Kinderen, en vooral baby’s, ontdekken de wereld stukje bij beetje via hun zintuigen. Niet alleen zien en horen, maar ook voelen. Alles wat een baby voor het eerst voelt, wordt opgeslagen in het geheugen. De tastzin van je baby helpen ontwikkelen is een serieuze job!
Als ouder kun je je kindje verschillende voelervaringen aanbieden.
Knuffelen en babymassage
De allerbelangrijkste manier om de tastzin te ontwikkelen is knuffelen en aanraken, liefst huid-op-huid. Dat is aangenaam, stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine én het leert een baby veel. Bijvoorbeeld waar hun eigen lichaam eindigt en de rest van de wereld begint.
Bij het verversen of na een bad kun je je baby een massage geven: de meeste baby’s genieten van de aanraking en ontspannen ervan. Dat ze tegelijk hun tastzin ontwikkelen, daar beseffen ze niets van!
Je kunt ook spelletjes spelen, zoals kriebelen of met twee vingers over de arm naar de nek lopen.
LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen
Voelsprieten
Van nature voelt een baby graag aan alles. Ze steken als het ware hun ‘voelsprieten’ uit. Als ouder kun je dit ondersteunen met verschillende soorten materiaal: knuffels van stof, auto’s van metaal, blokken van hout en speeltjes van plastic leveren een verschillende voelervaring op.
Door als ouders die materialen en de sensaties te benoemen (zacht, hard, glad, ruw…) leert je baby (uiteindelijk) ook deze verschillen. Maar het kan verder gaan.
Een baby op ontdekkingstocht zal ook voelen aan gras, aarde, modder, water, stenen, takjes… sommige dingen zijn fijn, andere niet.
Aan je kindje om te ontdekken, en aan jou om die ontdekkingstocht te begeleiden zodat er geen kleine stenen in de mond belanden of je baby tussen de brandnetels terechtkomt.
Voelspelletjes om de tastzin van je baby te ontwikkelen
Om de tastzin van je baby nog meer uit te dagen kun je nog meer leuke (en soms een beetje vuile) voelspelletjes spelen.
1) Tekenen met slagroom
Maak een stukje van de tafel vrij, leg de dweilen al klaar en laat je baby ‘tekenen’ met slagroom, yoghurt of water of ‘helpen’ met deeg. Baby’s vinden de gladde textuur over het algemeen leuk en gaan ermee aan de slag.
Ook eetbare verf is een optie: met een blad (stevig) papier eronder heb je met wat geluk zo een origineel cadeau voor de grootouders.
Een baby zal ook proberen eten vast te grijpen en in zijn of haar mond te stoppen (en in de haartjes te smeren). Voor de baby is dit een vorm van ontdekken, voor ouders is dit meestal een bron van frustratie. Ze doen het echt niet (altijd) expres: al die verschillende dingen voelen (en wegkeilen) is gewoon zóóó leuk!
TIP: een verfschort voorkomt al te vuile kleren. Je kan ook onder de kinderstoel een zeil of doek leggen om je vloer te beschermen.
2) Een voeldoos
Vul een doos met dennenappels, maïskorrels, noten, pasta of rijst en laat je baby erin graaien. Verstop er een paar speeltjes in voor nog meer effect (of motivatie).
Handige (groot)ouders kunnen ook verschillende soorten stofjes of materialen in een doos of op een plankje bevestigen, zodat de baby die al voelend kan ontdekken.
LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders
3) Gevulde ballonnen
Een ballon met water, eentje met bloem, aarde, rijst: dat voélt anders. Je kind kan niet onmiddellijk zien waarom en blijft voelen en proberen. Het vergt wat geduld om deze te maken, maar als ze er eenmaal zijn, kun je er wel even mee voort.
Een variant hierop is het vullen van flesjes: met een beetje water of halfvol (afhankelijk van hoe oud en sterk de baby al is). Het verschil tussen licht en zwaar fascineert je baby.
TIP: dit is ook een leuk spel om de baby met een oudere broer of zus te laten spelen.
4) Modderboel
Zand of aarde plus water betekent plezier voor heel wat kinderen. Het voelen, kneden en gooien prikkelt de tastzin van je baby en tegelijk leert je kindje dat materialen kunnen veranderen door bijvoorbeeld de toevoeging van water.
5) Blotevoetenpad
Oudere baby’s en peuters die (bijna) kunnen stappen, kunnen ook via de voeten ‘voelen’. Een blotevoetenpad is daarvoor ideaal.
Je kunt er zelf eentje maken door in schoendozen verschillende materialen te leggen: een sjaal, rijst- of maiskorrels, water, aarde, iets hards zoals een plankje of een pot, of blaadjes.
6) Waterspelletjes
Water kan warm, lauw of koud zijn, bevroren of vloeibaar, stil of wild. Je kunt het drinken, je kunt ermee spelen. Sommige speelgoedjes drijven en andere zinken. Water is een dankbaar materiaal om verschillen te benoemen of te leren. En hé, je kunt er ook mee afwassen… Vroeg geleerd is oud gedaan. Blijf altijd bij een kind dat met water speelt!
Tip voor een peuter op een warme dag: ijsblokjes gemaakt van water en een druppeltje kleurstof of verf. Met die verschillende kleurblokjes kan je kind buiten schilderen.
LEES OOK > Deze coole waterspelletjes helpen afkoelen bij warm weer
Zintuiglijke ontwikkeling
Alle zintuigen zijn belangrijk, en dus moeten ze allemaal ontwikkeld worden. Veel manieren om tastzin te stimuleren hebben ook invloed op andere zintuigen.
Als je kind speelt met verschillende soorten ballen, dan voelt hij of zij niet alleen verschillende materialen, maar zal je kindje ook horen dat ze bij het botsen een ander geluid maken en leren dat sommige ver rollen en andere niet.
Buisjes met verschillende stoffen eromheen kunnen ook verschillende materialen bevatten die elk een ander geluid maken.
LEES OOK > Actieve spelletjes voor je baby
Tempo van je kind
Een baby stimuleren en ‘prikkelen’ is goed, maar dat hoeft daarom niet de hele dag door. En zelfs niet elke dag. Kijk ook naar je kind en wat hij of zij leuk vindt om mee te spelen. Vaak zullen ze zelf het tempo aangeven.
Angstige kinderen zullen er langer over doen om iets onbekends te proberen, sommige kinderen houden wel van rammelspelletjes maar niet van ‘vuilmaak’-spelletjes. Ook voor mama en papa een hele ontdekking dus!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 18/07/2019, laatste update op: 25/09/2023