Elk gezin heeft z’n eigen manier om dat eerste verjaardagsfeestje te vieren. Een kaarsje uitblazen hoort er meestal wel bij. Maar in de ene familie staat dat kaarsje op een stapel pannenkoeken, en in de andere familie op een ‘smostaart’ waar alleen de jarige mag induiken. Wat je ook plant voor dat eerste verjaardagsfeestje: less is more.

Opwinding

Je kindje vindt het vast leuk als die eerste verjaardag een bijzondere dag wordt. Maar een heel groot feest met alles erop en eraan, daar heeft je kersverse eenjarige weinig aan. Hoe enthousiast jij ook bent over die grote mijlpaal, probeer de festiviteiten toch een beetje te beperken. Zo kunnen jullie er allemaal ten volle van genieten.

Een baby heeft in het algemeen meer nood aan rust en kalmte dan aan drukte. In volle coronatijd konden we verjaardagen enkel in beperkte bubbel vieren. Misschien – laat ons hopen – lees je onze tips als dit alles helemaal voorbij is. Maar ook dan is het dus niet zo’n goed idee om iedereen van de familie én al je vrienden uit te nodigen.

Probeer de gastenlijst dus te beperken. Want veel volk betekent voor kleine kinderen ook veel opwinding. Dan weet je kind eventjes niet wat er gebeurt en heb je geen vrolijke jarige maar een lastige baby in huis. ’s Avonds is het feestvarken dan zo overprikkeld dat je kind helemaal overstuur naar bed gaat.

LEES OOK > De eerste verjaardag: een mijlpaal voor baby’s én ouders

Zo laat je dat eerste verjaardagsfeestje vlotter verlopen:

  • Alles begint bij een goed uitgerust feestvarken. Plan de festiviteiten dus na het middagdutje en voorzie een ruime marge.
  • Organiseer het feestje bij jullie thuis, want daar voelt je kindje zich het beste.
  • Probeer zoveel mogelijk het normale ritme van de dag aan te houden.
  • Zorg dat je zelf niet de hele tijd in de keuken staat, en hou het zo simpel mogelijk. Zo kun je zelf ook genieten, en er zijn voor je kind. Met zoveel andere mensen in de buurt is jouw vertrouwde aanwezigheid heel erg welkom.
  • Duid iemand aan als fotograaf. Die legt de mooie herinneringen vast terwijl jij meer tijd hebt om er echt te zijn voor je kindje.
  • Sommige kinderen staan graag in het middelpunt van de belangstelling, anderen vinden het verschrikkelijk. Merk je dat het feestje je baby te veel wordt, probeer wat vroeger af te ronden. Dat is niks om je schuldig over te voelen.

LEES OOK > 5 tips voor een geslaagd eerste verjaardagsfeest

Cadeaus

Op zo’n eerste verjaardagsfeestje wordt een kind meestal bedolven onder de pakjes. Iedereen wil dat kleine feestvarken verrassen met iets leuks, iets tofs, iets moois of… iets wat vooral héél veel lawaai maakt.

Zo hou je het toch een beetje binnen de perken:

  • Maak afspraken met al die enthousiaste familieleden zodat verschillende mensen niet met hetzelfde pakje op de proppen komen. Of maak een verlanglijstje. Dat kan tegenwoordig ook makkelijk via online platformen. Zo kan iedereen een cadeautje uitkiezen, of samenleggen voor iets groots. Want zeg nu zelf: beter één waardevol cadeau waarvoor heel de familie bijlegt dan een overload aan speelgoed in je kasten.
  • Kijkt je kind nauwelijks om naar de aanwinsten? Heel normaal. Jullie hebben de komende dagen nog tijd genoeg om ze allemaal te ontdekken. 
Je kunt trouwens altijd wat cadeautjes apart houden om ze later een keertje in alle rust samen uit te pakken. Zo heeft je kind af en toe iets nieuws. Ook je eigen geschenk kan je houden voor een ander moment.
  • Heb je nu al het gevoel dat er te veel (ongebruikt) speelgoed in huis is? Geef je spullen een tweede leven via tweedehandswinkels of schenk ze aan een ander goed doel. Omgekeerd kun je op de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond mooie koopjes doen. Niet alleen ideaal om tegen een zacht prijsje je uitzet samen te stellen, maar ook perfect voor goedkope cadeautjes.
  • Zin om het spaarvarken van het feestvarkentje te spijzen? Je kunt natuurlijk kiezen voor een klassiek envelopje, maar er bestaan tegenwoordig ook handige spaarplatformen. Via een app kies je een doel waarvoor iedereen gemakkelijk geld kan storten.
    Zo kunnen jullie nu bijvoorbeeld al beginnen te sparen voor een groot cadeau in de toekomst.

LEES OOK > Te veel speelgoed = minder speelplezier

Verlanglijstje

Geen inspiratie voor dat verlanglijstje? Leuke ideetjes voor deze leeftijd zijn: vingerverf, een loopauto of driewieler, (houten) blokken, voorleesboekjes, puzzels, autootjes, een poppenwagen…

Speelgoed is uiteraard populair. Maar ook tijd en belevenissen zijn een prachtig cadeau. Een keertje babysitten bijvoorbeeld, of een uitstapje naar de speeltuin, een show of de dierentuin.

‘Wij hebben met de meter en peter van Wolf afgesproken dat ze hem geen speelgoed cadeau doen, maar gewoon af en toe een keertje komen babysitten of hem meenemen op uitstap. Wolf geniet van de extra aandacht, zijn meter en peter leren hem beter kennen en wij hebben eens een momentje voor elkaar. Ideaal dus!’ – Hanne

Ook iets nuttigs kan best als cadeau voor een eenjarige. Een kleurrijke drinkbeker bijvoorbeeld. Kleuters vinden praktische cadeaus misschien minder leuk, maar voor peutertjes van één jaar is elk geschenk prima. Zolang het maar in een mooi papiertje zit met een grote strik en zolang ze het ook zélf mogen uitpakken. Want dat uitpakken vinden ze vaak het allerleukste.

LEES OOK > Speeltijd: cadeautips die geen speelgoed zijn

Genieten

Ook al ren je de hele dag van hot naar her, probeer vooral te genieten. Want ook voor jou is dit eerste verjaardagsfeestje natuurlijk een mijlpaal. Op een dag als vandaag (lees: tijdens de opkuis de volgende dag) sta je meestal ook even stil bij alles wat jullie al hebben meegemaakt.

Er is veel gebeurd en veranderd het afgelopen jaar. En dan is er één gedachte die alles perfect samenvat: de tijd vliegt voorbij. Maar de geluksmomentjes met je kind blijven hangen.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 03/12/2021