Een kind kost een huis, wordt wel eens gezegd. Maar de kost die veel ouders pas écht kopzorgen baart, is helaas nog steeds de energiefactuur. Is het echter een optie om de thermostaat een graadje lager te zetten als je een jonge baby hebt? Wat is de beste kamertemperatuur met een baby in huis? En gelden er ‘s nachts andere aanbevelingen?

‘Voor een baby of peuter is de ideale omgevingstemperatuur in de leefruimte van je woning zo’n 20 graden Celcius. In de slaapkamer raden wij 18 graden aan’, vertelt vroedvrouw Eline Heslenfeld. Dat zijn dezelfde richtlijnen als voor volwassenen.

‘De gezonde lichaamstemperatuur van een kindje bedraagt 36,5 tot 37,5 graden, dat is eigenlijk hetzelfde als op oudere leeftijd. Alleen zijn baby’s minder goed in staat om zelf hun lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor het belangrijk is om hier als ouder extra waakzaam voor te zijn.’

Geen chauffage? Geen probleem

Er bestaan babyfoons waarop je de omgevingstemperatuur kunt aflezen. Heb jij dat niet, dan mag je gerust afgaan op je eigen gevoel. ‘Als je de slaapruimte van je kindje binnenkomt, zou je moeten voelen dat die wat frisser is dan de rest van de woning. Iets te koud is zelfs gezonder dan iets te warm. Dus overweeg je om deze winter de verwarming uit te laten in het slaapgedeelte van je woonst? Lig hier dan niet van wakker: dat mag zeker’, vervolgt vroedvrouw Eline. ‘Let er gewoon op dat je de kledij en het beddengoed van je kindje aanpast aan de omgeving.’

TOG-waarde

‘In een kamer van 18 graden kan je jouw baby kleden in een romper met lange mouwen en inpakken in een warme slaapzak. Heb je geen winters exemplaar? Dan is een lichtere variant in combinatie met een lange pyjama met voetjes prima. Is het frisser in de kamer, dan combineer je een (wollen) romper met lange mouwen en een pyjama met een warme slaapzak en eventueel een extra deken. Kies wel voor een speciaal babydeken. Die zijn luchtdoorlatend en kan je bovendien goed vastmaken onder de matras, zodat het zeker veilig blijft.

Jonge baby’tjes kunnen in de eerste weken ook deugd hebben van een mutsje, aangezien de warmte het lichaam vooral langs het hoofd verlaat. Kies voor een muts die perfect past, zodat ze niet kan afzakken.’

Twijfel je of de combo die je hebt samengesteld voldoende warmte biedt? ‘De TOG-waarde die op veel babyspullen vermeld staat vormt een handige leidraad’, tipt Eline. De afkorting staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoe warm de gebruikte stof is. Bij een kamertemperatuur tussen de 16 en 20 graden wordt een totale TOG-waarde van 2,5 tot 3 aangeraden om je baby alle comfort te bieden. Om aan dat totaal te komen, tel je simpelweg de waarde van elk laagje op.

Maar staar je hier ook niet op blind. Het ene kindje heeft al wat sneller warm of koud dan het andere. Twijfel je, dan verklapt het nekje heel veel. Zweet je baby hier, dan is het te warm. Voelt de nek koud aan, kies dan voor warmere kledij of voeg een laagje toe. De handen van je kindje zijn een minder goede indicator, vaak voelen die sowieso kouder aan dan de rest van het lichaam.’

Veiligheid voorop

Om veiligheidsredenen raadt de vroedvrouw af om een kersenpitkussen of warmwaterkruik te gebruiken om bijkomende warmte te bieden. ‘Alleen als je héél voorzichtig bent zou je een kersenpitje even bij je baby kunnen leggen. Maar maak het kussen zeker niet te warm, plaats het aan het voeteinde en haal het weg zodra het is afgekoeld.

Als het ‘s nachts echt koud is zou ik eerder aanbevelen om je kindje bij je in bed te nemen. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Zorg dat je als ouder zeker niet op je baby kan rollen. Warme kledij en een dikke slaapzak genieten steeds de voorkeur.

In Scandinavische landen is het zelfs de gewoonte om kindjes buiten te laten slapen. Ook bij koude temperaturen. Als ze goed ingeduffeld zijn, hebben ze daar absoluut geen last van. Integendeel, studies tonen aan dat het hun slaapkwaliteit ten goede komt. De frisse buitenlucht is gezonder dan de lucht binnen, en de omgevingsgeluiden van de natuur hebben een rustgevend effect.

Dat betekent niet dat we hier nu ook massaal mee moeten beginnen. Maar wel dat koude geen probleem hoeft te vormen. Om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren, is het bovendien belangrijk om de kamer van je kindje dagelijks te luchten.’

LEES OOK > Van co-sleeping naar je baby alleen laten slapen: zo pak je dat aan

Dutten in een draagzak

Aangezien je baby z’n wakkere momenten niet onder een deken of in een slaapzak doorbrengt, is de aanbevolen temperatuur in de leefruimte wat hoger. ‘Maar ook hier geldt dat kledij een groot verschil kan maken. Is het frisser, kies dan voor een extra truitje. Zweet je kindje of heeft het koorts en vermoed je dat de warme omgeving de oorzaak is, ga dan voor een lichtere outfit.

Het is wel aangewezen om temperatuurschommelingen tot het minimum te beperken. Ververs je kindje dus liever in de woonkamer, in plaats van het telkens naar de koudere slaapruimte te dragen en terug.

Wil je kind overdag een dut doen? Dan is een dut in de draagzak ideaal. Omdat baby’s dan dicht bij je zitten, genieten ze erg van je lichaamswarmte. Bovendien zorgt het geborgen gevoel dat hiermee gepaard gaat voor een betere slaapkwaliteit en komt het de binding tussen jullie ten goede. Maar een dutje in bed mét de nodige laagjes, is natuurlijk ook prima!’

Tip: door te googelen op TOG waarde vind je snel een overzicht per kamertemperatuur en hoeveel laagjes nodig zijn. Meer informatie over veilig slapen vind je op de website van Kind & Gezin.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 14/10/2022, laatste update op: 02/02/2024