Als mama of papa een kind moeten afstaan, laat een diep gat in het hart na. Het verdriet over dit verlies is onbeschrijfelijk. Je kindje  heeft niet kunnen opgroeien. Alle dromen liggen aan diggelen. Hoe moet je nu verder? Deze boeken over rouwverwerking voor sterrenouders kunnen helpen:

Het rouwt in jou

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersAls ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Christine Vandenhole, Lannoo, 2019.

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersZe zeggen dat het overgaat

Een mild boek over rouwprocessen, waarbij een aantal mythes sneuvelen en kennis uit wetenschappelijke onderzoeken wordt samengebracht met de professionele ervaringen van deze rouwtherapeut en psychotherapeut.

De theoretische inzichten worden afgewisseld met praktijkvoorbeelden en persoonlijke verhalen.

Johan Maes en Evamaria Jansen. Uitgeverij: Witsand, 2013.

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersAls verdriet blijft. Overleven na verlies van een zoon of dochter

Dit boek gaat over de gevolgen van het verlies van een kind. Over hoe liefde hand in hand gaat met verlies, verandering, groei en hoop.

De auteur verloor zelf een kind en interviewde meer dan 50 ouders die hetzelfde meemaakten. Ook familie, vrienden en hulpverleners kunnen lessen putten uit dit boek.

Judith R. Bernstein. Omega Media Publishers, 2000.

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersStille baby’s. Rouwverwerking bij doodgeboorte & zwangerschapsafbreking

De psychosociale aspecten van slecht nieuws, bevallen en afscheid nemen komen aan bod, naast wat theorie en medische toelichting.

Daarnaast is er plaats voor hoe het op korte en lange termijn met de sterrenouders gaat.

Christine Geerinck-Vercammen, Singel Uitgevers, 2018.

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersAltijd een kind te kort. Handboek bij zwangerschap na babysterfte

Dit boek behandelt de verwarrende en vermoeiende mix van gemengde gevoelens bij een ‘regenboogzwangerschap’, een nieuw kindje op komst na een sterrenkindje.

De hoofdstukken ‘volgen’ de zwangerschap (drie trimesters), bevalling en geboorte en de kraamperiode. Ook voor vaders is er een hoofdstuk. 9 vrouwen doen hun verhaal.

Jeanette Rietberg en Maria Pel. SU ‘De Ronde Tafel’, 2014.

LEES OOK > Als je kindje overlijdt vlak voor of na de geboorte

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersAls je je kindje verliest in de zwangerschap

Persoonlijk werkboek om in te vullen en te bewaren. Het begeleidt je tijdens de periode van rouw en verlies door de emoties. Gedichten, suggesties en vragen helpen je op weg.

Myriam van Kreij. Lannoo Campus, 2018.

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersSamen verder na verlies van een kind

Rouw is iets persoonlijk maar bij het verlies van een kind legt dit ook druk op de band tussen het koppel ouders. Hoe kan je samen verder als ouders, na het verlies van een kindje?

Beate Matznetter is psychologe, rouwtherapeut en ervaringsdeskundige. Via acht interviews krijg je inzicht in hoe verschillend het rouwproces kan verlopen bij mensen en krijg je begrip voor het standpunt van de ander.

Beate Matznetter, Ten Have, 2014.

LEES OOK > Boeken die kinderen kunnen helpen het overlijden van hun broer of zus te verwerken

Boeken over rouwverwerking voor sterrenoudersDe herfst kwam te vroeg

Isabel neemt ons in haar dagboek mee in haar verhaal vanaf het voorjaar van 2015. Wat tot de zomer van 2015 een mooie, onbezorgde zwangerschap leek, draait uit op een verhaal van verlies en verdriet. In augustus van dat jaar komt hun tweeling veel te vroeg ter wereld. Zonder een faire kans op overleven.

Isabel vertelt openhartig over haar rouwproces. Ze denkt met warmte terug aan haar zwangerschap van de tweeling en wil vooral dat gevoel vasthouden. Zij en haar partner zochten en vonden hun manier om met het verdriet om te gaan.

Isabel Elst, Witsand Uitgevers, 2020.

Nog meer recente boeken over sterrenkindjes vind je op de website van het Berrefonds.

Meer over sterrenkindjes vind je in ons dossier. Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/09/2019, laatste update op: 21/08/2023

Tags: