Verschillende factoren kunnen je relatie uit balans brengen: een (eerste) kindje, andere communicatiestijlen, andere behoeftes, de dagelijkse sleur… Soms lukt het je niet om die problemen zelf op te lossen. Waar kun je terecht voor hulp bij relatieproblemen?

Hulp bij relatieproblemen in het algemeen

Gids voor Gezinnen

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee hogeschool om gezinnen te ondersteunen.

Op deze pagina vind je meer info over en hulp bij relatieproblemen.

Je huisarts

Voor hulp bij relatieproblemen kun je ook naar je vertrouwde huisarts gaan.

Hij/zij kan een eerste gesprek voeren en is goed geplaatst om je door te verwijzen naar een andere professional die gespecialiseerd is.

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW)

In elk OCMW is een eerstelijnspsycholoog aanwezig die een aantal korte gesprekken kan voeren en je daarna kan doorverwijzen.

Online vind je snel de website van een OCMW in je buurt.

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Een CAW heeft een specifiek (gratis) aanbod rond relatiebegeleiding en bekijkt je relatie altijd in verhouding tot alle andere levensdomeinen (opvoeding, financiën …). Ze kunnen een traject voor je opstarten waarin je begeleid wordt.

Je kunt ook online bij hen terecht om te chatten. Zoek een onthaalpunt in jouw regio op de website van het CAW of bel het gemeenschappelijk nummer 0800 13 500.

Tele-Onthaal

Tele-Onthaal is een hulplijn die je anoniem kunt bellen met eender welke problemen of zorgen, zeker ook met relatieproblemen. Het is een eenmalig contact zonder vervolgtraject.

Bel elke dag (dag en nacht) naar 106 of chat online elke avond en woensdag- en zondagnamiddag.

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

Een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg biedt medisch-psychiatrische en psychotherapeutische hulpverlening voor mensen met psychische problemen.

Wanneer relatieproblemen samen met psychische problemen voorkomen bij jou of je partner (of beide), kan een CGG relatietherapie opstarten. Een overzicht van de adressen van CGG’s vind je hier.

Psycholoog of therapeut

Ook als je partner niet in therapie wil gaan, maar jij wel, kan het zinvol zijn om bij relatieproblemen naar een psycholoog of therapeut te stappen.

Het enige nadeel is dat een traject duur kan zijn. De meeste ziekenfondsen bieden intussen wel een terugbetaling aan, waarbij elk zijn eigen regels heeft.

Waar vind je een goede en betrouwbare psycholoog of therapeut?

Waarop moet je letten wanneer je een psycholoog of therapeut kiest?

  • Wat is de visie of achtergrond van de psycholoog of therapeut?
  • Heeft hij of zij een basisopleiding en/of bijscholingen gevolgd?
  • Bij relatieproblemen kies je best iemand die gespecialiseerd is in partnerrelaties en niet iemand die veel verschillende problemen aanpakt.
  • Maakt hij/zij deel uit van een groepspraktijk? Dan weet je dat er extra kwaliteitscontrole is.
  • Het is belangrijk dat jij en je partner een goede klik hebben met de psycholoog of therapeut.

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

Bij vragen over geweld: 1712

Als de problemen in je relatie leiden tot geweld, blijf er dan niet mee zitten. Je kunt terecht bij 1712, een professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling, die je gratis en anoniem kunt contacteren:

  • Bel 1712 van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 18:00
  • Stuur een e-mail
  • Chat van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 20:00

Hulp bij relatieproblemen rond seksualiteit

Bij relatieproblemen specifiek rond seksualiteit kun je informatie vinden op de website van Sensoa.

Je kunt ook naar een seksuoloog stappen.

LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’

Hulp bij scheiden

Wanneer je beslist hebt dat het beter is om niet samen verder te gaan, is de eerste reflex vaak om meteen een advocaat in te schakelen, maar dat kan je conflict verergeren.

Hier vind je informatie en alternatieven om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen:

  • Scheidingskoffer: een website waarmee je zelf aan de slag kunt en waar je informatie vindt over ouderschap, de praktische, financiële of juridische kant, de impact van een scheiding…
  • CAW en Tele-Onthaal: twee organisaties die een specifieke werking hebben rond scheiding en waar je dus zeker terecht kunt. Tele-Onthaal kun je elke dag de hele dag bellen op het nummer 106. Zowel Tele-Onthaal als het CAW zijn online beschikbaar om te chatten.
  • Thema scheiding bij Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO): op deze webpagina vind je nuttige informatie, een e-learning pakket en andere websites die je kunnen helpen.
  • Doe beroep op een bemiddelaar. Een bemiddelaar ondersteunt beide partijen op een objectieve manier en helpt om tot een oplossing of overeenkomst te komen tussen beide partijen. Het kan eender wie zijn die zich daarin gespecialiseerd heeft: advocaten, psychologen, notarissen, hulpverleners … Bij Bemiddeling vzw kun je specifiek een bemiddelaar zoeken die werkt rond familiale zaken.

Geen grote problemen, maar wel werken aan je relatie?

Als je geen echte relatieproblemen hebt, is het toch heel zinvol om preventief met je relatie aan de slag te gaan. Je versterkt zo samen je connectie en communicatie.

Hier alvast enkele opties:

  • Encounter Vlaanderen: een organisatie met christelijke wortels die zowel voor jonge als oudere koppels online/offline workshops en weekends aanbieden.
  • Persoonlijkheid en Relaties Vlaanderen: een vormingsorganisatie die focust op persoonlijke ontwikkeling en ook specifiek cursussen aanbiedt rond relaties en communicatie.

Dit artikel was een samenwerking met Kathleen Emmery (coördinator Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee hogeschool).

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 25/02/2021, laatste update op: 16/08/2023

Tags: