Je bent in blijde verwachting van een broertje of zusje. En er huppelt al een (mini-)exemplaar rond in huis. Eentje dat gewend is om onverdeelde aandacht te krijgen. Nu nog, want de komst van een veeleisend broertje of zusje verandert alles. Hoe bereid je je kind hierop voor? Wij geven tips!

Vertellen, vertellen, vertellen

Vertel veel over de baby in je buik, ook al is je kindje zelf nog een baby of peuter. Er komt misschien niet altijd reactie maar ze pikken veel op.

Praat ook tegen je ongeboren kind over zijn oudere broertje of zusje, liefst als die laatste het kan horen.

Wat je dan zegt? Gewoon, wat er in je opkomt. ‘Hoor je jouw zusje zingen? Daar houdt ze van. Dat zal je snel horen als je uit de buik bent. Misschien zingt ze dan wel eens voor jou.’

Je scoort dubbele punten: je oudste krijgt aandacht en je jongste wordt betrokken. Verbinding: check!

LEES OOK > Zingen voor je baby: de voordelen

Oefenen met een pop of beer

Voor sommige kindjes is een pop of beer een voltreffer: ze verzorgen hem als hun eigen baby. Anderen kijken er nauwelijks naar om.

Volg vooral je kind, probeer niets te forceren. Je kan wel het voorbeeld geven en vertrouwen op spiegelgedrag: doe de pop een verse luier aan, troost haar en leg haar te slapen in bed.

Samen spelen rond ‘broer/zus of ouder/baby zijn’ is ook heel waardevol voor je kind. Wil hij of zij even terug baby zijn? Alle babyspullen testen in huis? Dat is normaal.

Ga erin mee en betuttel hem lekker als een pasgeborene. Grote broer of zus wil vooral voelen dat je hen nog even graag ziet, ondanks die gedeelde eerste plaats.

LEES OOK > Als je peuter grote broer of zus wordt 

Samen boekjes en filmpjes kijken

Hoe bereid je jouw kind voor op de komst van een broertje of zusje?Er bestaan veel prentenboeken over zwanger zijn en broer of zus worden. Neus eens rond in de bib of op internet. Maak tijd om er bewust samen in te kijken.

Soms krijg je meer los als je een rolletje speelt: doe eens een ander stemmetje of laat een knuffelbeer vragen stellen. Herken je situaties? Leg dan uit hoe dit bij jullie gaat lopen. Zal de baby veel wenen? Gaat mama naar het ziekenhuis? Moet groter broer of zus ergens logeren?

Voel waar je kind nood aan heeft en hoeveel info je juist geeft. Krijg je veel vragen over de bevalling? Kijk dan misschien samen naar een (kidsproof!) filmpje van een lammetje dat wordt geboren. Niet hetzelfde, maar het geeft een duidelijk beeld.

Ook samen het fotoboek van je oudste doorbladeren kan helpen om je kindje een beeld te geven van de baby. En zo toon je aan dat ook hij of zij zo klein geweest is, zo veel bij mama en papa in slaap viel ,…

LEES OOK > 7 voordelen van voorlezen

Mee naar de gynaecoloog of vroedvrouw

Neem je kindje eens mee naar de vroedvrouw of gynaecoloog – al is dit met corona wat moeilijker. Betrek hem bij het onderzoek: laat hem luisteren naar de hartslag, meekijken naar de echo, voelen aan je buik en luister of voel ook even aan zijn buik.

Maak je kind deel van het proces zodat hij kan groeien in zijn rol, net als jullie.

Nog leuke tips om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje:

  • vraag om je buik in te smeren met zalf of olie
  • oefen samen mogelijke babynamen (met risico op verklapgevaar)
  • laat hem babyspullen testen: een avond met de babyknuffel slapen, zelf nog eens in de draagdoek of babystoel zitten, enzovoort

De komst van een broertje of zusje zet alles op z’n kop

Alles begint bij verbinding. Probeer jezelf in de plaats te stellen van je kind: er komt plots een baby bij waardoor alles verandert.

Wat heb je dan nodig? Vooral veel liefde. Het gevoel dat jouw plaats in het gezin veilig is en je (nog altijd even) graag wordt gezien.

De tijd en aandacht worden binnenkort verdeeld, want de komst van een broertje of zusje vraagt veel van een gezin. Maar liefde is er genoeg, dat voel je snel als dat vers neusje in je armen ligt.

En je oudste plots zien als grote broer of zus? Daarvan smelt en ontploft je ouderhart tegelijkertijd. Het is iets, die hormonen!

LEES OOK > Waarom knuffelen zo belangrijk is voor kinderen

Foto’s: Rien Mertens

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 04/02/2021