Wat is het ouderschap intens, en bij momenten zo complex. Ben je als ouder hoogsensitief, dan komt dit nog veel harder binnen. Therapeute Bieke Geenen is zelf hoogsensitief en mama van een hoogsensitieve zoon. Wanneer thuis alles ontploft lijkt, gaat ze op zoek naar concrete antwoorden om de balans terug te vinden. In haar boek ‘Hoogsensitief ouderschap’ en het webinar dat daaraan gekoppeld is, deelt de auteur haar eerlijk herkenbare verhalen.
‘Ik focus niet op hoogsensitiviteit’, legt Bieke Geenen uit. ‘Daar is al zoveel over gezegd en geschreven. Het is mijn missie om de focus ook eens op jezelf te leggen, als hoogsensitieve ouder.
Want het is soms heel erg complex allemaal, en lastig. Je bent moe, wil alles zo goed doen en je voelt je vaak machteloos wanneer je je kind ziet struggelen. Maar blijf jij rechtstaan, dan blijft je gezin ook draaien. Focus je te veel op je kind(eren), dan kan het fout lopen.’
LEES OOK > Perfecte ouders bestaan niet: een pleidooi voor mild opvoeden
Grijze wolk
Tijdens de zoektocht naar een ‘handleiding’ voor haar hoogsensitieve zoon Tuur ontdekte Bieke Geenen zelf dat ze hoogsensitief was.
‘Hij huilde zo veel als baby en kleuter. Was zo vaak overprikkeld. Kan een kleuter depressief zijn? Zo’n vragen hielden me toen wakker. Mijn man en ik zijn echt op zoek gegaan naar wat er met hem aan de hand was.
En het is toen we buitenkwamen van een lezing over hoogsensitiviteit dat mijn man zei: “Bieke, dit gaat niet alleen over Tuur, maar ook over jou.”‘
‘Elke hoogsensitieve persoon is een geboren kameleon’
‘Ik dacht vroeger altijd dat het normaal was dat alles zo intens bij me binnenkwam. Ik was een gevoelig kind, zeiden ze… Ik was anders dan de anderen maar had ook geleerd om me altijd aan te passen.
Elke hoogsensitieve persoon is een geboren kameleon. Maar na de geboorte van Tuur lukte dat niet meer en draaide alles in de soep. Ik was dolverliefd op mijn zoon maar ik vond het moederschap niet leuk.
Waar was die roze wolk? Het was zo intens allemaal. Ik heb bijvoorbeeld moeite met lawaai en raakte zo overprikkeld van al dat gehuil. Maar alle focus bleef naar mijn zoon gaan.’
LEES OOK > Roze wolk gezocht
‘Ik miste een handleiding. Een gebruiksaanwijzing voor ons gezin’
‘Ik ging op zoek en wilde alles weten. Voor Tuur. Maar omdat alles zo neurologisch en biologisch wetenschappelijk onderbouwd is, ook voor mij. Ik las heel veel, maar miste concrete tips. Een handleiding voor bij ons thuis.
Ik ben dan zelf aan de slag gegaan en heb alles geanalyseerd. Wat zijn de triggers die ons uit balans kunnen halen? Wanneer wordt Tuur boos? Wanneer is er bij mij ontploffingsgevaar?’
Transparant
‘Je niet begrepen voelen kan zo’n trigger zijn. Of stress. Ik persoonlijk kan dan weer niet goed om met tijdsdruk. Ik moet mijn tijd managen, anders verander ik in een horrormoeder.
Wat ik voel, communiceer ik ook naar mijn kinderen toe. “Mannen, ofwel werken jullie nu mee, ofwel verlies ik mijn geduld, en dan ben ik echt niet meer zo tof.”
We zijn daar thuis heel open over, want ik vind dat zo belangrijk, zeker naar Tuur toe. Zit Tuur met iets, dan zegt hij nu ook “Laat mij uitspreken mama, anders word ik boos”.
Dat stelt me gerust. De hoogsensitiviteit wordt niet weggeduwd maar is transparant aanwezig bij ons thuis.’
LEES OOK > Hoe help je een hoogsensitief kind opgroeien in een wereld vol prikkels
Betere balans
‘We begrijpen elkaar nu beter en dat zorgt voor een betere balans. Als Tuur bij het ontbijt overdreven overstuur is voor iets kleins, dan geef ik hem niet altijd gelijk, maar laat ik hem wel voelen dat ik hem begrijp.
En dat maakt een groot verschil. Dat kan een woede-uitbraak voorkomen. Ik ken zijn gebruiksaanwijzing ondertussen.
Maar ik heb er ook eentje, en die ken ik nu ook beter. En dat maakt een gigantisch verschil.’
Zelfzorg
‘Het is belangrijk dat ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf zorg. Binnen ons gezin duw ik mijn eigen gevoelens niet meer weg. “Hou ook rekening met mij!”
En als ze dat doen, dan kan ik veel, blijf ik in balans en ben ik de beste versie van mezelf, de mama die ik zo graag wil zijn. En die ook nog wel eens kan vloeken natuurlijk (lacht).’
LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft
Webinar & interview
Op maandag 7 december om 20 uur vertelde ze in ons webinar heel concreet, vanuit haar eigen verhaal en vanuit de praktijk hoe je de balans kan terugvinden.
Op basis van de vragen die gesteld werden tijdens en na het webinar interviewden we Bieke Geenen. Hieronder kan je dit interview herbeluisteren.
We hebben het over:
- Hoe kan je weten of je hoogsensitief bent? En wat als je dat ontdekt?
- Zelfzorg en hoe je je batterijen weer kan opladen, ook als je er alleen voor staat
- Wat als je in een relatie allebei hoogsensitief bent?
- Overprikkeling en vervelende geluiden
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 01/12/2020, laatste update op: 12/07/2021