Het is vaak een grote wens voor ouders die een kind verliezen om opnieuw zwanger te worden. En hoewel elke zwangerschap een rollercoaster van emoties is, geldt dat nog veel meer voor koppels die eerder een kind hebben verloren. ‘Net als alle aspecten van de rouw en het verdriet om een kind, is ook deze ervaring heel erg persoonlijk. Durf eerlijk zeggen waar jij nood aan hebt,’ zegt Christine Vandenhole, oprichtster van vzw het Berrefonds.
Opnieuw zwanger na het verlies van een kind
‘Opnieuw zwanger worden na het verlies van een kind is één van de meest gevoelige thema’s tijdens praatgroepen en inloopmomenten in ons Koesterhuis,’ vertelt Christine Vandenhole van vzw het Berrefonds.
‘Er is om te beginnen geen goed moment om opnieuw zwanger te worden. Voor sommige ouders zal de angst voor het verlies van een kind misschien groter zijn en blijven dan de kinderwens. Soms werkt de natuur niet mee of zit het koppel onderling nog niet op één lijn voor de perfecte timing.
Ook is er vaak de confrontatie met een ontzettend grote angst dat opnieuw zwanger worden het signaal geeft aan de omgeving dat alles nu wel terug oké is, dat het verdriet en het gemis voorbij is. En dat is natuurlijk helemaal niet waar.’
Maak duidelijk wat je nodig hebt
‘Zorg dat jij en je partner altijd terecht kunnen bij de juiste zorgprofessionals. Als jij nood hebt aan extra controles om zeker te zijn dat alles goed gaat, durf die wens dan uit te spreken. Laat duidelijk blijken welke momenten in de zwangerschap voor jou sleutelmomenten zijn – bijvoorbeeld omdat het daar de vorige keer misliep.
Het kan een goed idee zijn om al tijdens de zwangerschap contact op te nemen met een vroedvrouw voor wat extra begeleiding. Op die manier heb je altijd een klankbord bij twijfels en onzekerheid en moet je niet je toevlucht zoeken tot dokter Google. Niet doen!’
LEES OOK > Regenboogbaby: als blijheid en verdriet door elkaar lopen
Een zorgende, warme cocon
‘Ook voor de omgeving is het soms moeilijk om in te schatten hoe ze je best kunnen ondersteunen,’ gaat Christine verder. ‘Een zwangerschap na een eerder verlies voelt bijna nooit als een uitbundige roze wolk, vaak hebben ouders dan ook geen nood aan overmatig enthousiasme in hun omgeving.
Blijf oog hebben voor onzekerheden en twijfels, vraag gewoon regelmatig hoe je kan helpen of waar het koppel nood aan heeft. Hou er ook rekening mee dat die noden – zoals alle aspecten van rouw en verdriet – heel snel kunnen wisselen.
Misschien durven de ouders in spe vandaag helemaal niet dromen van een goede afloop en hebben ze dus absoluut geen nood aan een eerste cadeautje, maar morgen kan dat anders zijn.
Dat is niet makkelijk voor de omgeving natuurlijk, maar die omgeving is wel ontzettend belangrijk als zorgende, warme cocon rond het koppel. Wat ik zeker nog kan meegeven als goede raad: doe nooit uitspraken die het verdriet of het verlies van het oudere broertje of zusje niet erkennen.
Goed bedoelde felicitaties als “en nu een goeike hé” of “ah, nu kunnen jullie het hoofdstuk eindelijk afsluiten” zijn totaal uit den boze.’
LEES OOK > Wat je kan zeggen tegen iemand wiens baby overleden is
Vreemde kronkels
‘Veel ouders houden er tijdens een nieuwe zwangerschap vreemde kronkels op na. Een aantal kleine rituelen die hen houvast en steun bieden in hun onzekerheid.
Want rationeel weet je natuurlijk dat het vorige keer niet is misgelopen omdat je een bepaalde T-shirt droeg of omdat er frietjes op het menu stonden, maar emotioneel kan het helpen om die dingen te mijden omdat je vreest dat ze ongeluk brengen.
Laat die vreemde kronkels vooral toe, want alles wat jou helpt voor meer rust in je hoofd, is meer dan welkom.’
Een nieuw evenwicht
Tot slot wil Christine graag dit nog meegeven: ‘De geboorte van een baby betekent voor veel ouders vaak een kantelpunt in hun verdriet. De toekomst wordt opnieuw concreter, je voelt opnieuw in elke vezel van je lijf wat intens geluk is.
Maar ook na de geboorte vallen ouders vaak ten prooi aan twijfels, angsten, verdriet en onzekerheid. Want een nieuwe baby zorgt er ook voor dat je voortaan je liefde moet delen. Dat is een nieuw evenwicht. Daar moet je naar op zoek en gun jezelf vooral die tijd.’
Meer lezen?
- Christine Vandenhole schreef het boek ‘Het rouwt in jou’ (Uitgeverij Lannoo) over alle aspecten van het verlies van een kind. Het is een eerlijk zelfhulpboek dat geen enkel taboe uit de weg gaat en met meer dan 150 getuigenissen heel wat inzichten en inspiratie kan bieden.
- Het boek ‘Een regenboog in jou’, ook geschreven door Christine Vandenhole, richt zich specifiek op ouders die zwanger worden na het verlies van hun kleintje.
- In ons dossier Sterrenkindjes vind je nog meer herkenbare verhalen van ouders die een kindje verloren
Over Het Berrefonds
Het Berrefonds is een warme vzw die al meer dan 11 jaar gezinnen ondersteunt na het verlies van een kind. Ze delen gratis Koesterkoffers uit via ziekenhuizen en andere zorgprofessionals. De kleine Koesterkoffer, voor zwangerschapsverlies en overlijden niet lang na de geboorte, zit vol spulletjes en inspiratie om het bestaan van een lieve baby vast te leggen.
De grote Koesterkoffers voor oudere kinderen tot 12 jaar, werken volgens dezelfde filosofie, maar hebben een aangepaste inhoud om herinneringen te koesteren. De vzw organiseert naast de Koesterkoffers ook gratis ondersteuning voor gezinnen en zorgprofessionals met lotgenotencontact, praatgroepen, warm vrijwilligerswerk, opleidingen, vormingen, evenementen en 1-op-1 ondersteuning.
De volledige werking is gratis en is bijna volledig afhankelijk van giften en donaties, dus kijk zeker eens op de website als je deze vzw wil helpen om hun mooie werk verder te zetten.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 15/10/2020, laatste update op: 25/07/2023