Een verzorgingstas kan hét accessoire zijn voor een kersverse ouder, naast die baby zelf dan. Maar die tas heeft ook echt een nut, als bron van bare necessities, zo blijkt. Want een voorbereid mens is er twee waard. Letterlijk, in dit geval. De inhoud van die verzorgingstas, die ziet er zo uit.
Inpakken en wegwezen
Het zal jou weer overkomen: ben je eindelijk de deur uit met dat kleintje en dan heb je geen luier, slabbetje of fopspeen voorhanden als het echt nodig is. In plaats van telkens terug naar af te gaan, kan je dus maar beter voorbereid zijn. Enter: de goed, maar vooral efficiënt gevulde verzorgingstas.
Die verzorgingstas zorgt ervoor dat je niet enkel gerust op pad kan, maar dat je zelfs wat langer dan voorzien kan wegblijven. Geen drie dagen, maar wel lang genoeg om nog die lunch mee te pikken of dat koffietje te drinken.
LEES OOK > Hoe ga je als kersverse ouder om met ongevraagde commentaar en adviezen
De verzorgingstas: inhoud
- Luiers: dit spreekt voor zich. Je wilt je kleintje niet in toiletpapier wikkelen als je zonder zit. Zorg meteen voor een voorraadje, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
- Natte doekjes: geen luierwissel zonder natte doekjes, dus hou ook die binnen handbereik. Ook handig voor andere oppervlakken dan die billetjes!
- Verzorgingsmatje: als je je baby liever niet ververst op een toiletdeksel of de vloer van dat toilet, is het wel zo handig om een eigen matje bij te hebben. Met een baby besef je pas hoe ‘toegankelijk’ sommige plekken zijn. Of net niet.
- Billenzalf: je kindje kan last hebben van geïrriteerde billetjes en verlichting doet dan op verplaatsing minstens even veel deugd als thuis.
- Zakjes: je moet ergens naartoe met die vuile luier of natte kleertjes, en soms is de beste plek daarvoor een simpel wegwerpzakje. Gebruik je wasbare luiers? Vergeet dan je waszak niet. Een tweede zak voor natte kleertjes is ook heel handig.
- Een setje reservekleding: je weet nooit wanneer het helemaal misloopt, maar meestal gebeurt dat net wanneer je van huis bent. Zo’n extra outfit (of twee, you never know) heb je dan wel nodig.
- Hydrofiele doeken: hét all-round item dat altijd wel érgens voor kan dienen. Je legt het op het verzorgingsmatje of gebruikt het als lakentje, als groot slabbetje, als afdekdoek tijdens het voeden, desnoods als tafellakentje.
- Fopspeen (best twee), speeltje/knuffel: een noodzaak als je kindje daaraan gewend is. Er bestaan trouwens handige opbergdoosjes zodat die fopspeen niet moet ronddwalen in de verzorgingstas. Gebruik eventueel ook een speenkoord om die knuffel aan te hangen, zodat die niet ergens onderweg achterblijft.
LEES OOK > Hulp vragen is geen schande
Ook nog handig
- Afhankelijk van het seizoen neem je best zonnecrème en een petje of een extra dekentje, een muts en handschoentjes mee.
- Geef je borstvoeding? Dan kan je eventueel een borstvoedingsdoek meenemen voor privacy, al kan je ook die hydrofiele doek daarvoor gebruiken als je wilt. Borstcompressen of een reserve-bh kunnen ook welkom zijn.
- Geef je flesvoeding? Voorzie dan water en voldoende melkpoeder, met een flesje. Check op voorhand ook of je ergens je flesje kan opwarmen.
- Als je kleintje al vaste voeding eet, kan je ook een (al dan niet zelfgemaakt) potje voeding, wat fruit of groenten meenemen. Vergeet dan zeker ook geen slabbetje én lepel.
- Hou ook een plekje vrij voor je eigen spullen: eventueel een extra truitje, ontsmettingsgel, een hapje en een drankje en iets tegen de hoofdpijn. Want dat zal je krijgen wanneer blijkt dat je tòch nog iets vergeten bent.
- Vul de verzorgingstas na elk tripje weer terug aan.
LEES OOK > Je baby en zijn knuffel: twee handen op één buik
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 14/12/2020, laatste update op: 15/02/2021