De medische wereld is het erover eens: exclusieve borstvoeding gedurende de eerste zes levensmaanden is aanbevolen voor alle baby’s. Moe­dermelk is namelijk de beste en meest natuurlijke voeding voor een pasgeborene.

Hoe natuurlijk borstvoeding ook is, het is een prima plan om je goed voor te bereiden. Als je geïnformeerd bent, weet je waaraan je je kunt verwachten.

Als het dan toch minder vlot loopt, laat je dan begeleiden door een deskundige. Hou je vooral niet in en klop op tijd aan bij je arts, vroedvrouw, verpleegkundige van Kind en Gezin of lactatiekundige.

LEES OOK > Schrijf je in voor ons gratis magazine en onze nieuwsbrief voor jonge ouders

Borstvoeding op vraag

De eerste dagen hebben baby’s acht tot twaalf voedingen per dag nodig, maar dat kunnen er zeker ook meer zijn. Voeden op vraag en dus inspelen op hongersignalen, hoort bij borstvoeding.

Leg je kindje dus aan wanneer het erom vraagt en wacht niet tot je zoon of dochter huilt. Vang vooral de eerste signalen van honger op: kleine zuig- en smakbewegingen, tongetje uitsteken en een handje in de mond stoppen.

Als je aandachtig kijkt en luistert naar je kindje, leer je het alsmaar beter kennen. Net daarom wordt aangeraden om je baby altijd dicht in je buurt te houden.

LEES OOK > 8 dingen die nodig zijn om borstvoeding te doen slagen

Gulzig

Moedermelk is licht en makkelijk verteerbaar, dus is het normaal dat je kindje de eerste weken om de twee à drie uur een voeding vraagt.

Na enkele weken drinken de meeste baby’s gemiddeld zes tot acht keer per dag. Sommigen drinken minder vaak, anderen blijven vaker drinken: dat is oké, zolang je kindje maar vlot groeit en bijkomt in gewicht.

Ook in de duur van een voeding kan veel verschil zitten. Baby’s drinken namelijk op hun eigen tempo en volgens hun eigen behoeften. Laat je kindje drinken tot hij of zij verzadigd is en spontaan loslaat.

Duren de voedingen heel lang, lijkt je kindje nooit verzadigd of doet het voeden pijn? Dan kan het zijn dat de drinktechniek (nog) niet op punt staat. Twijfel niet te lang om deskundige hulp in te schakelen. De juiste tips kunnen op dit vlak een wereld van verschil maken.

LEES OOK > Borstvoeding na zes maanden: feiten en fabels

Honger!

Net als baby’s hun ritme gevonden hebben, kan het zijn dat ze ineens (vaak rond zes weken) het hele schema weer in de war sturen. Na een uur begint je kindje te huilen alsof het rammelt van de honger.

Er verandert op korte tijd zoveel voor baby’s dat ze tijdens een groeispurt meer nabijheid zoeken en ook vaker vragen om te drinken. Wees gerust, je borsten maken vanzelf meer melk aan en na enkele dagen herneemt je baby het ritme.

Hormonen en borstvoeding

Eens die overgangsperiode overwonnen, verloopt borstvoeding meestal vlot. Je baby wordt wak­ker, heeft honger en kan meteen aan­ge­legd wor­den. De melk is altijd beschikbaar en op de juiste tempera­tuur, wat vooral ‘s nachts makkelijk is.

Of je nu zittend of liggend borstvoeding geeft, zorg steeds voor een comfortabele houding. De hormonen die vrijkomen bij het voeden, geven je een ontspannen, loom gevoel. Je lichaam zorgt er op die manier voor dat je even kunt rusten.

Het is sowieso heel belangrijk om voldoende rust te nemen, maar probeer jezelf ook niet op te sluiten. Borstvoeding maakt het makkelijk om buiten te gaan met je kindje. Je hebt sowieso alles bij wat jullie nodig hebben en er zijn veel plaatsen waar je op je gemak kan voeden.

LEES OOK > Borstvoeding: samen blijven genieten na de moederschapsrust

Jouw menu

Vroeger werd beweerd dat borstvoedende mama’s beter geen uien, look of scherpe kruiden eten: ‘Pas op, dat geeft krampjes!’ Maar zolang jij gezond en gevarieerd eet, kan je in principe gewoon alles blijven eten.

Alleen als blijkt dat je kindje overgevoelig reageert op een bepaald soort voeding, pas je in samenspraak met een deskundige jouw maaltijden aan.

Let er wel op dat je voldoende water blijft drinken. Als je borstvoeding geeft, verlies je namelijk ongeveer een halve liter vocht via die moedermelk. Voldoende water drinken is dus nodig om je eigen vochtreserve op peil te houden.

Eerste hulp bij krampjes

De meeste baby’s hebben de eerste maanden wel eens last van krampjes. Dan kan dit misschien helpen:

  • Lichamelijk contact zorgt sowieso voor verlichting en troost.
  • De meeste baby’s vinden het zalig om in een draagdoek (buik tegen buik) dicht bij hun ouders te zijn.
  • Ook van een badje kunnen ze genieten.
  • Leg je kindje op de buik op je schoot en masseer het rugje zachtjes.
  • Onderbreek de voeding eventueel voor een extra boertje. Merk je dat je kindje hier nood aan heeft? Vaak kan je dit voorkomen door de aanleghouding aan te passen.

LEES OOK > Krampjes: hoe help je je baby erdoorheen?

Borstvoeding: hoe blijven gaan?

Heel wat mama’s stoppen na zes tot acht weken met borstvoeding geven. Dat is jammer, want borstvoeding heeft heel wat voordelen, ook op lange termijn.

Wil je borstvoeding graag volhouden, dan is het belangrijk dat je op tijd aanklopt bij een deskundige als er moeilijkheden opduiken. Probeer vooral voldoende te rusten en schakel hulp in van je familie of vrienden.

Kan je rekenen op een partner, dan speelt hij of zij daarin uiteraard ook een belangrijke rol. Als je partner zich bijvoorbeeld extra inzet in het huishouden en de andere kinderen opvangt, heb jij hopelijk wat meer rust en energie om vol te houden.

Maar eigenlijk gaat het over meer dan die praktische ondersteuning. Nog belangrijker is: dat ook je partner goed geïnformeerd is over borstvoeding, zich bewust is van het belang ervan en jou ondersteunt met die kennis. Zeker op de moeilijke momenten.

LEES OOK > Borstvoeding afbouwen, hoe begin je daaraan?

Papa’s ervaring met borstvoeding

“Eerst was ik wat jaloers op mijn vrouw omdat zij tijdens het voeden een hechte band met ons zoontje kon opbouwen. Intussen besef ik dat ik dat ook kan! Als partner kan je een pak andere dingen doen: je baby knuffelen, overnemen na een voeding, een badje geven en nadien verwennen met een heerlijke massage, wiegen, zingen, in een draagdoek dragen, wandelen… En mijn lief vindt het heerlijk dat zij intussen even kan rusten.” – Papa Jonas

Apps

Er bestaan verschillende praktische apps die je ondersteunen bij borstvoeding. Aan welke borst heb ik het laatst gevoed en hoelang duurde dat? Wanneer had mijn kindje een volle luier? Hoeveel komt het bij?

Een app houdt het eenvoudig en handig voor je bij. Natuurlijk is zo’n app niet per se nodig, maar het kan je wel houvast bieden of een beetje orde scheppen in de chaos.

Medicatie en borstvoeding

Het is niet altijd duidelijk of je bij bepaalde medicatie borstvoeding mag geven of niet. Bijsluiters adviseren vaak om met borstvoeding te stoppen, maar in veel gevallen kan het geneesmiddel toch veilig gecombineerd worden met borstvoeding.

Indien nodig kan je arts een ander geneesmiddel voorschrijven. Vraag raad aan je arts, vroedvrouw of lactatiekundige.

Hulp nodig?

Bij twijfels en vragen over voeding kun je altijd terecht bij je arts, vroedvrouw, de verpleegkundige van Kind en Gezin of een lactatiekundige.

  • De vroedvrouw aan huis

Na je bevalling heb je recht op een aantal huisbezoeken van een zelfstandige vroedvrouw. Aarzel nooit om de hulp van een vroedvrouw in te roepen.

Zij kan je helpen bij (problemen met) de voeding, bij de verzorging van je baby of bij de opvang van een premature baby. Op vroedvrouwen.be staat een overzichtje van de vroedvrouwen in jouw regio.

  • Kind en Gezin

Gezinnen worden ook begeleid door de verpleegkundige van Kind en Gezin uit een lokaal team dat multidisciplinair is samengesteld. Op kindengezin.be lees je uitgebreide informatie over borstvoeding en flesvoeding, maar ook over moeilijkheden zoals spruw en borstontsteking. De Kind en Gezin-Lijn is er voor al je vragen.

  • Belgische Vereniging van Lactatiekundigen

Lactatiekundigen zijn opgeleid om alle mogelijke moeilijkheden met borstvoeding aan te pakken. Via bvl-borstvoeding.be vind je een specialist(e) in je buurt.

  • Gezinsbond

Zit je nog met vragen over jouw rechten als jonge ouder? Hoe zit het met je ouderschapsverlof? Waar heeft jouw partner recht op? Hoe vraag je borstvoedingspauzes aan?

Als lid van de Gezinsbond kun je bij de dienst Sociaal-Juridisch Advies terecht met vragen en problemen die jouw gezin aanbelangen.

  • Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding

Neem een kijkje op de website www.vbbb.be.

Boekentips

  • BOONEN, Eva & BOONEN, Martine, De 100 meest gestelde vragen over borstvoeding (Lannoo, 2017). Twee mama’s, die zelf met vallen en opstaan borstvoeding gaven, leggen álle mogelijke vragen voor aan lactatiekundigen en bundelen de antwoorden op een luchtige, eerlijke en correcte manier.
  • LA LECHE LEAGUE, Borstvoeding: compleet handboek voor ouders (Veltman Uitgevers, 2016). Dit boek geeft antwoord op alle vragen rondom borstvoeding, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van moeders wereldwijd.
  • MOHRBACHER, Nancy & KENDALL-TACKETT, Kathleen, Borstvoeding: natuurlijk eenvoudig (Garant Uitgevers, 2017). Borstvoeding lijkt soms een hele uitdaging. Dit boek helpt het eenvoudiger maken.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 14/02/2022, laatste update op: 08/03/2022

Tags: ,