Het lijkt misschien niet evident: een spelletje spelen met je baby. Want is er meer dan ‘kiekeboe’ waarbij je je gezicht achter je handen verstopt? Waarschijnlijk begrijpt dat kleintje niet wat je zegt en met Monopoly of Vier Op Een Rij moet je al helemaal niet afkomen. Maar dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg spelletjes die je samen kan spelen en die de baby daarbij nog stimuleren in verschillende aspecten van zijn of haar ontwikkeling: motorisch, sociaal en emotioneel en bij taal en spraak. Én het is een mooie portie qualitytime!

Actieve spelletjes voor je baby

Hieronder vind je alvast enkele actieve spelletjes om te spelen met je baby. Niet enkel goed voor de ontwikkeling, maar achteraf hopelijk ook voor een goede nachtrust!

Hindernissenparcours

Geen enkele uitdaging is jouw kleintje te groot. Verspreid doorheen de speelkamer, woonkamer of bij mooi weer de tuin enkele (ongevaarlijke) hindernissen waar de baby zich kan op uitleven: een krukje, een hoop kussens, een stoel of een zelfgemaakt tunneltje.

Klimmen, klauteren, kruipen of optrekken: hij of zij vindt vast een manier om zich te amuseren met die voorwerpen die daar normaal niet staan!

Tikkertje

Je kind hoeft nog geen getraind atleet of snelwandelaar te zijn om tikkertje te spelen. Met de zin ‘ik kom je pakken!’ en uitgestrekte armen gaat je kindje snel doorhebben dat je hem of haar wilt pakken, tikken of zelfs gewoon kietelen.

Of dat kleintje nu kruipt of loopt: het wordt sowieso plezant!

LEES OOK > 7 leuke liedjes om voor je baby te zingen

Zeepbellen blazen

Voor baby’s is er niet veel magischer én aantrekkelijker dan zeepbellen. De regels van dit spelletje zijn dan ook duidelijk: jij blaast de bellen en je kind moet ze vangen.

Niet lang nadat je zelf een keer geblazen hebt, zal je kindje vast ook eens willen blazen. En dat kan, maar let steeds goed op dat er niet gedronken wordt van het zeepsopje!

Balspelletjes

Met een bal maak je elk kind blij. Bovendien kan je alleen of samen spelen met een bal. Ga bijvoorbeeld tegenover elkaar zitten met gespreide benen en rol de bal naar elkaar toe.

Is je kind al mobieler? Probeer de bal dan af te pakken van je kindje – of omgekeerd – door erachteraan te kruipen of rennen. Of zet een doos in de ruimte waar jullie de bal kunnen ingooien en weer uit kunnen halen.

En ‘if all else fails’, speel dan een partijtje amateurvoetbal. Of iets wat daar op lijkt!

LEES OOK > Voelspelletjes helpen de tastzin van je baby ontwikkelen

Verstoppertje

Als er geen gevaarlijke situaties zijn, kan je jezelf verstoppen en je kindje laten zoeken. Maar je kan ook samen een voorwerp kiezen dat jij verstopt om het daarna samen te gaan zoeken.

Minifuif

Kindjes vinden heel leuk om te bewegen op muziek. Vaak gaat het zelfs vanzelf, terwijl de ouders daar meer moeite voor moeten doen!

Zet de muziek luid en beweeg, lach en dans. Of zing zelf liedjes waarbij je kindje bewegingen moet maken: ‘klap eens in je handjes’ of ‘hoofd, schouder, knie en teen’, zijn klassiekers wat dat betreft.

LEES OOK > 10 leuke manieren om te bewegen met een kleuter

Apen apen apen na

Je kindje vindt het vast fantastisch om jou te imiteren, want dat is wat kindjes doen! Trek gekke bekken, steek je armen en benen in de lucht of draai rondjes: je kindje zal je al snel proberen nadoen.

Pretpark mama

Met je kind zwieren en zwaaien is goed voor het zelfvertrouwen en evenwicht van je kind. In de kalender ‘Hey Baby’ en ‘Hey Baby 2’ van Laura Van Bouchout vind je nog meer speel- en knuffeltips voor jou en je baby.

Hey baby en Hey baby 2 – Laura Van Bouchout – Davidsfonds/Infodok. Als lid van de Gezinsbond geniet je van 5% spaarkorting bij Standaard Boekhandel.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 20/11/2020, laatste update op: 26/09/2023