Die eerste schoentjes, die moeten goed zitten, maar hoe pak je het aan? We zetten 6 tips op een rijtje die je voor een jammerlijke miskoop kunnen behoeden.

Tip 1: Begin er niet te vroeg mee

Schoentjes zijn pas nodig wanneer je baby echt begint te lopen. De voetspieren van een kind ontwikkelen zich immers beter op blote voeten.

Wacht dus tot je baby zijn eerste stapjes zet en ga dan pas die eerste schoentjes kopen. Zorg er ook voor dat je kind ook daarna nog zoveel mogelijk op blote voeten loopt.

LEES OOK > Trage ontwikkeling bij je baby: wat zijn de alarmsignalen?

Tip 2: Ga met je baby naar een gespecialiseerde winkel

In de schoenwinkel kunnen ze je helpen met het bepalen van de juiste maat voor jouw baby. Let erop dat je steeds een duim tussen de schoenhiel en de voet van je kind kunt stoppen.

Zorg er ook voor dat het schoentje breed genoeg is, zodat de teentjes plaats hebben. Dan zit het sowieso goed!

Tip 3: Kies voor lichte en soepele schoentjes

Die eerste schoentjes, dat is best wel wennen. Hou ze dus licht, heel soepel, makkelijk om aan te doen en vooral comfortabel. Ga voor goed ademende schoenen en kies voor een zool van rubber, dat geeft je kind een goeie grip op de zaak.

Kruipt je kind ook nog vaak? Koop dan zeker schoenen met een stevige tip die tegen een stootje kan.

Tip 4: Verkies veters boven velcro

Veters kun je beter laten aansluiten aan de voet, maar velcro is natuurlijk makkelijker… Waar kies je voor? Aangezien het om zijn eerste schoentjes gaat, is je baby nog te klein om ze zelf aan en uit te doen. Veters zijn dus zeker een goede keuze.

Maar eens je kindje groter wordt en meer zelf wil doen, kan velcro – ook voor ouders die wél op uur staan – een makkelijkere optie zijn.

Tip 5: Koop geen tweedehandsschoenen

Elke voet is anders en uniek. Gebruikte schoenen nemen de vorm van de voet van de gebruiker aan. Wanneer je van gebruiker wisselt, gaan de contactpunten van de voet met de schoen op andere plaatsen liggen.

Aangezien babyvoetjes nog volop in ontwikkeling zijn, kan dat voor problemen zorgen. Koop dus bij voorkeur niet tweedehands, tenzij de schoen (bijna) niet gedragen is.

LEES OOK > 5 babyspullen die niet ideaal zijn om tweedehands te kopen

Tip 6: Controleer regelmatig de maat

Die eerste schoentjes kopen … het zal niet lang duren voor je er met enige weemoed aan terugdenkt. Kinderen groeien immers razendsnel en dat is voor hun voetjes niet anders.

Controleer daarom om de 3 maanden de schoenen van je kindje. Alweer te klein? Dat is normaal. Een kindervoet groeit gemiddeld een kleine maat per 3 maanden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 02/10/2018, laatste update op: 25/09/2023