Het geZZZZoem van muggen en andere insecten is uiteraard vervelend. Maar de steken en beten van die beestjes kunnen ook schadelijk zijn. Hoe bescherm je je kind tegen al die zoemende, vliegende en kruipende lastposten?

De allerbeste bescherming? Hou de beestjes zo veel mogelijk buiten! Doe dat met vliegenramen en gesloten deuren.

Chemische no-no

Gebruik geen chemische producten en apparaten met insecticiden zoals tabletten of verdampers. Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor giftige stoffen. Ze lopen bovendien een groter risico om chemische rommel binnen te krijgen omdat ze op handen en voeten rondkruipen en alles in hun mondje stoppen.

In de apotheek vind je een aantal insectenwerende producten die je wél mag gebruiken voor kinderen onder de twee jaar. Vraag informatie bij de apotheker of bij je arts.

LEES OOK > Wat je moet weten over hormoonverstoorders

Huis-, tuin- en keukentips

Denk ook aan ‘natuurlijke’ mid­deltjes: een vliegenstrip, -mepper of -stolp en planten zoals citronella. Die dingen doen het nog altijd goed en zijn on­scha­de­lijk voor groot en klein.

Je kunt ook citronellaolie kopen bij de apotheek. Smeer deze olie nooit rechtstreeks op de huid van je kindje, maar druppel ze op zijn laken of pyjama.

Muggennet

Mag een muggennet wel of niet? De wandelwagen mag je gerust beschermen met vliegengaas, maar over het bedje kun je beter geen muggennet hangen. Als je kindje wakker wordt, kan hij het net lostrekken en erin verstrikt raken.

LEES OOK > Met deze 4 tips kan ook jouw baby slapen bij warm weer

Verzorging van steken en beten

  • Muggenbeet

Gewone mug­genbeten vragen mees­tal geen medi­sche verzor­ging.

Je kunt de pijn en de jeuk verzach­ten door de beet te behandelen met wat verdunde azijn of een verzach­tende en kalmerende zalf. Die is vrij te koop en een nuttige aanwinst voor elke (reis)apotheek.

  • Bijen en wespen

Bijen- of wespensteken vereisen wat meer verzorging. Verwijder de volledige angel altijd heel voorzichtig en leg ijsblokjes (niet rechtstreeks op de huid!), een koude doek of een watje met verdunde azijn op de pijnlijke plek. Ook hier kan een verzachtende en kalmerende zalf voor verlichting zorgen.

Reageert je kind allergisch (misselijk, braken, dikke oogleden, gezwollen lippen, benauwdheid …), dan is medische hulp nodig. Ook als iemand in de mond of in de keel gestoken is, rep je je naar de dokter.

LEES OOK > Wanneer een dokter bellen bij een wespen-, bijen- of hommelsteek?

  • Teken

Een teek is een klein, zwart insect dat niet veel groter is dan een speldenkop. Ze komen vooral voor in vochtige, bosrijke gebieden, maar ook in tuinen en parken.

Meestal is zo’n teek totaal ongevaarlijk, maar soms is het beestje besmet met een bacterie die de mens behoorlijk ziek kan maken (o.a. de ziekte van Lyme). Beter voorkomen dus!

Blijf in parken en bossen zoveel mogelijk op de paden. In risicogebieden draag je ook beter kleding die je lichaam zo goed mogelijk bedekt en stop je je broek in je sokken.

Controleer na een uitstap in de natuur altijd het lichaam en de kleren van je kind op beestjes. Denk eraan dat de teek vooral houdt van warme plekjes, zoals het hoofd, de nek, oksel, enkel, knieholte, bilspleet, elleboogplooi en liesstreek.

Hoe verwijder je een teek?

Werd je kind toch gebeten door een teek, verwijder die dan zo snel mogelijk, liefst binnen de 12 uur. Je zult merken dat het beestje zich helemaal vastzuigt aan de huid. Het is daarom onbegonnen werk én absoluut af te raden om zelf aan de slag te gaan met je vingers of een pincet.

Gebruik bij voorkeur een speciale tekentang om de teek voorzichtig te verwijderen. Zet de tang zo dicht mogelijk tegen de huid en verwijder het beestje op die manier volledig.

Ontsmet daarna de wonde en noteer de datum en plaats van de beet in je agenda. Zo kun je de link leggen als je kleintje later eventueel ziek wordt.

De kans dat de ziekte van Lyme opduikt is heel klein. Toch hou je je baby de eerste weken het best goed in de gaten. Verschijnt er een rode kring op de plaats van de beet of wordt je kind ziek, raadpleeg dan altijd je arts.

Stop tijdens het tekenseizoen altijd een tekentang in de verzorgingstas.

LEES OOK > De inhoud van een verzorgingstas: wat moet daar nu allemaal in?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 25/09/2023