Heerlijk toch, dat nieuwe leven in huis? De bezegeling van jullie liefde voor elkaar – of dat zeggen ze toch. Maar met een baby heb je als koppel plots minder tijd voor elkaar. De baby vraagt veel aandacht en je werkt beiden. Er schiet niet veel tijd over om samen iets te doen. Hoe kan je vermijden dat je uit elkaar groeit na de komst van een baby? 

Logische zoektocht

Bij een nieuwe levens- of gezinsfase moet je als koppel een nieuw evenwicht zoeken. De komst van een baby is zo’n nieuwe fase. Dat geldt zeker bij je eerste kindje. Maar ook bij volgende kindjes is het opnieuw zoeken.

Zo heb je niet enkel je rol als ouder te ontwikkelen, maar ook als partner. Alles verandert, en je partner komt al snel op een van de laatste plaatsen te staan.

LEES OOK > Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in heel kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’

Babystapjes

Koppels spreken vaak niet over de moeilijkheden die ze ervaren. Maar elk jong gezin moet op zoek. Want het valt niet te onderschatten wat een baby met je relatie doet. Het is zeker niet abnormaal dat je het als koppel moeilijk krijgt.

Je er bewust van zijn dat je elkaar uit het oog verliest, is een heel goede eerste stap. Erover praten met je partner een belangrijke tweede. Want we weten wel dat het belangrijk is om te praten, maar toch vergeten we die stap wel eens.

Vragen die je jezelf en elkaar kunt stellen: Wat mis ik juist? En wat mis jij? Wat deden we toen er nog geen kinderen waren? Kan ik daar iets van in mijn huidige leven inplannen?

LEES OOK > Samen groeien als koppel, niet uit elkaar groeien

Samen ontdekken

Blijf tijdens het gesprek ver weg van wie schuld heeft. Daar gaat het niet om, wel om het feit dat jullie je weer meer met elkaar willen verbinden.

Benut ‘gestolen’ momentjes. Het hoeft niets groots te zijn. Elkaar even écht zien kan de verbinding opnieuw doen groeien.

Hoe kun jij je partner zien? Wat heeft hij of zij graag? Dat je iets doet of helpt? Een cadeautje meebrengt? Aandacht geeft? Een knuffel of een kus?

LEES OOK > Een thuisdate organiseren: 13 simpele ideeën

Ontdek het samen. En heb je het gevoel dat jullie er niet alleen uit raken? Ook dat is heel normaal. Schakel dan professionele hulp in van een relatietherapeut.

Inzicht krijgen in de patronen tussen jullie is een groot geschenk aan jezelf, je kinderen en je relatie.

Even met twee

‘Sinds er kinderen zijn, blijft er nog maar weinig tijd over voor elkaar’. Het is voor heel wat koppels maar al te herkenbaar. Daarom willen we jullie een hart onder de riem steken.

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 12/03/2021, laatste update op: 24/08/2023