Kleine kindjes worden groot. De overgang van een babybed naar peuterbed is een moment waarop je merkt dat je spruit een nieuwe stap heeft gezet. Een belangrijke stap, ook. Wat verandert er voor je kind en hoe bereid je je daar het best op voor?

Elke overgangsfase in het leven van een kind – van ‘platte’ baby naar levendige kraaier, van kruiper naar stapper of van peuter naar kleuter – brengt uitdagingen met zich mee. Van babybedje naar een groot (peuter)bed overschakelen is daar een van. Sommige kinderen geven zelf aan dat het tijd is, bij andere kun je het afleiden uit bepaalde gedragingen. Hoe dan ook is het belangrijk om het op het juiste moment te doen en om je kind niet te forceren.

Hoe kun je zien of je kind klaar is voor een peuterbed?

Ieder kind is anders. Sommigen kunnen niet wachten om in het grote bed te slapen, maar de meesten zijn zeer gehecht aan de veilige cocon van hun babybedje. Er is geen ‘ideale’ leeftijd om de overgang te maken, meestal is dat tussen de 18 maanden en de 3,5 jaar, met een piek rond de 3 jaar.

Kinderen kunnen ook zelf aangeven dat het tijd is. Ze vragen bijvoorbeeld naar een groot bed, zetten hun knuffels uit bed om plaats te maken of ze klauteren zelf uit hun babybed.

De lengte van je kind is ook een goede graadmeter: kan hij de benen amper nog strekken, dan is het waarschijnlijk tijd voor een groot bed.

Een ander mogelijk moment is vlak voor de zindelijkheidstraining: zo kan je peuter zélf uit bed om op het potje te gaan.

LEES OOK > Zindelijkheid bij peuters, hoe werkt dat?

Hoe bereid je je kind voor op de grote overstap?

Hoe jong ook, kinderen begrijpen meer dan we denken. Ter voorbereiding kun je met je kind praten over de overstap, en waarom het een groot bed krijgt. Laat zien dat je trots bent en probeer hem ook trots te maken.

Of werk voor de overstap naar een belangrijk moment toe, zoals een verjaardag bijvoorbeeld. Een toffe motivatie: je viert samen dat hij nu geen baby meer is.

Ook details zijn belangrijk: kies – indien mogelijk – samen het bedje of het dekbedovertrek. Samen het bedje in elkaar steken is ook een goede voorbereiding.

Als dat mogelijk is, zet het grote bed op de plaats waar het babybedje stond. Op die manier blijft zijn nestje op dezelfde plaats staan. Vergeet ook niet de andere leden van het bed een prominente plaats te geven: de knuffel, het dekentje, de doudou. Verander niets aan de rituelen voor het slapengaan. Continuïteit en routine zijn zeer belangrijk voor een kind.

Wennen

Kinderen zijn zeer gevoelig voor veranderingen. Laat de grote stap niet samenvallen met andere grote gebeurtenissen in zijn leven, zoals een verhuizing, de komst van een broer of zus, zindelijkheidstraining of de eerste keer naar school gaan.

Verschillende grote veranderingen tegelijk verwerken is moeilijk op die leeftijd. Het kan zijn dat de overstap niet altijd even vlot verwerkt wordt. Dat is normaal. Bouw tijd in om te wennen. ’s Nachts weer wakker worden of niet willen gaan slapen hoort erbij. Wees geduldig, maar hou wel vol.

Als je merkt dat je kind er echt nog niet klaar voor is, leg hem dan (tijdelijk) terug in zijn babybedje. Forceer hem of haar in geen geval – daarmee bereik je meestal het omgekeerde resultaat.

LEES OOK > Genoeg slapen op élke leeftijd: de 5 basisregels

Bedrail?

In een babybedje ligt je kind veilig: het kan er niet uit vallen. Een groot bed brengt het risico op vallen met zich mee. Maar ook daar bestaan oplossingen voor: je kunt een (of meerdere, als het bed in het midden van de kamer staat) veiligheidsrekjes bevestigen aan het bed. Laat een zacht lampje branden, zodat je kindje als het wakker wordt in het midden van de nacht niet in het donker rond begint te wandelen. Ook een traphekje aan de deur kan nuttig zijn, om te voorkomen dat je kind van de trap valt.

De overgang van babybed naar peuterbed is dus een grote stap en vraagt wat voorbereiding, maar als het eenmaal zover is, zitten jullie alweer in een nieuwe fase van die zo ontzettend boeiende levensloop van je peuter!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 22/04/2019, laatste update op: 25/02/2022