Veel babyspullen kan je (eventueel) tweedehands kopen. Maar bij sommige spullen is dat niet altijd aan te raden, meestal omwille van veiligheids- en hygiënevoorschriften.

  • Matrassen

Om hygiënische redenen of omdat de matras vervormd is (bijv. niet meer stevig, ingezakt, …) is het af te raden een matras over te nemen. Als je de verkoper kent en vertrouwt en je weet dat de matras amper gebruikt is, kan je het wel nog overwegen. Weet ook dat er veiligheidsvoorschriften bestaan voor het babybed.

  • Autostoel

Autostoelen moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden en mogen niet al eens in een ongeval zijn betrokken (dan kan de stoel intern beschadigd zijn). Bekijk zeker of de isomo onbeschadigd is en of de stoel voldoet aan de Europese normen.

Voor een baby-autostoel, een Maxi-Cosi, is dat een iSizenorm, te herkennen aan een oranje etiket. Deze norm is geldig vanaf 2013. Autostoelen die ouder zijn, voldoen dus niet aan de veiligheidsnormen.

Koop ook altijd een stoel die aangepast is aan de leeftijd, grootte en het gewicht van je kind. ‘Meegroeiautostoelen’ worden afgeraden.

LEES OOK > Je kind veilig in de auto: van babyzitje tot verhogingskussen

  • Knuffels die niet in de wasmachine kunnen

Om hygiënische redenen natuurlijk.

  • Fopspeen en flessen

Ook al kun je ze steriliseren, eens ze gebruikt zijn, laat je ze beter links liggen. Oudere fopspenen kunnen immers hormoonverstoorders bevatten zoals ftalaten.

  • Borstkolven

Stel deze aankoop uit tot je merkt dat de borstvoeding goed loopt. Omwille van hygiënische redenen (restjes moedermelk, …) is het niet aangeraden om borstkolven tweedehands aan te kopen. Maar als je daar toch voor kiest, dan is een kolf met gesloten motor de beste optie. Sowieso moeten alle onderdelen die met moedermelk in aanraking zijn geweest grondig gesteriliseerd worden.

Weet dat je ook een kolf kan huren bij de mutualiteit of het ziekenhuis.

LEES OOK > Deze dingen kan je perfect tweedehands kopen voor je baby

Tweedehandsverkoop van spullen geeft die spullen een tweede (derde, vierde, …!) leven. Goed voor je portemonnee, en ook het milieu is er blij mee! Daarom organiseren de vrijwilligers van de Gezinsbond ook tweedehandsbeurzen. Bij een Babytheek kan je voor een bepaalde periode babyspulletjes lenen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 03/01/2017, laatste update op: 03/05/2023