Hormoonverstoorders: dat klinkt als iets dat in plastiek en chemische producten zoals poetsmiddel zit. En dat klopt. Maar ze zitten niet alleen daar. Ook wat we op ons bord scheppen blijkt namelijk vaak hormoonverstorende stoffen te bevatten. En die stop je het liefst niet in je mond.
Dat je met die gezonde portie sla bord ongewild heel wat hormoonverstoorders op je bord hebt liggen, is misschien moeilijk te geloven. En toch is het zo.
Sla behoort samen met andere ‘gezonde’ groente- en fruitsoorten zoals aardbeien en tomaten tot de dirty dozen: de 12 voedingswaren die de meeste pesticidenresten bevatten.
Om ziekten, schimmels en ongedierte op afstand te houden, blijven pesticiden namelijk een geliefd goedje in de groente- en fruitindustrie. Helaas hebben ze een belangrijke keerzijde voor de mens. Heel wat bestrijdingsmiddelen kunnen immers de werking van onze hormonen in de war sturen.
LEES OOK > Wat hormoonverstorende stoffen kunnen uitsteken in ons lichaam
Hoe vermijd je hormoonverstoorders op je bord?
Hormoonverstoorders op je bord vermijden is niet simpel, want zowat alle fruit en groenten is bewerkt met pesticiden. En niet één, maar verschillende.
De restjes pesticiden blijven per vrucht of groente wel onder de norm, maar het probleem is natuurlijk dat er verschillende middelen per voedingsstof wordt gebruikt. De gevolgen van dat gezamenlijk effect (of cocktaileffect) is minder goed bekend.
Voortaan geen groente en fruit meer op je bord? Zo ver hoeft het gelukkig niet te komen. Met wat extra aandacht eet je gezond én met minder pesticiden. En dat is belangrijk, zeker als je zwanger bent of verse groentenpapjes maakt voor je baby. Het effect van de hormoonverstorende stoffen is voor foetus en baby namelijk nog sterker.
LEES OOK > Het effect van hormoonverstorende stoffen op de ontwikkeling van je baby
Liever biologisch
Groente en fruit goed wassen betekent alvast een stap in de goede richting, maar uit onderzoek blijkt dat je zo slechts een deel van deze stoffen verwijdert. Pesticiden slagen er immers in om zelfs door de schil heen te dringen. Kiezen voor de biologische varianten blijft dus de beste manier om minder hormoonverstoorders op je bord te scheppen. Maar vergis je niet: biologische groenten zijn zeker niet pesticidevrij!
Geen bioversie beschikbaar? Schil je groente of fruit of kies voor banaan, aubergine, kool, avocado, broccoli, honingmeloen, ananas, mango… . Ze behoren tot de clean 15 producten: een lijst met 15 groente- en fruitsoorten die de minste pesticideresten bevatten.
Wat je zelf maakt…
Zelf bereide voeding smaakt niet alleen beter, het is doorgaans ook gezonder. Bewerkte, industriële voeding bevat vaak heel wat bewaarmiddelen én zit dikwijls verpakt in plastic, waarvan de hormoonverstorende stoffen zich zomaar in de voedingswaren kunnen nestelen.
Glazen verpakking
Kies je toch voor verpakte voeding in de supermarkt? Neem dan glazen verpakkingen. Je gezondheid vaart er wel bij, en die extra spiertraining is mooi meegenomen.
Viva variatie
Alle ongezonde stoffen van je bord weren, is onmogelijk. Maar wees gerust, iedere inspanning levert je écht gezondheidswinst op. Ook door voldoende afwisseling in je menu te brengen, spreid je het risico op blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Doen!
Of download onze brochure.
Gepubliceerd op: 05/11/2018, laatste update op: 15/04/2022Dossier hormoonverstoorders
Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.