Je moet echt samen slapen met je baby. Of net niet! En negeer dat gehuil ’s nachts. Of net niet! Trek dat kindje maar een extra truitje aan. Of net niet! En met kunstvoeding slapen ze beter door. Of net niet! Het zijn maar enkele van de even goedbedoelde als ongevraagde adviezen die je als nieuwe ouder op je bordje krijgt. Soms ben je er echt mee geholpen. Maar even vaak kun of wil je niet veel aanvangen met die bemoeienissen van anderen.

Onzekerheid

Het probleem met ongevraagd advies is dat je er als kersverse ouder best onzeker van kunt worden. Misschien ben je dat zelfs al. Je zou niet de enige ouder zijn die zich afvraagt of ze het wel goed doet. Angsten en twijfels kunnen zomaar de kop op steken, waardoor je elk vrij moment op het internet zoekt naar antwoorden.

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

De ene mening is de andere niet

Wanneer er dan nog een hoop andere mensen in rij staan om je verder op weg te helpen, kan het helemaal verwarrend worden. Want iedereen heeft een mening. En vaak is de ene mening het tegenovergestelde van de andere.

En met adviezen is het net zo. Komt daar nog bij dat je vaak misschien niet durft ingaan tegen al die mensen en meningen, omdat je hen niet wilt kwetsen of niet arrogant wilt lijken.

Allemaal goedbedoeld

Welk advies je ook krijgt: onthoud dat het echt goedbedoeld is. Mensen zijn er heus niet op uit om je zomaar te pesten.

Onthoud ook dat jij je kindje het best kent. En vertrouw erop dat jij er vast wel achter komt wat wel of niet werkt voor jullie. In jullie eigen tempo. Soms met, soms zonder dat advies. Haal eruit wat belangrijk kan zijn voor jou.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Hoe reageren?

Zijn al die ongevraagde adviezen voor jou overbodig? Dan zijn hier alvast enkele manieren om dat op een vriendelijke manier te laten weten:

  • We hebben al verschillende dingen geprobeerd, maar dit werkt voor ons toch het best.
  • Bedankt voor het advies, ik zal er eens over nadenken.
  • Het is lief dat je bezorgd bent, maar we krijgen het wel onder controle.
  • Iedereen pakt de dingen op een andere manier aan, dus wij doen het even zo.
  • Elk kind reageert anders, en ook ons kind heeft eigen maniertjes.
  • Ik lees veel over het ouderschap en dat helpt mij goed op weg.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 29/10/2020, laatste update op: 22/09/2023