Samen voorlezen is gezellig, de meeste kindjes vinden het heerlijk om bij je op schoot te kruipen. Een goede voorleesvriend is daarom écht goud waard. Nu enkel nog een goed boek vinden. We helpen je met onze selectie (prenten)boeken.

Een voorleesvriend voor elk kind

Samen van een boek genieten zorgt voor plezier, rust, verwondering, een verbindend moment én je kan je kennis bijspijkeren. Wat een mooi pakket aan voordelen en groeikansen voor een kind! Voor een koestermomentje-met-boek is er trouwens niet veel nodig. Een beetje tijd en leesenthousiasme volstaan. Het kan een groot verschil betekenen in een kinderleven.

En élk kind vindt het leuk om voorgelezen te worden. Sommige kleuters vinden het ook heerlijk om uit hun favoriet boekje ‘voor te lezen’ aan een jonger zusje of broertje. Maar ook een grootouder kan zijn tienerkleinkind trakteren op een voorleesmoment. De buurvrouw, de kinderoppas, een klasgenootje, tante of peter, … allemaal prima kandidaten-voorlezers. Voor ieder kind een voorleesvriend: hoe mooi zou dat zijn?

Voorlezen is een feest met deze boeken:

Soms is het zoeken en vinden van een geschikt boek ook een echte uitdaging. Het aanbod van kinder- en jeugdboeken is immers gi-gan-tisch. We helpen je graag op weg en serveren je onze selectie van heerlijk voorleesvoer.

Kietelpret

De allerkleinsten zijn dol op het meest eenvoudige spelletje dat er is: kietelen.

In dit stevig kartonboekje staat op elke linker-pagina de vraag Ga je mij kietelen?. Er is dan ook al een stukje van een dier zichtbaar. Rarara… Rechts volgt een kleurrijke plaat met flapje. Dan wordt duidelijk wie dit wil weten, en het is telkens een ander dier. De poes, de eekhoorn, de neushoorn, de leeuw, de vis, enz., allemaal wachten ze op kleine, kietelende handjes. Het laatste diertje heeft een verrassing in petto.

Fraaie uitwerking van een eenvoudig idee. Leg dit kietelboekje niet te ver weg, er zal nog vaak naar gevraagd worden.

Mies van Hout, uitgeverij Gottmer – 1+

Verdrietig varkentje

Niet alle dagen zijn even geslaagd. Dat is voor de allerjongsten niet anders. Neem nu varkentje Hidde. Hij beleeft een ontzettend slechte dag, en dat zal iedereen geweten en vooral gehoord hebben. Want Hidde huilt bij alles wat hij niet leuk vindt. Als papa naar zijn werk vertrekt, bijvoorbeeld. Of als de poes niet wil spelen, of als het badwater te koud is… Ook als het bedtijd is, rollen er dikke tranen over zijn varkenswangetjes. Maar dan hoort Hidde zijn broertje huilen…

Een verhaal over een ontroostbaar huilebalkje… je zou verwachten dat het al na de eerste pagina flauw wordt en gaat vervelen. Niet dus. De porties klein verdriet van Hidde zijn immers heel herkenbaar voor peuters, want het is allemaal zo uit hun leven gegrepen. De illustraties dragen bij tot die beleving. Bovendien is er op de prenten veel meer te zien dan wat de korte tekst meegeeft. Een kansrijk koesterboekje.

Sara Gimbergsson – vertaling: Edward van de Vendel, uitgeverij TipToe Print 1+

Lees ook > 9 redenen waarom voorlezen onmisbaar is voor elk kind

Eerste weetjesboek

Het hoeft niet altijd een verhaaltje te zijn, non-fictie is ook prima. Van de befaamde Britannica Encyclopedie is er nu een versie voor de allerkleinsten. Mijn Eerste Encyclopedie is een stevig kartonboek, en letterlijk te zwaar voor kinderhandjes. Dat is in dit geval niet erg. Het zijn immers de handen van de voorlezer die deze schatkist aan informatie vasthouden.

Peuters en kleuters zullen met alle plezier dit kleurrijke prentenkartonboek doorbladeren. En zo kom je tot gezellige interactie, waarbij er veel te ontdekken valt. Thema’s die aan bod komen zijn onze wereld, dieren, planten, het lichaam, eten, machines, kunst en muziek, vormen en getallen. De korte zinnen zorgen voor een boost van de woordenschat, en de illustraties sluiten daar perfect op aan. Er wordt ook op een knappe manier aandacht gegeven aan diversiteit.

Mooi (geschenk)boek dat ideaal is om, met mondjesmaat, de ontwikkeling van het jongste volkje te stimuleren.

Britannica-encyclopedie, uitgeverij Lannoo – 2+

Wachten loont

Wanneer het steeds harder begint te regenen, krijgen een rode rups en een kevertje een idee. Het kevertje vertrekt naar de eindbestemming, terwijl het rode rupsje de andere rupsen daarnaartoe moet brengen.

De oranje, gele, groene, blauwe, indigo en violet rupsen zijn allemaal net met iets anders bezig als de rode rups hen vraagt mee te komen. Ofwel zijn ze soep aan het eten of aan het schilderen, het gras aan het maaien of aan het douchen, enz. Telkens vragen ze of ze nog even tijd krijgen om hun taakje af te werken. Elke keer luidt het antwoord dat dit uiteraard mogelijk is, want Op jou wil ik altijd wachten.  En waar nodig steken de rupsjes een pootje toe.

Dit is een origineel en knap opgebouwd stapelverhaaltje met illustraties waar je vrolijk van wordt. De warmte van vriendschap is haast voelbaar en de ontknoping heeft iets magisch. Tip: geef een beetje voorleestijd cadeau en geniet samen van dit prachtige verhaal.

Hanne Luyten & Noëmi Willemen, uitgeverij Het Hannekesnest – 3+

Jules ontdekt

Elke dag zorgen Marie en Jules voor de dieren in de tuin. De vogeltjes krijgen zaden, pitten, pindanootjes en kunnen aan vetbollen snoepen. Marie denkt aan de egels en zet voer voor hen neer. Vanop de tuinbank kijken Marie en Jules naar hoe de vogels komen eten. Zou de egel ook opdagen? Dit keer niet, maar er verschijnt een ander dier.  Jules vindt een poes in de tuin, en dat is het begin van een nieuw avontuur.

Moet Jules nog voorgesteld worden? Ik denk het niet. Hij is bijna een kwarteeuw jong en blijft een populaire prentenboekenheld. Sinds vorig jaar verschijnen zijn belevenissen bij de gloednieuwe uitgeverij MaMie. Op de website www.mamie.be vind je naast info over de nieuwe boeken ook leuke kleurplaten, knutselpagina’s, recepten, enz. Zo kunnen kleuters na het voorleesmoment ook nog eens creatief aan de slag. Dat is dubbel genieten!

Annemie Berebrouckx, uitgeverij Mamie – 4+

Taart met veel kaarsjes

Tromgeroffel, want hier is het nieuwe taartenboek van Thé Tjong-Khing! Taart voor iedereen is weer een bijzonder woordeloos kijk- en zoekboek. Leg het boek helemaal open, zodat je de voor- en achterflap te zien krijgt. Dit is de start van het verhaal. Het gekende gezelschap van mevrouw en meneer Hond gaat gezellig picknicken. Maar dan komt Arend aanvliegen en gaat er met het picknickkleed vandoor, en neemt zo een aantal kostbare voorwerpen mee. De achtervolging wordt meteen ingezet.

Kraanvogel ziet het gebeuren en bijt in de staart van Arend, die hierdoor zijn buit laat vallen. De voorwerpen raken verspreid over de rotsen en aan de andere kant van het eiland. Om hun kostbaarheden terug te halen, moeten de vrienden over rotsen klimmen en een gevaarlijke oversteek maken.

Dit is opnieuw een kijkboek boordevol details en verwijzingen, het gaat nooit vervelen. Het knopje ‘fantasie’ wordt aangezet en wat volgt zijn unieke verhalen. Intussen is de populaire schrijver-illustrator negentig jaar geworden. Proficiat en dankjewel voor al die prachtige boeken. Hiep hiep hoera! Daar horen feestvlaggetjes bij, en natuurlijk ook een lekker stukje taart.

Thé Tjong-Khing, uitgeverij Lannoo – 4+

Lees ook > Blijven voorlezen loont, ook als je kind al zelf kan lezen

Spannende sprookjes

Het Groot Biegel Sprookjesboek is een verzameling van dertig verhalen van meesterverteller Paul Biegel. Het zijn een voor een spannende avonturen, onder andere over een konijntje dat verdwaalt, een meisje dat graag een vlinder wil zijn, de belevenissen van een kikker enz.

Dat Biegel een taalvirtuoos was, wordt ook nu weer snel duidelijk. Een woord als ‘wapperflappers’ blijft bij, en melodieuze woordslingers als ‘slippe-slappe-sliereslak’ en ‘riedel de riedel piepelepiep’ blijven nog lang naklinken. Wat dit boek helemaal tot een voorleesklassieker maakt, zijn de magnifieke prenten van Charlotte Dematons.  Daar raak je niet op uitgekeken.

Paul Biegel & Charlotte Dematons (ill.), uitgeverij Gottmer – 6+

Bijzondere ontmoeting

Wanneer zijn moeder voor langere tijd in het ziekenhuis moet blijven, verhuist Rio van Londen naar Californië. Hij logeert er bij zijn oma, in een strandhuis vlakbij de oceaan. Dat is dik tegen zijn zin, hij heeft heimwee en het is moeilijk wennen aan de nieuwe plek.

Daar komt al een beetje verandering in wanneer hij vriendschap sluit met Marina. Maar de grote ommekeer komt er nadat hij Witsnuit spot, een grijze walvis. Het dier was vroeger ook de favoriet van zijn moeder. Dat weet Rio nadat hij haar schetsboek vindt, vol met tekeningen van walvissen. Rio is ervan overtuigd dat het nieuws over Witsnuit zijn moeder zal helpen genezen. Als Witsnuit al dagenlang in geen verte meer te bekennen is, volgt een koortsachtige zoektocht naar De verdwenen walvis.

Door het spotten van een walvis raakte de auteur gefascineerd door deze indrukwekkende dieren. Ze verwerkte alle gevoelens en kennis erover in dit meeslepende verhaal over familie, vriendschap en de bijzondere band tussen mens en dier.  In haar nawoord roept de schrijfster op om meer tijd door te brengen in de natuur, omdat dit goed is voor lichaam en geest. Zo is er ook meer kans dat we de wereld rondom ons meer gaan waarderen en willen beschermen, stelt ze. Een waardevolle boodschap, die in dit verhaal heel overtuigend weerklinkt.

Hannah Gold & Levi Pinfold (ill.), vertaling: Sandra C. Hessels, uitgeverij Volt – 10+

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/11/2023, laatste update op: 28/11/2023

Tags: