We hebben een baby van drie maanden. Hij geniet enorm van onze nabijheid. We lopen vaak met hem in de draagdoek, maar ik krijg regelmatig te horen dat we onze baby verwennen door hem in een draagdoek te dragen en dat hij ook zonder ons moet kunnen. Verwennen we hem te veel?

Nee, je baby dragen in een draagdoek is niet verwennen. Baby’s jonger dan zes maanden kan je niet verwennen, omdat ze de actie-reactie (als ik huil dan komt er iemand) nog niet beseffen. Baby’s jonger dan zes maanden huilen met een reden: ze hebben honger, hebben pijn, voelen zich eenzaam … Het is dan ook goed om op hun ‘wensen’ in te gaan.

Laat de angst om te verwennen geen reden zijn om te stoppen met genieten van elkaars nabijheid en maak maar gebruik van de draagdoek.

Een bijzondere band

Bovendien is zo’n draagdoek goed voor de ontwikkeling van je kindje. Baby’s willen namelijk het liefst de hele dag bij hun mama of papa zijn. Ze willen je kunnen voelen. Met de draagdoek kan je je baby lekker dicht bij je houden. Zo voelt je baby jouw warmte, maar jij ook die van je baby. Ondertussen heb je ook nog eens je handen vrij.

Je creëert een bijzondere band die de ontwikkeling van de baby ten goede komt en het bevordert een veilige hechting. In sommige culturen dragen mama’s hun kinderen gedurende de hele babyperiode.

LEES OOK > Kindjes dragen: de do’s en don’ts

Het juiste moment om te stoppen

Hoelang je ermee doorgaat bepalen jullie zelf. Moet je binnenkort weer aan het werk en gaat je zoontje naar de opvang? Wordt hij te zwaar? Of wil je dat hij vanaf een bepaalde periode in een apart bedje slaapt? Dan kan je de draagdoek beginnen afbouwen.

Je kan beginnen met hem elke dag een tiental minuten in zijn box of bedje te leggen, terwijl je in de buurt bent. Maak die periodes los van mama en papa geleidelijk aan wat langer.

Het hangt ook een beetje van de baby zelf af. Kinderen hebben namelijk op een bepaald moment de drang om zich los te maken en zelfstandig de wereld te gaan verkennen. Bij het ene kind gaat dat sneller dan bij het andere.

Vertrouw vooral op je buikgevoel! Ouders kennen hun kinderen het beste en zijn het best geplaatst om in te schatten wat hun kind nodig heeft.

Dit artikel verscheen eerder in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 22/06/2018, laatste update op: 09/02/2022