Wie zwanger is, is best extra voorzichtig met verzorgingsproducten, voeding, verf en nieuwe kledij. Heel wat van deze producten bevatten hormoonverstorende stoffen, wat een nadelig effect kan hebben op de aanstaande mama en het ongeboren kind. De Gezinsbond en Childproof pleiten ervoor om deze stoffen te laten verdwijnen. In de tussentijd moeten consumenten goed geïnformeerd worden om bewuste keuzes te kunnen maken.

“Hormoonverstorende stoffen zijn lichaamsvreemde en chemische stoffen die onze hormoonhuishouding ontregelen. Die stoffen benadelen de gezondheid, wat meestal pas jaren later zichtbaar wordt”, legt gynaecologe Mireille Merckx uit in onze publicatie Focus op hormoonverstoorders.

Gevaar voor zwangere vrouwen

Een van de kenmerken van deze stoffen is dat ze zich graag lang verborgen houden in onze weefsels. Ze voelen zich in het bijzonder thuis in vet.

Dat maakt zwangere vrouwen extra kwetsbaar voor hormoonverstorende stoffen. In het vetweefsel worden de schadelijke stoffen in grote mate en hardnekkig opgeslagen. Op die manier kunnen de stoffen worden doorgegeven aan het ongeboren kind via de moederkoek. Ook de pasgeborene kan ze krijgen via de moedermelk.

Gevolgen van hormoonverstorende stoffen

De mogelijke effecten van hormoonverstoorders zijn niet mals.

 • verstoorde ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen (misvorming, verminderde zaadkwaliteit)
 • vroegtijdige puberteit (meisjes krijgen vroeger borsten)
 • hormonale aandoeningen op latere leeftijd
 • diabetes
 • overgewicht
 • Borst-, testis-, schildklier- en prostaatkanker
 • neurologische ontwikkelingsstoornissen (aandachtsproblemen, autisme)
 • Vroeggeboorte en laag geboortegewicht
 • Verstoring van de voortplantingsorganen (onvruchtbaarheid)

Kwetsbare periodes

Deze hormoonverstorende stoffen hebben niet bij iedereen hetzelfde effect. Het is wel duidelijk dat kleine dosissen of combinaties van stoffen het risico op ziekten en aandoeningen doen toenemen.

Hormoonverstoorders zijn het schadelijkst tijdens de kwetsbare periodes in het leven. De kwetsbare periodes zijn die momenten waarop de weefsels en organen worden gevormd. Dan ondervinden ze dus het meest effect van stoffen die dat proces verstoren.

Ze hebben de grootste impact tijdens de zwangerschap en van baby tot 10 jaar voor het geheugen. Voor het voortplantingssysteem blijven jongeren kwetsbaar tot na de puberteit.

5 tips voor zwangere vrouwen

 • Was alle nieuwe dingen voor je ze gebruikt (kledij, keukengerei, dingen voor de baby)
 • Vermijd verf: zowel haarverf als het verven van de babykamer. Verlucht het huis grondig als er toch geverfd wordt. Lees hier over het belang van binnenluchtkwaliteit.
 • Vermijd cosmetica met parfums, paraben(en), ftalaten (afkortingen als BzBP, DEp, DMp), Bisfenol A, triclosan (antibacteriële zepen), benzofenon cyclotetrasiloxane, butylhydroxyanisoe (BHA) en ethylhexyl metroxycinnamaat (EHMC).
 • Schakel over op ecologische schoonmaakmiddelen.
 • Was groenten en fruit grondig en eet gevarieerd. Zo vermijd je overdosis van een bepaalde stof.

Kindnorm

De Gezinsbond vindt dat er dringend werk moet gemaakt worden van beleid. Samen met het expertennetwerk Childproof roept de Gezinsbond Europese en Belgische politici op het gebruik van hormoonverstoorders te laten uitdoven.

Speciale aandacht moet daarbij gaan naar producten waar kinderen en zwangere vrouwen mee in aanraking komen. Indien er een minder giftig of schadelijk alternatief voorhanden is, moet de producent gedwongen worden om naar deze alternatieve stof over te schakelen.

Zolang EDC’s nog aanwezig zijn in producten, moeten consumenten worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van hormoonontregelaars. Alleen zo kunnen zij met kennis van zaken kiezen en hun gedrag en levensstijl aanpassen.

Meer weten?

TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders. Je kan ook een lezing bijwonen met een huiskamersessie over hormoonverstoorders (ism De Bakermat).

Voor wie hulp wil in de supermarkt, kan de Duitstalige app ToxFox hulp bieden.

Volg de laatste updates via Facebook. En wil je blijvend op de hoogte zijn van De Gezinsbond en onze activiteiten, tips en tricks? Word lid hier en geniet van de vele voordelen.

Gepubliceerd op: 15/03/2019

Tags: , , , , ,