Vanaf 1 mei 2019 wordt betaald geboorteverlof voor zelfstandigen ingevoerd. Zij zullen voor kinderen geboren vanaf 1 mei 2019, net zoals werknemers, 10 dagen kunnen opnemen. Anders dan werknemers kunnen ze ook kiezen voor acht dagen verlof en 15 gratis dienstencheques.

In 2018 lanceerden de Gezinsbond en de Vrouwenraad een petitie om het geboorteverlof uit te breiden. Wij vroegen 20 dagen geboorteverlof én invoering van een betaald geboorteverlof voor zelfstandigen. Meer dan 10.000 mensen steunden deze eis en ook minister Alexander De Croo had er wel oren naar.

En hij niet alleen. Voor de invoering van het geboorteverlof voor zelfstandigen was de stemming in de Kamer unaniem.

Reëel probleem

Betaald geboorteverlof voor zelfstandigen komt tegemoet aan een reëel probleem. Ook zelfstandigen willen na de geboorte hun partner bijstaan en hun baby leren kennen. Maar als er geen inkomen tegenover staat, is dat voor velen niet haalbaar.

Daar komt vanaf 1 mei 2019 dus verandering in voor zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten. Voor kinderen geboren vanaf 1 mei 2019 zal per geboorteverlofdag  80,82 euro worden uitbetaald, maximaal 808,2 euro in het totaal. Dat komt overeen met de vergoeding voor de moederschapsrust van vrouwelijke zelfstandigen.

Flexibel op te nemen

Het systeem zal, net zoals bij vrouwelijke zelfstandigen, flexibel zijn om ook zelfstandigen die hun zaak niet lang kunnen sluiten tegemoet te komen. De manier waarop verschilt wel. Het geboorteverlof zal kunnen opgenomen worden in:

  • 10 volle dagen (aansluitend op de geboorte)
  • 20 halve dagen
  • Afwisselend volle en halve dagen
  • Elke week een halve dag
  • Om de twee weken een volledige dag.

De dagen moeten opgenomen worden binnen de vier maanden na de geboorte. Hoe de aanvraag moet gebeuren, is nog niet gekend.

Wij blijven 20 dagen vragen

De Gezinsbond en de Vrouwenraad zijn tevreden met deze beslissing: zelfstandigen blijven allang in de kou staan wat betreft sociale maatregelen. Al blijven we natuurlijk hopen op (en werken naar!) 20 dagen geboorteverlof voor iedereen: papa’s én meemoeders. Omdat de huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen zo beter verdeeld worden. Goed begonnen, half gewonnen, ook voor de betrokkenheid van de papa’s en meemoeders bij het gezin.

Hopelijk zijn de Kamerleden dan even enthousiast en wordt ook dit voorstel unaniem goedgekeurd!

Lees ook:

* Er schort nog wat aan de gezinsvriendelijke werkvloer voor mannen

* Willen papa’s meer geboorteverlof?

* Werkstress het hoogst voor zelfstandigen en alleenstaanden

Gepubliceerd op: 05/03/2019, laatste update op: 14/03/2019

Tags: , , , , , ,