‘Het is dubbel zoveel plezier, maar ook dubbel zoveel werk.’ Dat cliché moeten tweelingmama’s Sanne en Norah bevestigen. Zij hebben sinds de geboorte van hun tweeling liefde in overvloed, maar komen al een half jaar handen te kort.
Een tweeling is een fulltime job
Mama Sanne: Over tweelingen heeft iedereen wel wat te zeggen. (lacht) De ene zou het een hel vinden, de andere hoopt erop.
Bij ons komen er wel meer tweelingen voor in de familie, dus we wisten dat het een optie was. Maar dat betekent niet dat we er daarom ook op hoopten of wisten wat te verwachten.
De zwangerschap en de bevalling waren pittig, maar dan begon het eigenlijk pas allemaal. Borstvoeding geven aan een tweeling? Dat is bijna een fulltime job.
Hetzelfde met wassen, verschonen, aan- en uitkleden. Sommige dagen voelen alsof je ’s morgens de sprint naar de avond inzet. En dan ben je zelf nog niet gewassen of aangekleed. Een uitstapje? Ik was er al klaar mee, nog voor we de deur uit waren…
Alles neemt dubbel zoveel tijd in beslag, waardoor ik soms het gevoel heb dat ik niet eens echt kan genieten van de baby’s. Dus daar probeer ik nu een beter evenwicht in te vinden: efficiënter zorgen, wat vanzelf zal leiden tot meer genieten.
Want dat durf ik al eens vergeten in alle drukte. Gelukkig dwingt de tweeling me wel om meer stil te staan. Hoe kàn je ook blijven verder razen wanneer je die twee kleine mensjes in hun box ziet liggen in een omhelzing.
Dubbel zoveel liefde
Mama Norah: Ik heb het gevoel dat ik pas sinds de laatste weken weer kan zeggen welke dag het is. Het lijkt alsof ik tot dan, de voorbije drie maanden, in een soort roes heb geleefd. Een roes waarin ik overigens nooit alleen, maar altijd met de twee baby’s was.
Een prachtige bubbel, die toch ook enorm zwaar kan aanvoelen. Mijn partner moest al snel terug gaan werken, waardoor ik niet lang na de geboorte alleen instond voor de tweeling. En dat lukte me niet meteen.
Iedereen zegt dat je moet slapen wanneer de baby slaapt. Maar hoe doe je dat met twee baby’s die niet meteen hetzelfde ritme hebben? Mijn moeder is me komen helpen waar nodig, zodat ik soms toch niet twee, maar vier handen had.
Ondertussen zijn we ingespeeld op elkaar, de baby’s en wij als ouders. We hebben routines gevonden die haalbaar zijn en daarom voor ons werken.
Ons leven is enorm veranderd, maar ik zou het niet meer anders willen. Die twee kleintjes zorgen voor heel wat werk, maar echt: we krijgen er zo-zoveel van terug.
LEES OOK > De komst van een baby verandert alles… En dat is soms lastig
Tips voor tweeling-ouders
Zijn jullie ook met een tweevoud in het ouderschap gekatapulteerd? Weet dan dat voor alles een oplossing bestaat.
- Vraag en aanvaard hulp
In het begin slapen de baby’s vast nog veel. Maar hoe ouder ze worden, hoe wakkerder ze worden. En hoe moeilijker het wordt om alles gebolwerkt te krijgen.
Vraag hulp aan je omgeving wanneer dat nodig is of aanvaard hulp wanneer je die aangeboden krijgt. Helpende handen verlichten het werk en zorgen ervoor dat jullie als ouders even op adem kunnen komen.
- Bereid je mentaal voor
De komst van een baby zet alles op z’n kop, laat staan dat je twee baby’tjes krijgt! Bereid je daarom zo goed mogelijk mentaal voor, zelfs op de meest evidente dingen, want alles komt in tweevoud: huiluurtjes, buikkrampjes, slechte nachten en verkoudheden.
- Overtref jezelf niet
Je bent ouder, maar je bent ook gewoon nog een mens. Probeer niet alles uit de kast te halen: uitstapjes, play-dates én een romantische avond met je partner op één dag kan, maar zit er misschien niet meteen in.
Doseer. Zoek uit wat wel en niet haalbaar is voor jullie en doe wat kan, niet wat je allemaal zou willen kunnen.
- Voorkom sociaal isolement
Met een baby is het soms moeilijk om een sociaal leven te onderhouden en met twee baby’s is dat niet anders. Integendeel. Het kan zomaar gebeuren dat je verzuipt in die kraamperiode en het grootbrengen van je tweeling, waardoor je het contact met vrienden verliest.
Zoek daar oplossingen voor. Nodig hen uit bij je thuis en laat een lekkere maaltijd leveren, hou thuis een thee- of koffiekransje met vriendinnen en voer telefoongesprekken als je niet kan afspreken.
Mensen helpen graag, dus als je de situatie uitlegt hebben ze daar vast ook begrip voor. Daarnaast kan het leuk zijn om deel uit te maken van een online community: op sociale media zijn veel tweelingouders actief die je kan volgen, waardoor je minder het gevoel hebt alleen te zijn in wat je meemaakt.
- Blijf partner
Het is soms moeilijk om naast ouder ook nog steeds een partner te zijn. Probeer af en toe een moment in de agenda te blokkeren waarop jullie nog eens gewoon partners kunnen zijn.
Vind je geen oppas? Blijf dan thuis, maar maak er daar een echte date-night van. En aan de basis van alles ligt een goed gesprek: praat met elkaar, blijf vragen stellen met een oprechte nieuwsgierigheid.
Emotionele verbinding als koppel is enorm belangrijk, want dat komt ook het welbevinden van je kinderen ten goede.
LEES OOK > Dubbel geluk, dubbele uitdaging: zwanger van een tweeling
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 06/11/2020, laatste update op: 22/09/2023