Als ouder doe je je uiterste best om de gezondheid van je baby te beschermen. En toch krijgt je baby ongemerkt tal van hormoonverstoorders binnen die zijn gezondheid op lange termijn kunnen schaden. Je baby beschermen tegen alle stoffen die de hormonen verstoren, is helaas een utopie. Je vindt ze overal: in de lucht, onze voeding, cosmetica, speelgoed… Wij helpen je op weg om deze schadelijke stoffen op afstand te houden.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) maakt zich zorgen over deze hormoonverstoorders: chemische stoffen die zelfs al in kleine hoeveelheden onze hormoonhuishouding in de war sturen en zo later belangrijke gezondheidsproblemen met zich mee kunnen brengen. Verminderde vruchtbaarheid, diabetes en zelfs kanker, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn, vormen baby’s en jonge kinderen een erg kwetsbare groep. Met enkele eenvoudige maatregelen kan je zelf actie ondernemen en je kind tegen deze schadelijke stoffen beschermen. Enkele haalbare tips op een rijtje.

LEES OOK > Waarom bamboeservies nu niet meer verkocht mag worden

Ga voor bio

Groenten- en fruitpapjes? Je kind haalt er nog meer voordelen uit als je ze met biologische ingrediënten bereidt. Die bevatten geen sporen van pesticiden, die soms een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Vooral met groenten en fruit uit de zogenaamde ‘dirty dozen’ ben je het best voorzichtig. Deze ‘vuile’ gewassen staan erom bekend de meeste resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten. Voor aardbeien, spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, paprika en aardappel kies je dus maar beter zoveel mogelijk de biologische variant.

Ventileren en verluchten

Verf, schoonmaakproducten, geurverfrissers, elektronica… het zijn maar enkele voorbeelden van luchtvervuilers in eigen huis. Om frisse lucht binnen te halen en schadelijke luchtjes de deur te wijzen doe er je goed aan je woonst goed te ventileren. Door de ramen of buitendeur twee keer per dag tien minuutjes open te zetten kom je al een heel eind.

Krijgt de kamer van je baby een likje verf of nieuw meubel? Verlucht de kamer dan ruim op voorhand vooraleer je je kind er te slapen legt.

LEES OOK > Gezonde lucht voor baby’s in huis

Kleertjes

Dat nieuwe kruippakje, die mooie lakentjes of zachte babycape… Ze zien er weliswaar heel schattig uit, maar de waarheid is dat ook textiel heel wat hormoonverstoorders kan bevatten. Bij het kleuren, wassen, verven en bedrukken ervan passeren immers heel wat chemische stoffen de revue.

Bij baby’s is er extra reden tot bezorgdheid. Ze steken kledij immers maar al te graag in de mond of sabbelen erop, waardoor ze nog meer hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen.

Kledij waarop een bedrukking in kunststof prijkt, laat je het best links liggen. En ook met labels als ‘strijkvrij’, of ‘geurvrij’ pas je het best op. Je raadt het al, deze technische snufjes wijzen alweer op… hormoonverstorende stoffen .

LEES OOK > Waarom je nieuwe kleren altijd moet wassen voor je ze draagt

Goed smeren kan je leren

Ook met babyproducten moet je uitkijken. En dan hebben we het niet enkel over parfums die het risico op allergieën verhogen. Sommige ingrediënten zijn ronduit schadelijk voor de gezondheid van je kind.

In tegenstelling tot volwassenen heeft een babyhuid nog geen natuurlijke bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De gevoelige huid van de allerkleinsten is extra doordringbaar, waardoor stoffen makkelijker hun weg naar binnen vinden.

Laat je niet misleiden door mooie woorden als ‘hypoallergeen’ of ‘dermatogisch getest’. Zie je in de ingrediëntenlijst ‘parabenen’, ‘ftalaten’, of afkortingen als BzBP, DEP en DMP vermeld staan? Dan koop je ze beter niet.

Deze chemicaliën worden ervan verdacht de hormoonhuishouding te verstoren. Vooral voor producten die zich niet laten afspoelen maar in de huid dringen (crèmes, lotions, zalven…) is extra waakzaamheid geboden.

Ook vochtige doekjes (billendoekjes) blijken vaak een cocktail van schadelijke parabenen en allergenen te bevatten. Washandjes of herbruikbare doekjes zoals cheeky wipes zijn dan ook een proper alternatief.

LEES OOK > Je kindje kruipt al? Dan kan je ook deze maatregelen nemen

TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders.

Dossier hormoonverstoorders

Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.

De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 01/11/2018, laatste update op: 15/04/2022