Kleine kinderen zijn erg gevoelig voor RSV, het Respiratoir Syncytieel Virus. Dat is een besmettelijke virale infectie die meestal de bovenste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp) aantast. RSV lijkt op een zware verkoudheid en treft vooral baby’s, peuters en kleuters van de herfst tot de lente, met een piek in de winter. Hoe kan je RSV behandelen en de symptomen verlichten?
Omdat het virus zich verspreidt via vochtdruppeltjes (zoals door niezen), via de handen en besmette klinken en speelgoed, is het bijna onmogelijk besmetting met RSV te voorkomen. En dan is de vraag: wat kan je doen om RSV te behandelen bij baby’s en kinderen?
Voor RSV bestaat eigenlijk geen behandeling, noch een vaccin. Bij een vermoeden van RSV raadpleeg je best de huisarts of kinderarts zodat die een test kan uitvoeren.
Hoe kan je RSV behandelen bij kinderen?
Het lichaam zal zelf de infectie moeten overwinnen. De behandeling bij RSV bestaat vooral uit het verlichten van de symptomen, die na een week of drie verdwenen zouden moeten zijn. Geef in geen geval antibiotica: RSV is een virus, een virale infectie, en zal dus niet door antibiotica (gericht tegen bacteriën) verminderen.
LEES OOK > Eerste hulp bij kinderziekten: van windpokken tot RSV
Dit kan je doen bij RSV:
- geef bij koorts een koortswerend middel aangepast aan de leeftijd (niet zonder doktersadvies bij baby’s jonger dan 3 maanden)
- maak de neus regelmatig vrij door te spoelen met fysiologisch water
- laat je kind regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen: water en (verdunde) vruchten- of kruidenthee zijn de beste opties
- verdeel maaltijden in kleine porties
- was en ontsmet speelgoed en deurklinken regelmatig
- verlucht regelmatig de kamer (10 tot 15 minuten per ochtend en avond)
- Droge lucht irriteert de luchtwegen extra. Met een luchtbevochtiger kan je de lucht vochtiger maken als dat nodig is. Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad tussen de 40 en 60 %. Maak het toestel regelmatig schoon om schimmels (en hun verspreiding) te vermijden.
- Besmetting indijken: voorkomen is onmogelijk, maar met hygiënische maatregelen wordt de verspreiding afgezwakt
- aerosol, puffer en tapotage kunnen voorgeschreven worden door een arts
Met RSV naar de opvang?
Als het kind speelt en eet, én koortsvrij is, kan je baby of peuter met RSV naar de opvang gaan. Kindjes met RSV hebben wel een lagere weerstand en kunnen gemakkelijk andere infecties oppikken. Je kan er dan ook voor kiezen om het kind even thuis te laten om aan te sterken.
LEES OOK > Wanneer is je kind te ziek voor de opvang?
RSV voorkomen
Gezien de besmettelijkheid en de snelle verspreiding is RSV voorkomen quasi onmogelijk. Besmetting met RSV verminderen kan wel door hygiënische maatregelen. Een vaccin bestaat niet, wel een dure immuuntherapie. Die is enkel beschikbaar voor baby’s voor wie besmetting met het RSV-virus levensbedreigend kan zijn, zoals prematuurtjes, baby’s met mucoviscidose of hartpatiëntjes. Men werkt momenteel aan een middel gebaseerd op antilichamen om het virus te bestrijden.
Symptomen van RSV
Als ouder of grootouder dien je vooral bij kleine kindjes waakzaam te zijn. Hoe jonger het kind, hoe meer kans dat de symptomen van RSV ernstiger zijn. Bij hoge koorts, een piepende of moeilijke ademhaling, geen of weinig eetlust of onrustig gedrag bel je best naar de huisarts of pediater.
Het kan gebeuren dat het kind wordt opgenomen in het ziekenhuis, om bijvoorbeeld vocht toe te dienen of de ademhaling te ondersteunen.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 16/10/2019, laatste update op: 10/02/2022