Je ziet het vast nog zo voor je: dat kleine baby’tje dat als een klein molletje – met wat geluk – hele dagen sliep. Slappe armpjes of beentjes en een hoofdje dat altijd ondersteund moest worden. Enkele maanden later kan diezelfde baby misschien al kruipen of lopen. Dat hoofdje kijkt nieuwsgierig alle kanten op, er wordt gegrepen naar en gegooid met knuffels en die benen en voetjes staan letterlijk te trappelen om de wereld te veroveren. Wist je dat er ook speelgoed bestaat om die motoriek te helpen ontwikkelen?

Met speelgoed motoriek ontwikkelen

Het ontwikkelen van motorische vaardigheden begint al heel snel na de geboorte. De motoriek van je kind ontwikkelt zich steeds verder, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen grove en fijne motoriek.

  • Onder de grove motoriek vallen bewegingen waarbij het hele lichaam gebruikt worden, zoals wanneer je kindje kruipt, loopt, voorwerpen grijpt of weggooit.
  • Bij de fijne motoriek gaat het ook effectief om fijnere bewegingen, zoals het oppakken van een klein kruimeltje. Spelenderwijs kan je die motoriek van je kind stimuleren en wel met motoriek speelgoed. Daarom: enkele aanraders!

LEES OOK > Zo kun je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren

Leuk speelgoed voor de motoriek van je kind

  • Buikligtrainer of activiteitkussen

Baby’s die hun hoofdje nog niet omhoog kunnen houden, kunnen met ondersteuning van een buikligtrainer – een soort u-vormig kussen – op hun buik liggen.

Zo kunnen ze spelen met de speeltjes die aan het kussen hangen en leren ze op een entertainende manier het hoofdje omhoog te houden.

  • Babygym

Een babygym wordt ook wel eens een sportschool voor je baby genoemd. Het is een speeltoestel in de vorm van een of meerdere bogen of een rekje, dat je boven de baby zet als hij of zij op de speelmat of in het park ligt.

Aan de bogen of het rekje hangen verschillende kleine speeltjes, zoals een knuffeltje, een spiegeltje of speeltjes die geluid maken. De baby kan dan liggend met de handjes en voetjes spelen met de speeltjes. Een hele work-out!

De babygym kan je ook in combinatie met een speelmat gebruiken, wat dan weer handig is om op de buik te liggen en het hoofdje te leren heffen.

  • Kruiptunnel

Een kruiptunnel stimuleert kruipertjes om nog meer en sneller te kruipen, en wel met een duidelijk doel: van de ene naar de andere kant.

LEES OOK > Waarom risicovol spelen zo belangrijk is voor kinderen

  • Ballen

Spelen met een bal is zo eenvoudig dat het geniaal is. Met een bal leert je baby grijpen, duwen, gooien en op zijn tijd zal je kleintje ook achter zo’n rollende bal kruipen of lopen.

Wil je het toch iets minder eenvoudig? Ga dan voor een sensorische bal, die ook nog licht geeft of muziek maakt. Een prikkeling voor de zintuigen van je kleintje!

  • Balansbord

Helemaal hip is het balansbord en het meest bekende bord is waarschijnlijk de Wobbel: een gebogen houten plank. Klinkt simpel, maar het geeft je kind een wereld aan mogelijkheden.

Het dient om in te liggen, op te staan, overheen te kruipen, op te wiebelen en zoveel meer, want in de fantasie van zo’n kindje is het evengoed een brug voor autootjes of een tunnel om onder te sluipen.

Je kan er overigens ook gewoon een kussen inleggen, waardoor het een knus rustplekje wordt.

Speelgoed om te leren lopen

  • Loopwagentje

Wanneer je kindje zich al goed kan optrekken en van de zetel naar de tafel kan cruisen, is een loopwagentje ook heel leuk.

Het is handig voor je kindje om zich aan op te trekken en vast te houden. Het is ook een hulp bij het zetten van die eerste wankele stapjes.

De wieltjes kan je meestal vastzetten, zodat het wagentje wat weerstand biedt en het niet zomaar wegrolt.

De meeste loopwagentjes hebben ook een interactief paneel met kralen, blokjes of knopjes, waardoor het ook nog gewoon leuk speelgoed is.

LEES OOK > Zo kies je veilig speelgoed voor je kind

  • Loopfiets

Net zoals bij een echte fiets, zal je kindje met een loopfiets leren om evenwicht te houden, terwijl het vooruit beweegt.

Een fietsje met twee wielen lukt meestal pas vanaf twee jaar. Daarvoor kan je kleintje al crossen met een driewieler of andere loopkarretjes.

  • Stapstenen

Leg de plastic stapstenen op de grond en laat je kindje van de ene naar de andere steen stappen. De positie van de stenen kan je steeds veranderen, zodat elke stap een andere moeilijkheidsgraad heeft.

Met wat verbeelding springt je kleintje zo veilig over de stenen in een wilde rivier!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/11/2020, laatste update op: 25/09/2023