Regematige of langdurige blootstelling aan luide geluiden kan het gehoor beschadigen. Daardoor kan je minder goed horen, overgevoelig worden voor geluid of tinnitus (een piep-of fluittoon) in de oren ontwikkelen. Daarmee leven is geen pretje. Bescherm daarom je oren voor het te laat is.

1. Draag oordoppen

Gehoorschade voorkomen? Er bestaan verschillende soorten oordoppen voor verschillende geluidsbronnen. De gewone schuim- of wassendopjes dempen het geluid volledig, wat een impact kan hebben op bijvoorbeeld de beleving van een concert. Op maat gemaakte oordopjes zijn een pak duurder, maar wel herbruikbaar én geven een betere muziekbeleving. Kijk in de koopwijzer van De Tuut van Tegenwoordig voor meer informatie.

 

2. Sta niet te dicht bij de geluidsbron/boxen

Afhankelijk van hoe groot de fuif/het concert is (en dus de geluidsbron), verschilt de minimale aanbevolen afstand. Het is veilig om enkele meters van de geluidsbron te staan.

3. Beperk of onderbreek de blootstelling

Elk uur blootstelling aan luide muziek wordt gevolgd door een kwartiertje pauze. Dat geldt ook voor luisteren via oortjes.

4. Las ‘stiltemomenten’ in

Ga je naar een meerdaags festival en zijn je oren voor langere tijd blootgesteld aan luide muziek? Gehoorschade voorkomen doe je door het dan zo stil mogelijk te houden in de 24 uur erna: niet via oortjes naar muziek luisteren bijvoorbeeld.

5. Gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes

Een koptelefoon over de oren brengt het geluid niet rechtstreeks in je oor, waardoor het minder druk zet op de trommelvliezen. Ook hier wordt aangeraden om niet te lang te luisteren: maximaal 60 minuten per dag op 70 procent van het volume. Gebruik oortjes enkel in situaties dat het niet anders kan, bijvoorbeeld bij het sporten.

6. Zet muziek of televisie niet te luid

60 à 70 procent van het volume is meer dan luid genoeg.

7. Wees alert voor de signalen van je lichaam

Heb je al eens een fluittoon gehoord na een concert of een tijdlang minder goed gehoord? Dat is een signaal van je oren dat het méér dan genoeg is geweest. Respecteer dat. Gehoorschade ontstaat immers door een opeenstapeling van kleine beschadigingen. In het begin merk je er niet zoveel van maar na een tijd dus wel.

8. Ga als zwangere vrouw niet naar concerten of festivals

Niet voor je eigen oren, maar die van het ongeboren kind. De baarmoeder dempt geluid nauwelijks: voor de kleine oortjes is het geluid dus bijna even luid als voor jou!

Gevolgen van gehoorschade

  • Minder goed horen

Dat lijkt niet zo erg, maar vergis je niet: dit kan op termijn gevolgen hebben voor je sociaal en professioneel leven: gesprekken zijn moeilijk te volgen, je mist opmerkingen of communicatie verloopt stroef.

  • Overgevoelig aan geluid

Een ander potentieel gevolg van gehoorschade is net overgevoeligheid aan geluid. Genieten van een concert of filmvoorstelling zit er dan niet meer in: alle geluid doet gewoonweg pijn aan de oren.

  • Tinnitus of oorsuizen

Tinnitus of oorsuizen betekent dat je constant geluid hoor in je oren, vaak een fluit- of pieptoon. Soms is dit tijdelijk, soms is het permanent. Er bestaat geen manier om permanente tinnitus volledig te genezen,  het komt er eerder op aan met de ’tuut in je oren’ om te leren gaan. Een overzicht van wat je kan doen, vind je bij de Tuut van Tegenwoordig.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrieven of volg de laatste updates via Twitter en/of Facebook.

Gepubliceerd op: 08/08/2017, laatste update op: 20/10/2017

Tags: , , ,