Heel wat ouders betalen voor de opvang van hun kindje een prijs op basis van hun inkomen, via de zogeheten IKT-regeling. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je kindje vaak afwezig is door ziekte kunnen de opvangkosten oplopen. Zeker als de crèche zich strikt aan de wettelijke minimumregels houdt.

Boete als respijtdagen op zijn

Als je kindje vaak thuis moet blijven van de crèche omdat het ziek is, zullen op een bepaald ogenblik je respijtdagen voor het lopende jaar zijn opgebruikt. Die respijtdagen zijn dagen waarop je niet hoeft te betalen als je kindje niet naar de crèche gaat. Je kunt die dagen bijvoorbeeld inzetten als je met vakantie gaat.

Als je respijtdagen op zijn, moet je echter voor elke volgende dag dat je kindje afwezig is het volledige tarief betalen. Dat bedrag geldt als een boete, waardoor je het niet fiscaal in mindering kunt brengen.

LEES OOK > Wat als je een probleem hebt met de crèche of onthaalmoeder?

Minimumregels

In een IKT-crèche heeft elke ouder een opvangplan met onder andere afspraken over de respijtdagen en de gezinsvakantie. Puur juridisch bekeken kan de crèche grotendeels zelf bepalen hoe ze die regeling invult.

Ouders hebben recht op minimaal achttien respijtdagen als hun kindje voltijds naar de opvang gaat, maar de crèche mag er meer toekennen. Ze mag bovendien de ziektedagen en gezinsvakantie erkennen als ‘gerechtvaardigde afwezigheden’.

Voor de dagen dat een kindje niet-gerechtvaardigd afwezig is, kan de opvang ook minder aanrekenen dan het maximumbedrag. Als een crèche echter de strikte, wettelijke minimumregels toepast en je wordt met hoge opvangkosten geconfronteerd, kun je daar als ouder helaas niets tegenin brengen.

Weg met ‘bestellen is betalen’

De Gezinsbond is niet tevreden over de huidige regeling van ‘bestellen = betalen’. We blijven bij de beleidsmakers ijveren voor een gezinsgerichte invulling van dit systeem. Je leest hier meer over in het artikel Respijtdagen in de kinderopvang: we willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!

LEES OOK > Waarom de regels rond respijtdagen gezinsvriendelijker moeten worden: het verhaal van Jan en Karen

Dit artikel verscheen in juli 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 12/07/2020, laatste update op: 13/12/2022