Sinds 1 mei 2019 is er betaald geboorteverlof voor zelfstandigen. Net zoals werknemers kunnen ze 10 dagen opnemen bij de geboorte van een kind. Anders dan werknemers kunnen ze ook kiezen voor acht dagen verlof en 15 gratis dienstencheques. In 2021 wordt het geboorteverlof opgetrokken naar 15 dagen.

In 2018 lanceerden de Gezinsbond en de Vrouwenraad een petitie om het geboorteverlof uit te breiden. Wij vroegen 20 dagen geboorteverlof én invoering van een betaald geboorteverlof voor zelfstandigen. Meer dan 10.000 mensen steunden deze eis en ook minister Alexander De Croo had er wel oren naar.

En hij niet alleen. Voor de invoering van het geboorteverlof voor zelfstandigen was de stemming in de Kamer unaniem.

LEES OOK > Er schort nog wat aan de gezinsvriendelijke werkvloer voor mannen

Reëel probleem

Betaald geboorteverlof voor zelfstandigen komt tegemoet aan een reëel probleem. Ook zelfstandigen willen na de geboorte hun partner bijstaan en hun baby leren kennen. Maar als er geen inkomen tegenover staat, is dat voor velen niet haalbaar.

Daar is vanaf 1 mei 2019 dus verandering in gekomen voor zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten. Voor kinderen geboren vanaf 1 mei 2019 wordt per geboorteverlofdag  80,82 euro uitbetaald, maximaal 808,2 euro in totaal. Dat komt overeen met de vergoeding voor de moederschapsrust van vrouwelijke zelfstandigen.

Flexibel op te nemen

Het systeem is, net zoals bij vrouwelijke zelfstandigen, flexibel. Zo komt het tegemoet aan zelfstandigen die hun zaak niet lang kunnen sluiten. De manier waarop verschilt wel. Het geboorteverlof kan worden opgenomen in:

  • 10 volle dagen (aansluitend op de geboorte)
  • 20 halve dagen
  • Afwisselend volle en halve dagen
  • Elke week een halve dag
  • Om de twee weken een volledige dag.

De dagen moeten opgenomen worden binnen de vier maanden na de geboorte.

LEES OOK > Willen papa’s meer geboorteverlof?

20 dagen in 2023

In november 2020 kwam er nog meer goed nieuws: vanaf 1 januari 2021 wordt het geboorteverlof uitgebreid naar 15 dagen, als tussenstap naar 20 dagen in 2023.

De jarenlange vraag van de Gezinsbond en de Vrouwenraad om 20 dagen geboorteverlof voor alle mama’s, papa’s én meemoeders valt dus niet in dovemansoren. En terecht: zo worden de huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen beter verdeeld, en krijgen moeders betere kansen om op de arbeidsmarkt te blijven.

LEES OOK > Werkstress het hoogst voor zelfstandigen en alleenstaanden

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/03/2019, laatste update op: 10/02/2022

Tags: , , , , , ,