Een weekendje weg zonder de baby, zit dat erin? Als je pas bevallen bent, is het antwoord op die vraag wel heel duidelijk: nope, not, nietes, nada, never. Nee dus. Je hebt die hele zwangerschap moeten wachten tot de baby eindelijk bij jou was, waarom zou je er dan zonder hem op uit trekken? Nee. Jij zou elk moment van elke dag bij je kindje blijven. Toch minstens tot zijn of haar achttiende verjaardag.
Of niet, want fast forward naar enkele maanden later: je baby doet het uitstekend. Jij doet het uitstekend. Misschien ben je er ondertussen al eens een dag op uit getrokken zonder de baby. Misschien ook niet. En in beide gevallen is dat helemaal oké.
Waarom je het niet zou doen
Het is goed mogelijk dat jij niet eens de behoefte hebt om een paar dagen kinderloos te zijn. Misschien voel je je er niet klaar voor, of heb je het gevoel dat je kindje er niet klaar voor is.
En wie weet zijn er wel praktische of medische bezwaren, waardoor het niet mogelijk is om zonder je kind op pad te gaan. Dat zijn allemaal geldige redenen om thuis te blijven met je kleintje en jij moet doen wat voor jou goed voelt.
Alleen nog deze tip: je hoeft niet meteen een weekendje weg te rennen van huis, maar het is wel aangeraden om af en toe een moment voor jezelf te nemen. Die cliché-klinkende ‘me-time’ kan je de tijd en ruimte geven om even op adem te komen.
Om het met nog zo’n cliché te zeggen: soms kun je beter moederen door heel af en toe eventjes niet te moederen.
LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft
Waarom je het wel zou doen
Vanwege die deugddoende termen waar je ‘time’ achter kunt plakken: me-time en qualitytime. Je kindje zit ondertussen al een heel eindje in het hechtingsproces. Hij of zij beseft al heel goed dat je ook terugkomt wanneer je even weggaat.
Tips voor een geslaagd weekendje weg van alles
- Laat je kindje achter bij iemand die je vertrouwt en ervaring heeft met jouw of andere kindjes. Je kindje moet in goede handen zijn en jij kiest welke handen dat zijn. Check voor een babysit zeker eens bij de Kinderoppasdienst van de Gezinsbond.
- Maak een lijstje, al was het maar voor je eigen gemoedsrust. Schrijf op welke routines je kind heeft, met welke knuffel hij of zij het liefst speelt of slaapt, hoeveel en wat er gegeten wordt en welke liedjes enthousiast meegezongen worden. Door die routines aan te houden, zal je kindje geen al te grote veranderingen ervaren.
- Kies een leuke plek om naartoe te gaan. Met andere woorden: maak het de moeite waard. De uiteindelijke bestemming zal voor iedereen anders zijn, maar zorg ervoor dat je er wel blij en enthousiast van wordt. Dan hoef je daar niet te zitten mokken dat je je kindje mist én dat het er stom is.
- Verwen jezelf. Boek gerust een kamer in dat mooie hotel. Slaap lekker lang uit en doe je te goed aan het ontbijtbuffet. Word je ’s nachts wakker op de momenten dat je kind je normaal gesproken wekt? Dan mag je voor een keertje gewoon blijven liggen. Een unicum!
- Spreek eventueel enkele momenten af waarop je incheckt bij je kleintje: als je afspreekt om alleen ’s ochtends en ’s avonds eventjes te bellen, hoef je de rest van de dag niet te wachten of hopen op een telefoontje. Hetzelfde kun je afspreken met het sturen van foto’s van het thuisfront: aan het einde van de dag een verslagje werkt waarschijnlijk beter dan om de drie kwartier dat schattige smoeltje op je smartphone zien verschijnen.
- Voel je niet mislukt of schuldig als je na dat weekendje weg toch niet herboren terug thuiskomt, als je je kindje te veel hebt gemist of niet kon genieten. Het ouderschap is één grote les in loslaten, het is normaal dat je daar wat op moet oefenen.
LEES OOK > Dagboek Elias, maand 15: reizen met kinderen is totaal anders!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 06/11/2020, laatste update op: 27/09/2023