Als je thuis eens goed rondkijkt, vind je vast dingen die klaarliggen om weggegooid te worden. Niet doen: geef die oude cornflakesdoos, flessendoppen of lege eierdoos aan je (klein)kind. In de volgende drie boeken staan tips en voorbeelden van wat je van deze en nog veel meer andere materialen kan knutselen.

Kunst knutselen

Kunst knutselen - Susie Brooks

Hoe kan een kind eigen kunst maken door te stempelen, knippen, plakken, kleuren en scheuren? Dat lees je in dit boek met 50 makkelijke ontwerpen.

Stempelen kan met vingers of voeten, maar evengoed met een vork, een ballon, kronkelpasta… Papier is uitstekend om een bos vol letterbomen te maken, of vliegerige vliegers.

Restjes cadeaupapier en behang komen heel goed van pas voor het ontwerpen van schitterende slakken.

Susie Brooks, Lemniscaat (6+)

Maak er wat van!

Wist je dat eierdozen, papieren bordjes, wc-rollen en luciferdoosjes prima knutselmaterialen zijn? In dit boek staan meer dan zestig ideeën voor vrolijke, kleurrijke en grappige projecten.

Maak er wat van - Katje Enseling/ Ruth Niehoff

Een wc-rolletje wordt een wapperende vleermuismarionet, een magische kaleidoscoop of misschien wel een stralende lampion. Luciferdoosjes zijn ideaal om schattige tandenfeedoosjes, een sterke koelkastmagneet of een minimeubel voor het poppenhuis te maken.

Een eierdoos krijgt een tweede leven als steengoede zeilboot of een grappig vlooiencircus. Van papieren bordjes kan een grappige koekoeksklok of een wild Vikingmasker geknutseld worden. Sjablonen en tips staan achteraan in deze knutselgids.

Katja Enseling en Ruth Niehoff, uitgeverij Rubinstein (8+)

Vuile vingers

Misschien ben je als (groot)ouder op zoek naar tips om samen met je (klein)kind creatief aan de slag te gaan? Dan vind je in dit werkboek zeker de nodige inspiratie.

Vuile vingers - Lynn Bruggeman

De opdrachten gaan van eenvoudig naar iets moeilijker, maar alles kan want er zijn geen grenzen. Je hebt er alleen wat fantasie voor nodig. De vuile vingers krijg je vanzelf en dat mag!

Nadien kan je samen nog napraten over de bekende kunstwerken en kunstenaars in het boek. Of misschien eens op uitstap gaan naar een museum? Ook daarover krijg je tips. Genoeg ideeën voor vele fijne, kunstige momenten.

Lynn Bruggeman, De Eenhoorn (6+)

Dit artikel verscheen in maart 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 26/02/2020, laatste update op: 15/03/2022

Tags: