Ringsling, Bondolino, Manduca, Mei tai? Nee, we nippen niet aan exotische cocktails, maar hebben het heel gewoon over draagdoeken. Elastisch, geweven, geknoopt of voorgevormd? Er bestaan veel, héél veel soorten draagsystemen. Daardoor zien veel ouders door de bomen het bos niet meer. Ook de redactie van Brieven aan Jonge Ouders zat een beetje in de knoop. Draagconsulente Kathy Calleeuw helpt je het bos door de bomen te zien.

Kathy reageerde meteen enthousiast: ‘Super! Veel mensen dragen hun kindje, maar weten niet precies wat ze doen. Tijd om daar verandering in te brengen!’ Kathy zet voor ons een paar do’s en don’ts op een rijtje.

Do: Vragen stellen

Er bestaan ontzettend veel verschillende draagsystemen. Hoe je daaruit een keuze maakt? Stel jezelf eerst een paar vragen. Zie je ’t zitten om zo’n doek volledig zelf te knopen of wil je liever een kant-en-klaar kliksysteem?

Hoe snel en hoe lang wil je ’t systeem blijven gebruiken? Wil je je kindje ook op je rug of op je heupen dragen? Met die criteria in je achterhoofd geraak je er meestal wel uit.

LEES OOK > Waarom je best in een draagzak en niet alleen in een dure kinderwagen investeert

Do: Ga voor draagcomfort

Dat vind ikzelf het allerbelangrijkste. Wanneer ben je goed bezig? Als het gewicht van je kindje niet zwaar of lastig aanvoelt. Natuurlijk word je die extra kilo’s gewaar, maar het mag nergens pijn doen. Kies dus de juiste drager!

Bekijk bijvoorbeeld hoe het gewicht van je kindje verdeeld is. Is het zitje nogal smal en hangen zijn beentjes de hele tijd te bengelen? Dan komt al het gewicht op jouw schouders terecht. Dat ga je al snel voelen in je rug, nek en schouders. Kies dus voor een breder zitje waarin je kindje niet hangt maar echt zit.

Probeer er gewoon eens een paar uit, je voelt snel het verschil.

LEES OOK > Je baby dragen in een draagdoek, is dat verwennen?

Do: Handleiding lezen

Bij een zelf te knopen draagdoek is een handleiding geen overbodige luxe. Koop niet zomaar een lap stof zonder te weten wat je ermee moet aanvangen, want zo’n doek moet je secuur knopen.

Kunnen de verkopers je niet helpen, twijfel dan niet om aan te kloppen bij iemand met kennis van zaken (zoals een draagconsulente). Zij leren je stap voor stap hoe je die doek goed kan knopen en tonen waarop je moet letten.

TIP Op de website van Motel Mama kan je nu een online cursus dragen volgen, van baby tot peuter. Alle soorten dragers komen aan bod. Je kan een cursus aankopen per drager of een cursus die de vier draagmethodes behandelt.

Don’t: Kommahouding

Pasgeboren baby’s worden nog vaak in kommahouding (n.v.d.r. een beetje zoals in een hangmat) gedragen. Dat wordt nochtans afgeraden omdat je baby in die houding te makkelijk wegzakt als je de doek te los knoopt.

Omdat z’n nekspieren nog niet goed getraind zijn, is er dan zelfs een risico op verstikking. Hoe draag je dan wel? Zo’n klein baby’tje mag je gerust meteen rechtop, buik tegen buik dragen.

Do: Buik tegen buik

Je draagt je kindje best met zijn gezicht naar jou toe, want dat is beter voor de ontwikkeling van zijn rugje. Zijn beentjes gaan dan namelijk minder hangen en hij trekt geen holle rug.

Als zo’n jong kindje met zijn gezicht naar voren zit, krijgt hij bovendien (te) veel prikkels binnen: alles komt op hem af en hij kan zijn gezichtje niet veilig wegstoppen.

LEES OOK > ‘Aw, mijn rug!’: tips om je baby op een ergonomische manier te verzorgen

Do: Heupjes gespreid

Als je kindje naar je toe kijkt en z’n heupjes zitten goed gespreid, dan komen z’n knietjes hoger dan z’n poep. Ideaal, want die houding is beter voor z’n heupen en z’n rug dan een zogenaamde ‘hanghouding’.

Do: Neusje vrijhouden

Heel belangrijk! Let er op dat je kindje genoeg lucht krijgt en dat zijn neusje altijd vrij is.

Ook onder onze lezers zijn er fans:

‘Onze prachtige dochter is nu 6 weken oud. De eerste 4 weken deed ik niet veel anders dan borstvoeding geven en wachten tot ze in slaap viel en dan blijven zitten zodat ze zou blijven slapen. Daarna weer eten geven, weer proberen in slaap te krijgen/houden, enz.

Als ik ze neerlegde om verder te slapen werd ze binnen de kortste keren huilend wakker. Ze wou de lichaamswarmte voelen. In het begin vond ik het heel fijn om haar altijd tegen me te hebben en veel in de zetel te zitten, want zo kon ook ik veel rusten en bijkomen van de bevalling.

Maar na een tijdje wou ik graag meer ‘actie’: ik wou koken, poetsen, dingen doen!

Op aanraden van de vroedvrouw heb ik een afspraak gemaakt met een draagconsulente, een specialiste in draagzakken: hoe werkt het, wat is de beste in jouw geval? Er zijn namelijk veel soorten op de markt!

We hebben zo’n draagzak geprobeerd en direct sliep ze er 2 à 3 uur in! Ik heb kunnen koken, poetsen, computeren, vanalles, terwijl zij gezellig lag te slapen tegen me aan. Ik doe dit nu elke dag en eerlijk gezegd voel ik me bijna herboren!

Zo blij dat ik weer dingen kan doen. Natuurlijk verloopt mijn dag nog helemaal in haar ritme. Maar als ze bijna slaapt, dan doe ik de draagzak aan en valt zij in slaap en kan ik lekker vanalles doen.

Ik had geen idee dat het zo simpel zou zijn! Zij houdt ervan en ik hou ervan. En het is zo intiem en liefdevol!’ -Tine

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 07/07/2023