We willen het graag zo goed doen allemaal. De liefste mama zijn, de beste partner, uitblinken op het werk, er zijn voor onze vrienden, er goed uitzien. Lukt het (even) niet? Trek op tijd aan de alarmbel. Neem wat gas terug en probeer hulp te vragen.
Het. Gaat. Niet. Meer. Dit durven toegeven zal al een hele grote last van je schouders zijn. Want neen, je bent niet alleen. En je moet het ook niet allemaal alleen willen doen.
Hulp vragen: wat heb je echt nodig?
Als je echt hulp nodig hebt, komt dat zelden spontaan. Of toch niet die hulp die jij net nodig hebt. ‘Het begint inderdaad vaak met de juiste communicatie’, legt gedragstherapeute An Coetsiers uit.
‘Welke hulp heb jij nodig? Als je me echt wil helpen… wat vul jij dan in? Communiceer dat ook naar je ouders, partner of vriendinnen. Misschien denkt je mama dat ze je helpt door elke dag even te bellen maar misschien wil jij net liefst eens twee dagen met rust gelaten worden?
Of misschien denk je vriendin dat ze helpt door een cake te bakken maar wil je het liefst van al je baby een middag bij haar afzetten zodat jij je hoofd kan leegmaken? Denk daar eens even over na. En stel je voor dat een goede vriendin je hierover raad zou vragen? Wat zou je haar dan zeggen?’
LEES OOK > Hulp bij opvoeding nodig? Hier kan je terecht
Send help!
Hulp vragen is geen schande. Al denken we nog te vaak van wel. We zien het nog dikwijls als een teken van zwakte. Het voelt soms veiliger en efficiënter om het niet te doen. En soms kost hulp ook geld.
Toch is hulp vragen helemaal oké. Je kindjes hebben niets aan een overspannen en uitgebluste ouder. En je zal snel ervaren hoeveel deugd het doet dat iemand met je meedenkt of een helpende hand aanreikt.
LEES OOK > Hoe ga je als kersverse ouder om met ongevraagde adviezen en commentaren?
Waar kun je terecht?
Wat zou jou nu echt helpen? Er zijn zo veel instanties waar je terechtkan.
Een huishoudhulp of maaltijdboxen kunnen je al veel dagelijkse huishoudstress besparen. Een vaste babysit is ook geen overbodige luxe.
Voel je je al langer niet goed en heb je het gevoel dat je de pedalen dreigt te verliezen, praat erover met je huisarts.
Maar ook als het over opvoeden gaat zijn er zoveel instanties die je kunnen ondersteunen. Ga in jouw stad of gemeente op zoek naar het Huis van het Kind. Of neem een kijkje op deze lijst.
Raap je moed bijeen en zet de stap. Die eerste is de moeilijkste!
LEES OOK > Prioriteiten stellen als ouder: moet ik dit NU doen?
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 09/12/2020, laatste update op: 01/08/2022