Via pleegzorg een pleegkind opvangen in je gezin is pittig voor je relatie. Wat is juist de impact? We spraken met een pleegzorgbegeleidster.

Elke Dejaegher is Pleegzorgbegeleidster en medewerkster bij het selectieteam van Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel.

Voorbereiding pleegzorg: de draagkracht van je relatie

Het proces dat je als koppel doorloopt bij elke vorm van pleegzorg duurt minder lang dan dat van adoptie. Elke: ‘De procedure is opgebouwd uit een infoavond, een aantal gesprekken met het koppel en een aantal groepssessies, afhankelijk van welke pleegzorgvorm.

Bij weekendopvang kunnen koppels het traject bijvoorbeeld na drie maanden afronden, bij andere vormen kan het eerder 6 à 8 maanden duren.

We benadrukken dat mensen echt hun tijd moeten nemen en alles mogen laten bezinken. We doen het op het tempo van het gezin, dat is het belangrijkste.’

LEES OOK > Pleegzorg jonge vluchtelingen: ‘We hebben al veel van Hekmat geleerd’

‘Pleegzorg zet de stabiliteit die je gevonden hebt helemaal op zijn kop’

‘Tijdens de gesprekken zoeken we naar welke pleegzorgvorm het best past bij je karakter, gezin, levensstijl, agenda en vooral je draagkracht op dat moment. Als er andere ingrijpende dingen gebeuren in je leven, zoals een verbouwing of financiële of relatieproblemen, dan raden we aan om weer contact op te nemen wanneer er weer stabiliteit is in je leven als koppel.

We willen waarschuwen dat pleegzorg het evenwicht dat je in je leven gevonden hebt, helemaal op zijn kop zal zetten, en te veel onevenwicht zorgt voor te veel onrust. Daarom willen we dat koppels in die procedure goed begrijpen welke impact pleegzorg zal hebben.

In de gesprekken stellen we veel vragen en laten we ook vragenlijsten invullen. Een deel daarvan gaat expliciet in op je relatie als koppel. We vragen naar hoe je communiceert, hoe je ruzie maakt, hoe je samen of apart over opvoeding denkt, wanneer je je geduld verliest …’

Lelijke kantjes benoemen

‘Het is niet altijd evident om je “lelijke kantjes” te benoemen en zo lang bij jezelf en je relatie stil te staan, maar pleegzorg zet je nu eenmaal onder druk. Een eigen kind is ook niet altijd gemakkelijk, maar bij pleegzorg is er nog een extra laag problematiek.

We moeten dus echt wel weten hoe koppels reageren onder stress, bij conflict, bij kritiek …

We willen kunnen inschatten hoe je als koppel functioneert en wat de dynamiek is. De vraag is vooral: werkt je relatie en zal die de stress van pleegzorg aankunnen?

Als pleegzorg niet iets is waar je allebei achter staat, dan moet je het niet doen. De kans is groot dat het dan mislukt en soms speelt het ook koppels uit elkaar.’

LEES OOK > Ouderschapsverlof voor langdurige pleegzorg is nodig

Confrontatie met samen opvoeden

‘Wanneer het kindje er is, is het voor koppels zonder eigen kinderen een eerste confrontatie met samen opvoeden. De verschillen worden dan plots heel duidelijk. Opvoeden doe je vaak vanuit je buik en je eigen achtergrond en als je partner dat helemaal anders aanpakt, kan dat botsen.

Daarbij komt nog dat je met een pleegkind bezig bent, terwijl je bij een zwangerschap een mooie aanloop hebt en dat kindje van in het begin samen leert kennen. Je pleegkind heeft een rugzakje met eigen ervaringen en genen die je niet kent. Het is veel moeilijker om hem/haar te lezen en dat vraagt extra energie als pleegouder.

LEES OOK > Hoe ga je om met druk op je relatie door goedbedoelde adviezen van je omgeving?

Je pleegkind gaat soms op bezoek bij mama of papa, moet soms naar de jeugdrechtbank, heeft misschien extra ondersteuning op school nodig. Er komt een hele laag context bij. Als pleegouder moet je die energie ergens vandaan kunnen halen en dan moet je op je partner kunnen terugvallen en elkaar blindelings kunnen vinden.

Tijdens de gesprekken waarschuwen we koppels ook dat ze elkaar moeten blijven vinden en genoeg tijd voor elkaar moeten maken zonder kinderen. Zelfzorg, jezelf en je partner kennen, weten wat jullie triggers zijn, wanneer je rust moet nemen… zijn heel belangrijke vaardigheden als je onder die stress komt te staan.’

Voorbereiding

Wanneer je er als pleeggezin (of dat nu als koppel of als alleenstaande is, met of zonder kinderen) samen in slaagt om het evenwicht terug te vinden, is het een verrijkende ervaring. Elke: ‘Pleegouders vertellen ons heel vaak dat het zeker niet altijd makkelijk was, maar dat ze dit voor geen geld van de wereld hadden willen missen.’

Zou relatiebegeleiding voor mensen met eigen kinderen ook nuttig zijn? Elke: ‘Een kind opvoeden is een confrontatie van verschillen. Een groot deel kun je op voorhand al bedenken, maar een heleboel ook totaal niet. Veel ontdek je gaandeweg. Vaak beginnen mensen aan een kindje vanuit een heel positief idee, maar dan blijkt de realiteit veel harder.

Ik denk dat als meer mensen begeleiding aangeboden zouden krijgen in hun kinderwens, wij ook veel minder kinderen bij ons zouden ontvangen. Dus dat kan zeker een voordeel zijn. Hoe meer voorbereiding, hoe beter, denk ik.’

In ons dossier Even met twee op Goedgezind.be vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 11/03/2021, laatste update op: 16/08/2023