Het is ochtend en terwijl ik dit schrijf, voel ik mijn ogen branden en moet ik me heel hard focussen zodat mijn gedachten niet alle kanten opschieten. Dat is normaal. Ons nieuwe normaal. Ik ben zo’n mama die al bijna een jaar leeft met een slaaptekort, en ik ben moe.

Winkelen zonder boodschappenlijstje lukt niet meer. Een film kijken zonder na een halfuur in slaap te vallen ook niet. En aan mijn tikfouten te zien zou je je afvragen hoe ik ooit aan een diploma ben geraakt.

Ik heb een baby in huis en heb het afgelopen jaar geen enkele nacht doorgeslapen.

Slaapdronken

Mijn vriend en ik worden gemiddeld drie keer per nacht wakker gemaakt. Meestal volstaat het om op te staan en slaapdronken het tutje te geven, heel soms moet er harder en langer getroost worden. Dat is lastig.

Uitslapen zit er ook niet in, want de grote zus van vijf is een vroege vogel. We zijn moe, heel erg moe. We voelen het aan onze bloeddruk, vermoeide lijf, levenslust en prikkelbaarheid.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Slaaptekort zorgt voor donkere nachten

De ergste momenten om uit je heerlijk warme slaap gewekt te worden zijn rond middernacht, wanneer je zelf net goed vertrokken bent. Rond 5 uur is ook geen cadeau, zeker als je net als ik een slechte slaper bent en moeilijk weer in slaap valt.

Dat nachten donker kunnen zijn, weten mijn vriend en ik ondertussen. Gedachten ook trouwens. Van ‘Dit ga ik morgen nooit overleven!’, tot ‘Dit houden we toch niet meer vol?’

Onderbroken nachten zijn een serieuze relatietest. Ik ben kwaad op hem wanneer hij kwaad is op onze zoon omdat die ons wakker houdt. Hij is kwaad op mij wanneer ik onze zoon tussen ons leg en zo de weg van de minste weerstand kies.

En wie is nu eigenlijk het meest vermoeid? Heb ik niet het meest recht om ‘moe’ te zijn omdat ik eerst nog al die maanden borstvoeding gegeven heb?

Slaap is hét gespreksonderwerp geworden bij ons thuis, overdag, maar ook ‘s nachts. Al hebben we ondertussen ook al wel geleerd dat grote gesprekken voeren ‘s nachts geen goed idee is.

Teamwork

Gelukkig hebben we het allemaal al eens meegemaakt. Onze dochter van vijf was ook een slechte slaper. Uren heb ik op de grond naast haar bedje gezeten.

Tot een uitgeslapen slaapcoach me een helpende hand reikte. Die eerste ervaring helpt om alles beter te relativeren. Het rijt oude nachtelijke wonden open, maar ergens weten we ook: wij kunnen dit! Als team.

Overdag, maar ook ‘s nachts.

LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel

Slaaptekort is een fase

En er zijn kleine dingen die het dragelijker kunnen maken. Op tijd gaan slapen helpt écht. Accepteren dat het gewoon heel erg lastig is ook.

Frustraties ‘s nachts helpen je geen meter vooruit, en kosten ook gewoon te veel energie. Wissel elkaar af en slaap in het weekend om de beurt eens een uurtje langer.

Zorg voor elkaar en probeer er ook eens mee te lachen wanneer jullie vermoeide blikken aan de ontbijttafel voor de zoveelste keer kruisen. Het is een fase. Dit gaat écht over.

En tot die tijd: vergeef me mijn tikfouten.

Webinar Slaap nu maar (alsjeblieft) – dinsdag 14 november om 20u

Prof. Dr. Karlien Dhondt, Kinder- en jeugdpsychiater, slaapexpert en auteur geeft op dinsdag 14 november 2023 een webinar over in- en doorslaapproblemen bij baby’s en peuters. Interesse? Dan kan je je hier inschrijven.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 30/11/2020, laatste update op: 07/11/2023