Mama Nele houdt een dagboek bij over de prille avonturen met haar dochtertje. Vandaag vertelt ze over de eerste verjaardag van haar baby. 

De eerste verjaardag van mijn baby

Ik begreep het nooit: een baby die enkel een luier draagt en baddert in een geplette taart. Om dan zonder handen de restjes van die taart op te eten. Cake smash, zo heet deze koddige aangelegenheid waarmee sommige kinderen hun eerste verjaardag vieren. De ouders staan erbij en kijken ernaar, terwijl er foto’s genomen worden.

Pas sinds ik zelf kinderen heb, weet ik wat die ouders tot zulke waanzin drijft: alles wat je eigen kind doet, is blijkbaar aandoenlijk. Nu onze jongste dochter binnenkort haar eerste verjaardag viert, liggen alle opties plots open. Ik haal de vlagjes van onder het stof en ga op zoek naar een mooie ballonslinger in pastelkleuren, een opblaasbare ‘1’ en recepten voor taart. Eentje met veel slagroom, want dat hoort zo én pakt goed op foto.

Nadat ik uiteindelijk een virtueel winkelmandje gevuld heb voor bijna tweehonderd euro, weet ik dat ik mezelf voor de gek aan het houden ben.

LEES OOK > De eerste verjaardag: een mijlpaal voor baby’s én ouders

Gelukt geluk

Ik ben namelijk helemaal geen verjaardagsfeestje voor mijn dochter aan het regelen. Ik ben een verjaardagsfeestje voor mezelf aan het regelen. De dochter heeft nog helemaal geen benul van tijd, en weet dus niet dat ze gevierd moet worden.

Ik daarentegen, ik hou haar al een jaar in leven. Je kan dat een gelukkig toeval noemen, of hard werk. Hoe dan ook is ze al een jaar ‘gelukt’. Haar verjaardag is dus vooral een feest voor ons, voor mijn lief en mij. Haar makers en primaire zorgverleners.

‘Haar verjaardag is vooral een feest voor ons, voor mijn lief en mij’

Op haar verjaardag vier ik een jaar waarin ik twee dochters heb gekregen. Ik vier een jaar waarin ik geen van beiden heb laten vallen. En ik vier ook die ene keer dat ik de laptop op één van hen liet vallen én niemand er iets aan heeft overgehouden. Kortom, ik vier ons en ons gelukt geluk. En ik begrijp het nu…

Mama Nele

(Hasselt, augustus 2022)

Alle dagboeken van Nele kan je hier nalezen. Ook papa Christophe schrijft een dagboek.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/01/2023

Tags: , ,