Het dochtertje van Jan en Karen gaat sinds de paasvakantie enkele dagen per week naar een kinderopvang, waar ze tot het einde van het jaar 8 respijtdagen kregen. Een aantal van die dagen moesten al snel gebruikt worden omwille van ziekte en een week vakantie met het gezin. Maar dan belandt hun dochtertje plots in het ziekenhuis…
Minimaal aantal respijtdagen
Jan en Karen: ‘Onze dochter gaat sinds de paasvakantie 3 dagen per week naar de kinderopvang. De kinderopvang waar we een plaatsje vonden, gaf ons voor de rest van het jaar het minimaal toegestane aantal respijtdagen, namelijk 8 dagen.
Omdat onze kinderopvang geen sluitingsperiode heeft, moesten wij met die 8 respijtdagen dus zowel ziektes als eventuele gezinsvakanties opvangen.’
Ziekenhuisopname
‘We zijn nu een klein half jaar verder. Een aantal van de respijtdagen hebben we eerder al moeten gebruiken omwille van een virale infectie en voor een weekje naar zee.
Maar onlangs werd onze dochter opgenomen in het ziekenhuis, waar ze tien dagen moest blijven. De opname was het gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Uit testen bleek dat haar lichaam uit zichzelf bepaalde witte bloedcellen afbreekt. Ze heeft dus een minder goed functionerende immuniteit.
In het ziekenhuis raadden ze ons aan om haar nog niet onmiddellijk opnieuw naar de kinderopvang te laten gaan. We kregen hiervoor zelfs een attest, maar dat werd door de directie van de kinderopvang niet aanvaard. Blijkbaar is haar situatie niet ‘uitzonderlijk’ genoeg. Nochtans verliep de behandeling in het ziekenhuis erg moeilijk aangezien ze deze aandoening zeer zelden tegenkomen; er zijn zelfs geen standaardprotocollen voor de behandeling.’
LEES OOK > Respijtdagen in de kinderopvang: We willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!
30 euro per dag
‘De acht respijtdagen die we kregen, zijn dus al lang op. Voor de dagen dat onze dochter in het ziekenhuis lag en voor de maand erna, toen we haar thuis moesten opvangen, rekent de kinderopvang ons het maximumbedrag van 30 euro per dag aan.
We beseffen dat de kinderopvang hier strikt genomen juridisch niets fout doet en gewoon de regels in haar voordeel toepast. Maar als een kinderopvang zoiets wettelijk mag doen, schort iets aan de regelgeving.
Misschien hadden we ons beter moeten informeren op voorhand, maar een opvangplaats vinden is al een moeilijke opdracht. We konden en kunnen ons nog steeds moeilijk voorstellen hoe van ouders verwacht kan worden om niet in het ‘boetesysteem’ terecht te komen wanneer een kinderopvang geen sluitingsperiode voorziet en werkelijk elke afwezigheid (verlof, ziekte, ziekenhuisopnames,…) onder de respijtdagen laat vallen én dan ook nog eens het maximale bedrag aanrekent voor die niet-gerechtvaardigde afwezigheid. Onze normale dagvergoeding is een pak lager.’
Systeem respijtdagen moet gezinsvriendelijker
‘We mogen nog van geluk spreken dat onze dochter slechts 3 dagen per week naar de opvang ging. Daarnaast hebben we een uitgebreid sociaal netwerk en hebben we ook de financiële impact nog redelijk kunnen opvangen. We kunnen ons echter niet voorstellen wat zoiets zou betekenen voor bijvoorbeeld een alleenstaande ouder waarvan het kind 5 dagen opvang per week nodig heeft.
Gelukkig hebben we ondertussen een nieuwe kinderopvang kunnen vinden, waar onze dochter binnen een paar maanden kan starten. We zullen daar een hogere dagprijs betalen, maar er is tenminste ruimte voorzien voor vakanties en ziektedagen. Een hele opluchting, maar we willen dat ons verhaal ook iets in gang zet, en dat het systeem rond respijtdagen gezinsvriendelijker wordt.’
LEES OOK > Kwaliteit van de kinderopvang: de lat moet hoger
Meer artikels over kinderopvang lees je in ons dossier.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 13/10/2022