Zegt Vitamine D je niet meteen iets? Misschien doet deze beschrijving dan wèl een belletje rinkelen: de druppeltjes die iedere ouder wel eens vergeet toe te dienen. Of de druppeltjes die de emmer der schuldgevoel net daarom doen overlopen. Het is belangrijk om je baby dagelijks Vitamine D toe te dienen, maar waarom dan?
Vitamine D(aarom)
Vitamine D is een vitamine die door ons lichaam aangemaakt wordt bij blootstelling aan zonlicht en die ook aangevoerd kan worden via voeding, zoals vette vis.
Het is belangrijk voor de immuniteit en zorgt ervoor dat ons lichaam calcium opneemt. Een tekort betekent een niet voldoende opname van dat calcium, terwijl dat wel noodzakelijk is voor het behoud van normale botten en dus ook voor de groei en ontwikkeling van de botten van een baby.
Die botmassa wordt in de eerste levensjaren opgebouwd, dus daar heb je het: vooral dan is het belangrijk om voldoende vitamine D in te nemen.
Uit onderzoeken blijkt alvast dat baby’s vaak een tekort hebben, bovendien komen ze in de wintermaanden meestal niet veel in contact met rechtstreeks zonlicht.
Kan dat kleintje dan niet gewoon meer in de buitenlucht liggen en wat meer voeding nemen? Niet echt. Buitenlucht is zeker goed, maar zal net zoals de borst -of kunstvoeding niet meteen de nodige hoeveelheid vitamine D opleveren.
Daarom wordt er geen risico genomen, hallo extra supplementen!
LEES OOK > Langer borstvoeding geven met deze 7 tips
Welke dosis?
Een vitamine D-tekort sluipt er vaak in zonder dat je het beseft, het kan zelfs ontstaan vanaf de geboorte. Een bloedonderzoek kan duidelijkheid brengen voor volwassenen, maar ga ervan uit dat je baby sowieso dat supplement nodig heeft.
Een vitamine D-tekort kan onder andere leiden tot een verzwakte immuniteit, zwakke botten of groeiafwijkingen, een vertraagde motorische ontwikkeling of verhoogde kans op cariës. En dat willen we natuurlijk niet.
LEES OOK > Baby mag mee-eten met het gezin: hoe pak je dat aan?
Vitamine (D)agelijks
Kind en Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde adviseren dat kinderen tot en met de leeftijd van zes jaar dagelijks 400 Internationale Eenheden of 10microgram vitamine D krijgen. Ongeacht het type voeding dat ze krijgen.
Hoeveel druppels dat juist zijn, hangt af van het supplement dat je gebruikt. Denk je er niet dagelijks aan om die druppeltjes toe te dienen? Panikeer dan niet en geef de druppels wanneer je er in de loop van de dag dan wel aan denkt.
Eventueel kan je de volgende dag een dubbele dosis geven, maar geef ook niet mèèr dan die dubbele dosis want dat kan schadelijk zijn.
De druppels toedienen kan met de typische pipet, al kan je ook druppelen op een lepeltje of die druppels zelfs mengen onder het eten, op voorwaarde dat alles opgegeten wordt.
Heb je een geheugensteuntje nodig? Geef de druppels telkens op hetzelfde moment (bijvoorbeeld tijdens het slaapritueel) en zet eventueel een herinneringsalarm op je telefoon of zorg dat je bijna letterlijk over dat flesje druppels valt.
Zonder dat echt te doen. Want met een vitamine D-tekort breek je sneller je botten, weet je wel!
LEES OOK > Heeft jouw baby ook de ene verkoudheid na de andere?
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 30/11/2020, laatste update op: 25/09/2023