Als mama of papa een kind moeten afstaan, laat een diep gat in het hart na. Het verdriet over dit verlies is onbeschrijfelijk. Je kindje  heeft niet kunnen opgroeien. Alle dromen liggen aan diggelen. Hoe moet je nu verder? Deze boeken over rouwverwerking voor sterrenouders kunnen helpen:

 

Ze zeggen dat het overgaat

Een mild boek over rouwprocessen, waarbij een aantal mythes sneuvelen en kennis uit wetenschappelijke onderzoeken wordt samengebracht met de professionele ervaringen van deze rouwtherapeut en psychotherapeut. De theoretische inzichten worden afgewisseld met praktijkvoorbeelden en persoonlijke verhalen.

Johan Maes en Evamaria Jansen. Uitgeverij: Witsand, 2013.

 

 

Als verdriet blijft. Overleven na verlies van een zoon of dochter

Dit boek gaat over de gevolgen van het verlies van een kind. Over hoe liefde hand in hand gaat met verlies, verandering, groei en hoop. De auteur verloor zelf een kind en interviewde meer dan 50 ouders die hetzelfde meemaakten. Ook familie, vrienden en hulpverleners kunnen lessen putten uit dit boek.

Judith R. Bernstein. Omega Media Publishers, 2000.

 

 

Stille baby’s. Rouwverwerking bij doodgeboorte & zwangerschapsafbreking

De psychosociale aspecten van slecht nieuws, bevallen en afscheid nemen komen aan bod, naast wat theorie en medische toelichting. Daarnaast is er plaats voor hoe het op korte en lange termijn met de sterrenouders gaat .

Christine Geerinck-Vercammen, Singel Uitgevers, 2018.

 

 

Altijd een kind te kort. Handboek bij zwangerschap na babysterfte

Dit boek behandelt de verwarrende en vermoeiende mix van gemengde gevoelens bij een ‘regenboogzwangerschap’, een nieuw kindje op komst na een sterrenkindje. De hoofdstukken ‘volgen’ de zwangerschap (drie trimesters), bevalling en geboorte en de kraamperiode. Ook voor vaders is er een hoofdstuk. 9 vrouwen doen hun verhaal.

Jeanette Rietberg en Maria Pel. SU ‘De Ronde Tafel’, 2014.

 

> Lees ook: Als je kindje overlijdt vlak voor of na de geboorte

Als je je kindje verliest in de zwangerschap

Persoonlijk werkboek om in te vullen en te bewaren. Het begeleidt je tijdens de periode van rouw en verlies door de emoties. Gedichten, suggesties en vragen helpen je op weg.

 

Myriam van Kreij. Lannoo Campus, 2018.

 

 

Als je een prille zwangerschap verliest

Hoe rouw je om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het misschien nog eens gebeurt? Een rouwexpert, gynaecoloog en sociaal verpleegkundige legden hun kennis en ervaringen samen en maakten dit toegankelijke boek met antwoorden op vele vragen en inzichten in het rouwproces rond miskramen.

Bernard Spitz, Manu Keirse en Annemie Vandermeulen. Lannoo, 2010.

 

 

Samen verder na verlies van een kind.

Rouw is iets persoonlijk maar bij het verlies van een kind legt dit ook druk op de band tussen het koppel ouders. Hoe kan je samen verder als ouders, na het verlies an een kindje? Beate Matznetter is psychologe, rouwtherapeut en ervaringsdeskundige. Via acht interviews krijg je inzicht in hoe verschillend het rouwproces kan verlopen bij mensen en krijg je begrip voor het standpunt van de ander.

Beate Matznetter, Ten Have, 2014.

 

Nog meer boeken voor ouders die een kind verloren, ook met persoonlijke verhalen, vind je hier.

Hoe leg je uit aan een kind dat broer of zus een sterretje is geworden? Deze boeken helpen

 

Dossier Sterrenkindjes

verre van weg dataGezinsbond werkt in het najaar 2019 aan een dossier Sterrenkindjes en een tournee met Mira. De voorstelling ‘Verre van weg’ handelt over rouw, verdriet, liefde en hoop.
Vanuit haar eigen ervaring met het verlies van haar dochtertje voor de geboorte, laat ze een schat aan liederen (her)ontdekken. Over rouw en verdriet en liefde voor wie er niet meer is.
Vooraf brengt ritueelbegeleider Caroline Meerschaert verhalen over het verlies van een kindje rond de geboorte.
De concertdata en tickets vind je via deze site. 
Mira vertelt ook over haar eigen ervaring in dit artikel.
Gepubliceerd op: 01/09/2019, laatste update op: 16/10/2019

Tags: , , , , ,