Nog geen twee jaar en toch al ‘de oudste’! Wat klinkt dat groot en wijs. Vergeleken met zo’n pasgeboren baby lijkt grote broer of zus al behoorlijk flink en zelf­standig. Maar toch is ‘goed anderhalf’ in werkelijkheid nog heel klein, heel hulpbe­hoe­vend, heel kwets­baar. En dat wordt, in al die drukte rond de nieuwe ba­by, wel eens over het hoofd gezien.

Verande­ringen schrappen

Een broertje of zusje erbij vormt een ‘Grote Veran­dering’ in je peuters leventje. Daarom ziet hij de overige leefomstandigheden liefst zo weinig mogelijk wijzigen. Dus geen nieuwe kamer of bedje, geen ver­hui­zingen, geen speelgoed afstaan. Liefst ook zo weinig mogelijk logeerpar­tij­en en de bestaande dagindeling behouden.

Ging je kleintje nog niet op het potje, dan stel je de start van zijn zindelijkheidstraining beter nog even uit. Hij kan nu echt niet aan al die bijkomende eisen vol­doen. Sommige veranderingen zijn natuurlijk onvermijdelijk, maar mits een paar kleine ingrepen kan je je kind helpen de regelmaat in zijn leven te bewaren.

LEES OOK > Zindelijk worden: deze tips zetten je kind op weg

Ik wil ook

Best probeer je te voorkomen dat de oudste zich bui­tengesloten voelt. Dat kan wel eens ge­beuren als je de kleinste voedt. Moeder en baby zijn geconcen­treerd op elkaar en ‘grote’ broer voelt zich buitengesloten. Hij wil erbij zijn en ook op je schoot zitten.

Met zijn tweeën op schoot kan wel even: baby’s zijn echt niet van por­se­lein. Geef je een flesje en wil hij dat vasthou­den? Moet kunnen!

Terwijl je bezig bent met de baby, kan je hem ver­tellen wat broer of zus alle­maal uitspookt. Zo voelt je peuter zich ook betrokken en krijgt hij toch de nodige aandacht. Want aan­dacht heeft hij nodig, de ont­troon­de koning.

LEES OOK > Hoe net dat tikkeltje meer geduld te hebben met je peuter

Jaloers

Jaloersheid uit zich bij peuters niet in woorden, maar in gedrag. Hij kan las­tig worden en apenstreken uithalen, nét als jij de jongste verzorgt. Dat is zijn manier om aandacht op te eisen.

Mis­schien wil hij niet meer in zijn hoge stoel om te eten. Of hij wil weer op schoot gevoed en naar bed gedragen worden. Laat hem dan even opnieuw baby zijn. Dat geeft hem de zekerheid dat er ook voor hem gezorgd wordt. Het gaat vanzelf over.

Peuters kunnen jaloers zijn en daardoor agres­sief. Natuurlijk kan je niet toelaten dat hij de baby pijn doet. Maar het heeft geen zin om er de hele dag boos om te blijven.

Wat je peu­ter nu nodig heeft is de zekerheid dat hij nog even­veel voor jou be­tekent als voor­heen. Dat hij – net als vroeger – nog altijd mee­telt. Dat wil hij horen, zien en voelen. Niet één keer, niet tien keer, maar telkens opnieuw en op­nieuw, en nog eens en nog …

LEES OOK > Mijn peuter bijt zijn broer: hoe leer ik hem dat af?

Tips voor de peuter

  •  Geef je peuter extra aan­dacht voor je met de baby gaat moede­ren (of vade­ren). Zet de oudste eerst in bad, en dan pas de baby. Doe een spelle­tje, lees een ver­haaltje voor, niet ná de voe­ding van je baby, maar ervóór. Dan heeft hij iets om op te teren terwijl jij de jongste ver­zorgt.
  •  Organiseer een oppas voor je baby en ga op stap met je peuter in zijn wandelwagentje. Veel peuters vinden dat heerlijk. Duwen graag zelf hun buggy een eindje voort. Voe­len zich dan lekker groot en stoer. Het is jammer als ze dat moeten missen omdat jij in je een­tje niet met de kinderwagen én met het wan­del­wagentje naar buiten kan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/11/2016, laatste update op: 22/02/2022