Vooraleer je enthousiast nieuw speelgoed in je kar laadt, doe je er goed aan enkele parameters te checken. Heel wat spelmateriaal bevat immers schadelijke stoffen die je liever van je kind weghoudt.
Veilig speelgoed voor je kind: het zou een evidentie moeten zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Onderzoek toont aan dat zelfs in Europa heel wat speelgoed nog steeds schadelijke stoffen bevat. Vooral over hormoonverstorende stoffen maken wetenschappers zich zorgen.
Zeker tijdens belangrijke ontwikkelingsfasen hou je deze stoffen het best op afstand. Door te kiezen voor veilig speelgoed, zet je alvast een eerste, belangrijke stap.
LEES OOK > Wat je moet weten over hormoonverstoorders
Kwaliteitsmerk
Die plastic pop of coole vrachtwagen? Het favoriete speelgoed van je kind zou weleens minder onschuldig kunnen zijn dan het lijkt.
Onder meer de aanwezige ftalaten, stoffen die gebruikt worden om plastic soepel te maken, vormen reden tot bezorgdheid. Hoewel er in Europa al lange tijd een aantal beperkingen gelden op het gebruik ervan, blijkt speelgoed met hormoonverstoorders nog steeds de weg naar de winkelrekken te vinden.
Om ervoor te zorgen dat onze winkels enkel veilig speelgoed aanbieden, is er in Europa nog heel wat werk te verzetten. Dat maakt kiezen er niet makkelijk op.
Het CE-kwaliteitsmerk biedt alvast een kleine houvast. Het is weliswaar geen consumentenkeurmerk en wordt niet uitgegeven door een bevoegde instantie, maar het duidt aan dat het product voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Een eerste stap in de goede richting dus.
LEES OOK > Koop minder hormoonverstoorders met deze labels
Natuurlijke materialen
Speelgoed uit hout en natuurlijk vezels is alvast een betere keuze dan plastic. Blijf weg van geparfumeerd speelgoed en wees ook voorzichtig met stoffen spelmateriaal.
Net zoals kledij wordt die schattige knuffel tijdens het productieproces met tal van chemicaliën gekleurd, gewassen en bedrukt.
En de vulling? Die bevat vaak brandvertragende stoffen. Vooraleer je die nieuwe knuffel in de handen van je kind drukt, stop je hem dus best eerst even in de wasmachine om ongezonde stoffen weg te spoelen. Of nog beter: kies voor knuffels uit natuurlijke vezels.
LEES OOK > Waarom je kledij altijd moet wassen voor je het draagt
SOS nostalgie
Die schattige telefoon of bouwblokjes uit je kindertijd? Je geeft ze met een warm hart door aan je (klein)kind. Toch ben je er best voorzichtig mee. Heel wat plastic ‘vintage’ speelgoed bevat resten van chemicaliën die vandaag al lang op de zwarte lijst staan.
Bovendien wordt kunststof door de jaren heen poreus waardoor gevaarlijke stoffen kunnen gaan lekken en makkelijker de weg naar je kind vinden. Want die durft daar weleens op kauwen en sabbelen.
Consuminder
Heeft je kind die nieuwe spullen echt nodig? Jezelf regelmatig die vraag stellen vooraleer je iets nieuws aanschaft, loont. Door minder spullen in huis te halen, wordt je kind vanzelf aan minder ongezonde chemicaliën blootgesteld. Dat ook je portefeuille er wel bij vaart, is een mooie plus.
TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders.
Hormoonverstoorders
Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 05/11/2018, laatste update op: 25/09/2023