Mama Nele houdt een dagboek bij over de prille avonturen met haar dochtertje. Na 8 maanden weet ze het zeker: opvoedingsboeken zijn niks voor haar. 

Een voorbereid mens is er twee waard. Een voorbereide moeder, daarentegen, is nog veel meer waard. Want dankzij die voorbereiding brengt zij hopelijk toffe, beleefde, verstandige en plezante kinderen groot. Met die intentie heb ik dan ook een hele hoop opvoedingsboeken gekocht. Die boeken moesten me voorbereiden op het ouderschap, maar twee dochters later kan ik meedelen dat ze eigenlijk niet veel meer deden dan me afleiden van het ouderschap.

Elk boek heb ik gekocht tijdens een zwak moment, wanneer ik even twijfelde aan alles wat met mij en mijn kinderen te maken had. Borstvoeding geven of niet, om maar wat te zeggen. Samen slapen of niet en met of zonder slaaptraining. De baby laten huilen of haar na twee minuten, drie, vijf of tien gaan troosten. Draagdoeken of draagzakken, potjesvoeding of zelfgemaakte papjes, fopspenen of duimen, straffen, belonen, geen van beide en nog meer van dat.

LEES OOK > Ik twijfel of ik een goede ouder ben, hoe ga ik daarmee om?

Als het mislukt, doe ik gewoon alsof dat de bedoeling was

Dagboek mama Nele over opvoedingsboeken en handleidingen

Een handleiding om me doorheen die perfecte opvoeding te loodsen, leek me dus wel aangewezen. En toch staan die boeken ongelezen stof te vergaren in de boekenkast. Ik weet nu dat ik niet het type ben om een handleiding te volgen, nooit. Daarvoor ben ik te ongeduldig.

Meestal begin ik gewoon op goed geluk te doen wat mij het meest logische lijkt. En als het mislukt, doe ik gewoon alsof dat de bedoeling was. Dat maakt het allemaal wat meer custom-made.

En dat is volgens mij exact wat een opvoeding moet zijn. Het is exact hoe mijn twee meisjes en ik het doen: op onze manier. En net daarom is het de enige juiste manier. Misschien moet ik daar eens een boek over schrijven, bij wijze van handleiding.

Mama Nele

(Hasselt, april 2022)

Alle dagboeken van Nele kan je hier nalezen. Ook papa Christophe schrijft een dagboek.

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

 

Gepubliceerd op: 01/08/2022

Tags: