Een kinderbegeleider die voor 8 of 9 baby’s en peuters tegelijk moet zorgen? Dit veel te hoge aantal zullen we minder en minder tegenkomen. Een lagere kind-begeleiderratio komt eindelijk in zicht: een opluchting voor alle kinderbegeleiders die hun hart en ziel in hun job stoppen. Maar we zijn er nog niet. De eerste stappen zijn ondertussen gezet, maar daar mag het niet bij stoppen.
Onmisbaar
Eerst en vooral richten we ons met een welgemeende dankjewel tot alle kinderbegeleiders en verantwoordelijken in opvang van baby’s en peuters en schoolgaande kinderen. Jullie zijn onmisbaar en betekenen enorm veel voor tienduizenden gezinnen maar ook voor de samenleving. Jullie job is zwaar, de kind-begeleiderratio te hoog en de verloning is laag. En toch staan jullie er elke dag opnieuw.
Voorzichtige verbetering, maar…
Tot eind 2023 mochten kinderbegeleiders in ons land voor 8 of 9 baby’s tegelijk zorgen, zonder extra financiering voor wie het beter wou doen. Om financieel rond te komen, was het voor de meeste opvangvoorzieningen ook echt nodig om het aantal kinderen per begeleider zo hoog te laten stijgen. Er was ook geen verschil tussen baby’s tot achttien maanden of peuters. Dat was de hoogste kind-begeleiderratio van Europa en zowel voor de kinderen zelf als voor de kinderbegeleiders onhaalbaar. Jonge kinderen hebben namelijk nood aan individuele aandacht, zorg en ondersteuning. Een kinderbegeleider die voor 8 of 9 baby’s tegelijk moet zorgen, kan die behoeftes van jonge kinderen onmogelijk vervullen.
Intussen zijn er, onder druk van onder andere de Gezinsbond en naar aanleiding van de wantoestanden in de kinderopvang, een aantal verbeteringen gekomen. Sinds 1 januari 2024 krijgt de opvang subsidies om het aantal baby’s te laten zakken naar 5 per begeleider in groepen van uitsluitend baby’s tot achttien maanden, en tot 7 in gemengde groepen. Dat is nog steeds erg veel, zeker als je weet dat de meeste baby’s in gemengde groepen zitten en daar aandacht en educatieve ondersteuning missen. Bovendien is dit zeker nog niet overal het geval. Er is een overgangsperiode tot 2027.
Kinderbegeleiders zijn niet gewoon kinderbegeleiders, ze zijn managers van ‘s werelds grootste rijkdom: kinderen (vrij naar R. J. Meehan).
Hier mag het niet stoppen
Vandaag richt de Gezinsbond zich naar de overheid met de vraag om de draagkracht van kinderen én kinderbegeleiders beter te respecteren. We verwachten als samenleving, als ouders, als overheid steeds meer pedagogische vaardigheden en communicatievaardigheden van kinderbegeleiders. Maar die verwachtingen kunnen ze niet inlossen als het aantal kinderen waarvoor ze gelijktijdig moeten zorgen (de kind-begeleiderratio) zo hoog blijft als nu. Ook de groepsgrootte moet naar beneden om meer kwaliteit te bieden.
LEES OOK > Kwaliteit kinderopvang stijgt, maar er zijn ook werkpunten
Verlaag de kind-begeleiderratio
Voer dus een kindnorm in de kinderopvang in, en verlaag de kind-begeleiderratio naar 1 kinderbegeleider per 5 baby’s en peuters in de groepsopvang en 1 onthaalouder per 4 baby’s en peuters, zoals in de ons omringende landen.
Om alle kinderopvang inclusief te maken moet er ook een systeem zijn om het aantal kinderen per begeleider aan te passen – te verlagen – aan de zorgbehoefte van kinderen, en dit zowel in de baby- en peuteropvang als in de buitenschoolse opvang.
Zo voeren we een kindnorm in de kinderopvang, verhogen we de kwaliteit van de opvang én maken we het werk van de kinderbegeleiders haalbaarder. Drie vliegen in één klap.
Week van de Kinderopvang
Van 7 tot en met 13 oktober 2024 vieren we Week van de Kinderopvang. Een goed moment om de opvang van je baby, peuter of schoolkind voor hun kostbare en vaak harde werk te belonen met een complimentenkaartje, kleurplaat of gewoon door hen extra vriendelijk dankjewel te zeggen. De kaartjes of kleurplaten vind je hier.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 11/10/2021, laatste update op: 04/10/2024