Smeren, smeren, smeren … die goede raad krijg je wanneer je de zon opzoekt. Maar zonnebrandcrèmes beschermen je niet alleen tegen de zon, sommigen kunnen ook hormoonverstorende stoffen bevatten. Hier let je dus best op om veilig zonnecrème te smeren.
De uv-stralen van de zon veroorzaken huidveroudering, zonnebrand en in het slechtste geval melanoom, een van de meest agressieve types van huidkanker. Zonnebrandcrème smeren is dus geen overbodige luxe. Ze bevatten namelijk uv-filters die je tegen die stralen beschermen.
Dat gebeurt op twee manieren. Een zonnecrème met minerale filters, gemaakt van zink of titanium, weerkaatst de uv-stralen. Een zonnecrème met synthetische (chemische) filters absorbeert de uv-stralen.
Potentiële hormoonverstoorders
Daarnaast bevatten zonnecrèmes ook stoffen die de crème transparant maken, conserveringsmiddelen en producten die zorgen voor een lekkere geur of aangename textuur. Die elementen zijn, samen met sommige uv-filters, potentiële hormoonverstoorders. Zeker wanneer je vaak smeert, kunnen ze op lange termijn een effect hebben op je gezondheid. De crèmes dringen immers diep in de huid en laten zich niet zomaar wegspoelen.
Die hormoonverstorende stoffen komen meer voor in crèmes met synthetische filters omdat die meer chemische stoffen bevatten. Zonnebrandcrèmes met minerale filters bevatten wel nanodeeltjes die ervoor zorgen dat er geen witte glans achterblijft op je huid wanneer je je insmeert. Maar of die deeltjes negatieve gevolgen hebben, is nog niet duidelijk. De negatieve gevolgen van verbranden en het potentiële gevaar van hormoonverstoorders is wel bekend.
Hoe veilig zonnecrème smeren?
Bescherming tegen zonnebrand blijft natuurlijk noodzakelijk. Toch kijk je het best goed uit welke zonnecrème je gebruikt. Zeker als je zwanger bent, borstvoeding geeft of je kleine kinderen wilt insmeren, kun je beter voor een minder schadelijke zonnebrandcrème kiezen.
Maar hoe kies je een ‘goede’ zonnebrandcrème?
- Bekijk het etiket. Bezofenonen (BP-), kamferderivaten, kaneelderivaten (bijvoorbeeld WTO), PABA, parabenen, triclosan, BHA, ftalaten en alkylfenolen zijn allemaal potentiële hormoonverstoorders en kun je beter vermijden.
- Minerale filters bevatten over het algemeen minder chemische stoffen dan synthetische filters en verdienen daarom momenteel de voorkeur. Over het effect van de nanodeeltjes in minerale filters is evenwel nog niet veel bekend.
- Zonnecrèmes met biologische en natuurlijke ingrediënten zijn een goed alternatief voor zonnecrèmes met chemische filters omdat ze minder chemische elementen bevatten.
- Kies voor verpakkingen waarbij de zonnecrème het minst in contact komt met de buitenlucht, zoals sprays. Die bevatten minder conserveringsmiddelen. Bij sprays is het wel belangrijk voldoende zonnecrème aan te brengen.
- Gebruik zonnecrèmes niet meer nadat de houdbaarheidsdatum verlopen is. De chemische stoffen breken na die periode af en zijn dan nog schadelijker. Een jaar na opening gooi je de bus zonnecrème dus maar beter weg.
- Je kunt je ook op andere manieren beschermen tegen de zon: door met mate te genieten van de zon of door beschermende kledij te dragen. Op die manier hoef je alvast minder lichaamsdelen in te smeren.
Binnenblijven is niet nodig. We hebben zonlicht namelijk hard nodig voor de aanmaak van vitamine D (een kwartiertje per dag) én om onze moraal hoog te houden.
LEES OOK > Tips om je baby te beschermen tegen de zon
TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders.
Dossier hormoonverstoorders
Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm voor wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.
Gepubliceerd op: 01/11/2018, laatste update op: 06/07/2023