Als je weet dat kleine kinderen tot de helft meer lucht inademen per kilogram lichaamsgewicht dan volwassenen, begrijp je dat zij extra gevoelig zijn voor vervuilende stoffen in de lucht. Baby’s brengen het grootste deel van hun tijd binnen door, dus een goede luchtkwaliteit thuis (en in de opvang) is voor hen van belang.

Gezonde lucht is zo belangrijk

Gelukkig kunnen we zorgen voor gezonde lucht voor baby’s in huis. En het is niet moeilijk: voldoende ventileren en verluchten en blootstelling aan schadelijke stoffen vermijden.

Waarom zijn net baby’s zo gevoelig aan de luchtkwaliteit, ook in huis? Dat heeft te maken met hun lichaampjes. Ze ademen sneller dan volwassenen, en ademen dus meer lucht in. Bovendien laten hun longblaasjes meer vervuilende stoffen door dan die van volwassenen.

De lucht die baby’s inademen als ze klein zijn, kan hun immuniteit op latere leeftijd bepalen. Is dat vervuilde lucht, dat kan dat onder meer de ontwikkeling van de longen beïnvloeden.

Ze brengen het grootste deel van de tijd nog binnen door, thuis of bij de opvang. Daarom komt het erop aan de kwaliteit van de lucht binnen te verzorgen.

Die vuile stoffen in de lucht kunnen verschillende effecten hebben: ontwikkelen van allergieën, verstoring van de hormoonwerking (hormoonverstoorders), zelfs ontwikkelen van kanker.

Zo maak je de binnenlucht gezonder voor je baby én jezelf:

1) Ventileren en verluchten

Zorg voor continu ventileren via een ventilatiesysteem of door ramen op een kiertje te zetten. Verlucht de kamers daarnaast zeker tweemaal per dag.

Een kwartiertje per dag volstaat voor kleine kamers, voor grotere kamers is een halfuur beter.

Doe dit niet als de buren hout aan het verbranden zijn of barbecueën: dan is de lucht verzadigd van vervuilde deeltjes en houd je de ramen beter even dicht.

2) Afstoffen

Geen populair taakje maar wel nuttig: huisstof neemt immers ook giftige stoffen op uit de omgeving, bijvoorbeeld van tapijten of gordijnen. Eens per week afstoffen en poetsen met water is dan ook aangewezen.

LEES OOK > Tips om hormoonverstorende stoffen bij kruipende kinderen te verminderen

3) Lucht zuiveren via planten

Planten geven de ruimte kleur én kunnen helpen om de lucht te zuiveren. In combinatie met kinderen zijn deze aan te raden: graslelie, scindapsus, sanseveria’s en goudpalm, al zijn er nog een pak andere planten met luchtzuiverende werking.

4) Afzuigkap gebruiken

Een afzuigkap tijdens (en even na) het koken zorgt voor de afvoer van vochtige lucht.

5) Schimmels wegwerken

Schimmels duiden op een vochtige en slecht verluchte ruimte en sturen veel schadelijke stoffen de lucht in. De schimmels verwijderen is één ding, maar beter nog is dat de oorzaak wordt aangepakt.

Kan dat niet (onmiddellijk)? Probeer dan het kind zoveel mogelijk te laten spelen en slapen in een schimmelvrije ruimte.

6) Houtkachels weren

Al wat oudere houtkachels laten meer verbrandingsstoffen los in de ruimte waar je woont, wat de luchtkwaliteit niet ten goede komt. Voldoende verluchten is hier de boodschap, en opletten voor CO-vergiftiging. Deze 15 tips zijn zeker het lezen waard.

De Gezinsbond is vragende partij voor strengere normen voor kachels en schoorstenen, zodat de luchtvervuiling door houtkachels vermindert.

7) Babykamer

Babymeubels zijn vaak gemaakt van spaanplaat (of geperst hout) omdat dat niet duur en redelijk licht is. Deze kunnen tot een half jaar het kankerverwekkende formaldehyde uitstoten.

Koop je meubeltjes voor de baby of kinderkamer, doe dat dan ook ruim op voorhand en laat de ruimte goed verluchten. Tweedehands meubels of meubels uit massief hout zijn natuurlijk ook een optie. Meubels zonder formaldehyde bestaan ook.

Haal ook matrassen of wippers al uit het plastic, zodat ze kunnen ademen. Wasbare zaken dienen ook op voorhand gewassen te worden om de inademing van toxische stoffen en verfresten te vermijden.

Tot slot: ben je nog zwanger, klus dan niet mee aan de babykamer! Een foetus is nog meer kwetsbaar voor vervuilende stoffen in de lucht, zeker als ze een hormoonverstorende werking hebben.

LEES OOK > Zwangere vrouwen extra kwetsbaar voor hormoonverstorende stoffen

8) Roken

Roken binnenshuis vervuilt de lucht, ook al doe je het voor een open raam of onder de afzuigkap. Kinderen ademen deze rook of restanten ervan in, waardoor de stoffen erin ook effect hebben op hun longen. Roken in huis is dus echt af te raden.

9) Lekkere geurtjes

De stoffen van producten die geur afgeven (wierook, geurkaarsen, wc-ontgeurders) blijven zes à acht uur in de ruimte hangen. Ook deze stoffen komen de luchtkwaliteit niet ten goede omdat ze ftalaten bevatten, wat ook een hormoonverstorende werking heeft.

Voor parfum, zepen, deodorants of waspoeders geldt net hetzelfde. Omdat je baby dicht bij jou is, ademt die die stoffen in.

Gevolg? Een groter risico op een reeks aandoeningen zoals onvruchtbaarheid, voortplantingsstoornissen, prostaat- en borstkanker, gedragsstoornissen en een ontregeld immuunsysteem.

Wie zijn baby wil beschermen, kan beter geurvrije zeep en andere producten voor lichaamsverzorging gebruiken. Zo zijn essentiële oliën een veiligere keuze. Vergeet ook niet dat veel zogenaamd ‘natuurlijke’ geuren evengoed chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Lees in ons dossier meer over hormoonverstoorders en hoe je ze kunt vermijden.

Dit artikel verscheen in februari 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 25/02/2018, laatste update op: 09/02/2022