieve vormingen kunnen zowel ter plaatse als online doorgaan en door elke organisatie zoals een school, ouderraad of vereniging aangevraagd worden. Meer info vind je op www.veiligonline.be.
Ben je op zoek naar meer informatie over mediawijs opvoeden? Zonder je te verplaatsen of een boek te lezen?
Dan ben je hier bij de webinars van Veilig Online aan het juiste adres. Je kan hier de opnames van de voorbije webinars gratis herbekijken.
WEBINARS 2023
Maandag 11 december 2023, AI, een vloek of zegen?
Het valt niet meer te negeren, Artificiële Intelligentie zit ondertussen in zoveel dingen, soms zelfs zonder dat we het door hebben. Van je auto en koffiemachine, tot Snapchat en ChatGPT, … Hoog tijd dus om als ouder mee op de kar te springen.
“Weten hoe het werkt is mijns inziens minder belangrijk dan weten waarvoor het gebruikt wordt en waar de gevaren, maar ook de opportuniteiten zitten.” stelt Marijn Martens, post-doctoraal onderzoeker bij de UGent. Samen met zijn collega Julie Dereymaeker brengen zij dit webinar met exact dat als doel.
In deze boeiende uiteenzetting geven we je als ouder mee waar je op kan letten en hoe je je kind kan begeleiden in het gebruik van AI. Of valt het toch beter te vermijden?
WEBINARS 2022
Donderdag 8 december 2022, To tag or not to tag
“Jongeren zijn onvoorzichtig en roekeloos. Ze geven niet om hun privacy.”; “Kinderen zijn naïef en onbezonnen. We moeten ze beter beschermen.” De populariteit van sociale media en online toepassingen bij kinderen en jongeren, zorgen voor heel wat bezorgdheden rond hun privacy. Tijdens dit webinar schetsen prof. dr. Ralf De Wolf & dr. Tom De Leyn een genuanceerd beeld van hoe jongeren omgaan met data en privacy.
LEES OOK> Internet en privacy van kinderen: 9 vragen en antwoorden
Maandag 14 maart 2022, 20u: Spannend! over online seksualiteit verkennen
Anno 2022 speelt het leven van veel tieners zich in belangrijke mate in een virtuele wereld af. Ook hun seksualiteit verkennen ze online. En dan komen dit soort vragen naar boven: hoe reageer ik als mijn kind naaktfoto’s stuurt? Is porno kijken normaal? Het webinar reikt je als ouders van tieners heel wat handvaten aan om dit thema bespreekbaar te maken.
Sprekers: Wannes Magits van Sensoa en Femke Gits van Child Focus.
LEES OOK > Help, mijn kind deelt naaktfoto’s: 5 tips bij online relaties en seksualiteit
WEBINARS 2021
Maandag 26 april 2021, 20u: Mijn kind kan al swipen, wat nu?
In deze digitale wereld groeien peuters en kleuters op omringd door schermen. De tv, tablet, laptop, smartphone of spelconsole is voor kinderen een toegangspoort naar een leuke activiteit: filmpje, spelletje, dansen, videobellen… Hoe zit dat nu met schermtijd voor de allerkleinsten? Wat doen ze erop? Wat is geschikt voor peuters en kleuters? En waar let jij als ouder best op? Dit webinar helpt je op weg. Voor ouders met kinderen tussen 1 en 6 jaar.
LEES OOK > Schermtijd bij je peuter: (nooit) te jong op te swipen?
LEES OOK > Hoe ga je om met schermtijd bij je peuter?
LEES OOK > Schermtijd bij kleuters: wat is te veel?
Maandag 13 december 2021, 20u: Foto’s van mijn kind online delen
“Zo schattig, die foto van ons Emma! Ik stuur ‘m even naar ons groepje.” Doe jij dat ook? Leuke foto’s van je kind delen met familie en vrienden via WhatsApp, Instagram, Facebook… Sharenting heet dat dan.
Hoe zit dat nu met het delen van foto’s van je eigen kind? Mag het eigenlijk? En wat vinden kinderen en jongeren er zelf van? Hoe kan je op een goede manier ‘sharenten’? In het webinar vertelt Karen Linten (Mediawijs) er meer over en geeft ze bruikbare tips mee.
Webinar van Veilig Online bij Gezinsbond.
LEES OOK > Sharenting: Wat deel ik over mijn kindje op sociale media?
Gepubliceerd op: 20/09/2021, laatste update op: 12/03/2024