Hoera! Taart! Cake! Kaarsjes! Feesthoedjes! Slingers! Cadeaus! En zoveel meer! Jouw kleine baby wordt deze maand al één jaar. En dat is een serieuze mijlpaal, die goed gevierd mag worden. Het mag dan ook duidelijk zijn: de eerste verjaardag van je kindje betekent heel wat. Voor jou misschien zelfs nog meer dan voor dat kindje zelf.

Time flies when you’re having fun, wordt weleens gezegd. En dat kan kloppen, want is er nu echt al een jaar gepasseerd sinds dat kleintje ter wereld kwam? In nauwelijks twaalf maanden tijd is je kleine, schattige baby’tje zo enorm veel gegroeid, hij of zij heeft zoveel geleerd, zoveel ontdekt!

En jij hebt alles vanaf de eerste rij mogen meemaken. Het is logisch dat je alles uit de kast haalt om die bijzondere dag te vieren. Maar hoezeer je de schijnwerpers die dag op je kindje richt: die eerste verjaardag is ook voor ouders een belangrijk moment.

LEES OOK > Eerste traktatie in de kinderopvang: wat doe je?

You made it!

Als ouder lijkt het in alle drukte misschien niet zo, er moeten namelijk nog traktaties gemaakt worden voor in de opvang en nog niet alle ballonnen zijn opgeblazen, maar: die eerste verjaardag vier je eigenlijk ook een beetje voor jezelf. En de reden daarvoor is eenvoudig: je hebt het gehaald!

Je hebt dat eerste jaar (hopelijk) zonder al te veel kleerscheuren doorstaan en als het cliché klopt, is het moeilijkste jaar nu officieel achter de rug. Niet alles, maar toch veel dingen gaan namelijk alleen maar makkelijker worden.

Omdat je zelfvertrouwen als ouder gegroeid is, in de eerste plaats. En omdat je ondertussen goed weet hoe jij in het ouderschap staat, wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet.

LEES OOK > Dagboek Elias, maand 12: ‘Jouw mama zijn wordt gemakkelijker én moeilijker’

Melancholie

Schrik daarom niet als je ineens wat melancholisch wordt, wanneer je dat kaarsje in de taart duwt of op je smartphone door je fotorol scrollt. Die eerste verjaardag zorgt er namelijk voor dat je als vanzelf terugblikt op de voorbije twaalf maanden, met alle bijbehorende hoogte- en dieptepunten.

Het is best wel speciaal om terug te kijken op dat jaar. Je zult beseffen welke weg jullie samen al afgelegd hebben en dat je steeds meer moeder bent geworden. En dat jullie nog zoveel meer te wachten staat!

LEES OOK > Op weekend zonder de baby: ja of nee?

De eerste verjaardag = vieren voor twee

Daarom is die eerste verjaardag eigenlijk een dubbele verjaardag. Dubbel feest. Voor je kindje, maar ook voor jou als moeder. Dus wat je ook in huis hebt: verdubbel het!

Nog meer taart, cake, kaarsjes, feesthoedjes, slingers en cadeau. Jullie vieren een jaar gelukt geluk. Gefeliciteerd! (En geniet van die bijzondere dag, want hij is zo om! Time flies when you’re having fun, weet je nog?)

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 10/11/2020, laatste update op: 25/09/2023

Tags: