Ik krijg regelmatig de vraag of ons meisje (zeven maanden) al doorslaapt. Telkens moet ik neen zeggen. Zowel overdag als ’s nachts doet ze korte dutjes, maar is ze regelmatig wakker. We hebben al geprobeerd om de melk in de laatste fles dikker te maken. We doen een klein ritueel: pyjama aan, knuffel en tut pakken, slaapwel aan de maan, dikke zoen aan mama en papa en dan in bed. Ze valt vlot in slaap, maar is na twee uur weer wakker. Soms valt ze dan snel weer in slaap, maar soms duurt het twee uur. Hebben jullie nog tips om mijn kindje te laten doorslapen?

Doorslapen van je kindje

Slapen en kleine kinderen, het is een prangend thema in veel gezinnen. Je bent niet alleen.

Het is een leerproces in de ontwikkeling van de baby, maar voor ouders kunnen onderbroken nachten zwaar doorwegen. Inslapen gaat goed, het slaapritueel werkt dus.

Baby’tjes hebben net als volwassenen een slaapcyclus waarbij diepe en minder diepe slaap elkaar afwisselen. Ook wij worden ’s nachts wakker, maar we zijn ons er niet meer van bewust.

Baby’s moeten leren omgaan met het wakker worden ’s nachts en het opnieuw de slaap vinden.

Jullie kunnen even naar haar toegaan, geruststellen en weer weggaan. Hou het zo kort mogelijk. Als je de baby opneemt of sust, leer je haar dat ze jouw aanwezigheid nodig heeft om in slaap te vallen.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Karakter

Is je dochtertje heel actief? Een slaappatroon gaat vaak samen met het karakter. Actieve kinderen slapen minder, terwijl rustige baby’s sneller doorslapen.

Het kan ook afhankelijk zijn van de prikkels die ze overdag ervaart en hoe ze die verwerkt.

Er is geen leeftijd waarop je kind moet doorslapen. Vergelijken met andere kindjes, is menselijk. Soms is het geruststellend, maar even vaak leidt het tot frustraties.

Probeer niet te vergelijken en volg het ritme van je dochtertje. Tijd en geduld zijn de beste bondgenoot op weg naar een deugddoende nachtrust.

LEES OOK > Een slaapritueel bij je baby: wanneer start je ermee?

Dit artikel verscheen in november 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 15/02/2021, laatste update op: 06/06/2024

Tags: ,