Liever geen agressieve poetsmiddelen in huis? Gelijk heb je. Ook zonder zwaar geschut krijg je je woning spic en span. Deze DIY-producten zijn lief voor je gezondheid én je portemonnee!

Een gezond poetsmiddel klinkt misschien wat als een contradictio in terminis. Heel wat schoonmaakproducten bevatten immers een mix van chemicaliën die je gezondheid niet bepaald ten goede komen. Denk maar aan hormoonverstorende stoffen die de hormoonhuishouding in je lichaam in de war kunnen sturen. Biologische, zachte poetsmiddelen bieden alvast een veiliger alternatief.

Maar wist je dat ook je keukenkasten heel wat natuurlijke krachtpatsers bevat? Je eigen poetsmiddel brouwen is trouwens makkelijker dan je denkt!

1) Allesreiniger

Azijn verdient voortaan een vaste plek in de kast met poetsgerief. Je kan het goedje immers zo goed als overal in huis gebruiken. Vul een lege spuitbus met een halve liter water en evenveel azijn, et voilà, je universele allesreiniger is klaar.

Niet zo’n fan van azijnlucht? Voeg dan enkele druppels (natuurlijke) etherische olie toe voor een lekkere geur. Synthetische geuren zijn te vermijden: ook die kunnen de werking van de hormonen verstoren.

Ook soda betekent een grote aanwinst in je poetsroutine. Los een tas soda op in een emmer warm water en poets er je geglazuurde tegels mee.

2) Antikalkmiddel

Vervelende kalkresten ga je met citroensap en azijn te lijf. Mix 100 ml azijn met evenveel citroensap, voeg enkele druppels etherische citroenolie toe en giet het mengsel in een lege spuitfles.

Opgelet: blijf met je antikalkspray uit de buurt van natuursteen. Citroen heeft namelijk een bijtend effect en kan je mooie steen lelijk aantasten.

3) Wc-reiniger

Is er meer nodig dan heet water om je toiletpot schoon te krijgen? Meng een kop bakpoeder (natriumbicarbonaat) met een scheut azijn en enkele druppels citroensap. Verdeel het mengsel over de wc-pot en laat enkele minuten intrekken. Even goed schrobben, doorspoelen en je toilet is weer kraaknet!

4) Ruitenspray

Voeg een schuit azijn toe aan een emmer lauw water en zeem je ramen hiermee in. Als je kan, gebruik dan regenwater. In tegenstelling tot leidingwater bevat regenwater geen kalk: dé veroorzaker van vervelende strepen op de ruiten. Neem de laatste vochtresten weg met droge krantenproppen. Een schoon en streepvrij resultaat gegarandeerd!

5) Afwasmiddel

Vul een lege fles van één liter met 150 ml soda, 1 eetlepel natriumbicarbonaat en warm water. Voeg eventueel nog enkele druppels etherische olie toe voor een lekkere geur. Even schudden en je goedkoop én gezond afwasmiddel is klaar! Dit afwasmiddel schuimt niet, maar werkt even krachtig als chemische varianten.

Blootstelling aan hormoonverstoorders helemaal vermijden is onmogelijk. Ze zitten letterlijk overal in, en we weten zelfs niet welke stof in welke mate schade toebrengt. Maar alle kleine beetjes helpen om de blootstelling en dus hopelijk ook het effect in te perken.

Lees meer

> Hormoonverstoorders in de keuken

> Antikleeflaag: is het wel een goed idee?

> Hormoonverstoorders in voeding vermijden

> Geen schadelijke schoonmaakproducten: zo vermijd je ze

 

Dossier hormoonverstoorders

Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.
Gepubliceerd op: 29/05/2019, laatste update op: 15/04/2022