Op de werkvloer worden we om de oren geslagen met ergonomisch advies. Maar hoe je een baby op een ergonomische manier verzorgt? Geen haan die ernaar kraait. Terwijl het ook een ware aanslag op je lichaam kan betekenen: voorovergebogen luiers verschonen, voeding en badjes geven, het autozitje dragen, speelgoed opruimen… Mathias De Waele, ergonoom én ervaringsdeskundige, deelt vijftien slimme tips.
Heffen en tillen
- Je heft je kindje tientallen keren per dag op: van de verzorgingstafel, uit het bedje, uit bad… Als je daarbij steeds door je rug gaat buigen, krijg je vroeg of laat klachten. Probeer liever door je knieën te zakken, je romp recht naar voren te brengen en je buikspieren wat op te spannen. Til je je baby van een meubelstuk, leun daar dan tegen met je heup. Zo’n derde steunpunt zorgt ervoor dat je nog minder kracht moet zetten vanuit je rug.
- Zeker als je je kind van de grond wil tillen, is vooroverbuigen een no-go. Plaats je voeten uit elkaar aan weerszijden van je baby, en zak door je knieën naar beneden. Druk je kindje vervolgens tegen je lichaam aan – zo komt het zwaartepunt dicht bij je kern te liggen – en sta terug recht.
- Je kan vermijden dat je vaak door je knieën moet gaan door dingen zo veel mogelijk op heuphoogte te doen. Verschoon de luier bijvoorbeeld niet op de grond, maar op een verzorgingstafel.
- Is het slabbetje, de tut of een speeltje gevallen? Om zulke lichte dingen van de grond te rapen, gebruik je de golferstechniek: zwaai één been naar achter, terwijl je je romp naar beneden brengt. Een hand op de grond of op een meubelstuk plaatsen helpt om je evenwicht te bewaren en de rug minder te belasten.
- Ligt er een hele hoop speelgoed op de vloer? Veeg het samen met een borstel of aftrekker. Ga er dan bij neerzitten, en steek alles weg.
LEES OOK > Met dit speelgoed help je de motoriek van je baby ontwikkelen
Verzorgen
- Ververs en verzorg je kindje zo veel mogelijk op de verzorgingstafel. Dat kan uitzonderlijk eens op bed of op de keukentafel, maar zo’n verzorgingstafel heeft de juiste hoogte: hij komt tot aan je heupen of er net boven. Je belast je lichaam dus minder, omdat je niet te veel voorover moet staan. Plaats alles binnen handbereik. Zo moet je je niet in bochten wringen om doekjes, een luier of een verse body van een lager schap te halen.
- Zijn jullie groot van gestalte? Er bestaan speciale blokjes om de verzorgingstafel iets te verhogen.
- Je baby op een ergonomische manier wassen, kan in een badje dat je op heuphoogte plaatst. Heb je dat niet, dan is een gewoon bad ook prima op voorwaarde dat je er op je knieën naast gaat zitten. Terwijl je bezig bent, en als je nadien je kind eruit haalt, leun je je lichaam tegen het bad als derde steunpunt. Je rug zal je dankbaar zijn.
- Geef je (borst)voeding, zet je dan comfortabel achterover, met je rechte rug goed ondersteund tegen de leuning van je stoel of zetel. Want als je je kindje vasthoudt en vervolgens zelf voorover buigt, maak je het erg lastig voor je rug en schouders. Je kan je kindje wat hoger leggen door een borstvoedingskussen (of enkele gewone kussens) te gebruiken. Zo’n kussen is ook handig omdat je armen erop kunnen rusten. Om diezelfde reden is een stoel met armleuningen ook een betere keuze dan een zonder.
- Probeer terwijl je borstvoeding of een flesje geeft niet continu naar beneden te kijken. Dat belast je nek namelijk te veel. Ontspan daarbij ook de rest van je spieren. Zeker in het begin kan dat een uitdaging zijn, maar het is gezonder én aangenamer.
LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen
Onderweg
- Veel ouders lopen rond met hun kind op één arm of op de heup. Handig natuurlijk, zo heb je de andere arm vrij. Maar dat zorgt voor een asymmetrische belasting, waardoor er een torsie ontstaat. Zo’n draaiing kan op termijn vervelende klachten geven. Tracht je zoon of dochter daarom altijd recht voor je te houden, zodat het gewicht verdeeld is. Een draagdoek is daarbij een goed hulpmiddel. Zo kan je alles doen, terwijl je baby toch dichtbij is. Draag je je kind toch af en toe op de heup, wissel links en rechts dan voldoende af.
- Er bestaat een hele handige techniek om een babyzitje of Maxi-Cosi te dragen. In plaats van hem vast te nemen aan de hendel, moet je eigenlijk je arm erdoor steken en met je hand de zijkant van het stoeltje vastnemen. Tik ‘Maxi-Cosi dragen’ maar eens in op Google, je vindt er duidelijke filmpjes van. Je zal meteen merken dat het veel lichter aanvoelt, en het is ook effectief minder belastend voor je lichaam.
- Vind je het alsnog een gedoe om de Maxi-Cosi mee te nemen tijdens het winkelen? Investeer in een babyhangmat. Die is erg licht en kan je makkelijk vastklikken in je winkelkar. Zo heb je meer ruimte om je boodschappen te leggen. Hou sowieso wel een oogje in het zeil.
- Iets duurder, maar ook het overwegen waard: een autostoel met een draaimechanisme. Want de draaiende beweging die je anders zelf moet maken om je kindje in die stoel te krijgen, is echt niet gezond voor de rug. Je kan ook dit trucje toepassen om de draaibeweging te beperken: steek je kinderen op gevoel in de auto, met een rechte rug. Je romp en hoofd blijven daarbij buiten de wagen. Pas als ze neerzitten en het gewicht uit je armen is, buig je in de wagen om ze vast te gespen. Nog beter is het om hiervoor naast hen op de achterbank te gaan zitten.
- Als je een baby hebt, kan je het huis niet uit zonder luiertas. Veel ouders kiezen voor een grote schoudertas, die vaak ook nog ‘ns afgeladen vol zit. Dat gewicht komt dan aan één kant van je lichaam te hangen, waardoor je alweer een asymmetrische belasting krijgt. Weet je dat er ook een pamperrugzak bestaat? Die draag je aan beide schouders, waardoor het gewicht goed verdeeld is.
Mathias De Waele is afdelingshoofd ergonomie bij CLB EDPB, bestuurslid van de Beroepsvereniging voor Ergonomie en papa van Odette (2) en Céleste (8 maanden).
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 18/10/2022, laatste update op: 06/02/2023